Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8072, belépett felhasználók: 0.

Híreink: Abony retro
Első<< Előző567891011Következő >>Utolsó

Elkezdtük kutatni egy kép történetét. A Vak muzsikus című fotográfia messze földön híres régi műremek. Az Abonyban készült fénykép történetét Kurucz Béla, kedves Olvasónk jóvoltából olvashatják nálunk folytatásokban.


 Ady irta, hogy életemnek csak nézői a maiak. Itt is igaz csodálatos életüknek csak nézői és csodálói vagyunk, mi maiak. Üdv: Béla


2. rész: levél Kaliforniába


Kedves Patricia!

A méhészkedés egy igen nehéz idényjellegű munka: A nagyobb méztermés reményében a kaptárokat szállítani kell, a mézlegelőkhöz. Így az akácvirágzást követni kell, de hasonlóan a repcevirágzáshoz is célszerű közel vinni a méheket. A szállítás nehéz fizikai munka, és veszélyes is. Sokszor úttalan utakon erdőszélekre mezőgazdasági területekhez kell, jobbára éjszaka szállítani a kaptárokat. Itt kell kipörgetni is a mézet, és aztán tovább vándorolni, újabb méhlegelő felé. Idénymunka, tavasztól őszig kell megtermelni a télire valót, épp ezért jól ki kell választani a vándorlási útvonalat. Ezzel kapcsolatosan is volt Ede bácsinak egy tanulmánya, amely foglalkozott az akác mézelési feltételeivel, elsődlegesen a talajtani és klimatikus tényezőikkel. Erről a többi méhésztárs a Magyar Méh 1934 évfolyamában lett értesítve és segítve, mai Magyar akácmézlegelői (térképpel) cimen. Két-három féle méz termelése volt a jellemző, akácméz, vegyes virágméz, repce méz. Ezekből lehetett a legnagyobb tömegben termelni és eladni. Két-három hónap alatt André Kertész valószínűleg előképzés nélkül jobbára csak irányítás mellett tudott dolgozni. Erről személyesen így vall:
Abony retro:
Abony   

  Kiállítás a ceglédi útépítésen előkerült régészeti leletekből

 
    Cegléd, 2011. július 27., szerda (MTI) - A 4-es számú főút Abonyt és Ceglédet elkerülő szakaszának építése során előkerült leletanyagból látható válogatás csütörtöktől a ceglédi Kossuth Múzeumban. Az Évezredek útján című kamara kiállításon mutatják be a megyei múzeumigazgatóság Studia Comitatensia című sorozatának legújabb kötetét is, amely a környéken végzett feltárások tudományos összefoglalója - mondta Rajna András, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészeti igazgatóhelyettese szerdán az MTI-nek.     A 4-es számú főút Ceglédet és Abonyt elkerülő szakaszán és a térségben végzett ásatásokon számos korszakból kerültek elő régészeti maradványok, az újkőkortól egészen a középkorig.
 
 
Polyák Attila, a MiAbonyunk fényképésze a helyszínen van és kapunk a jelentős eseményről képes beszámolót.
Abony retro:

veroniq - 2011.07.22. 20:03:24

 Tisztelt Szerkesztőség!

André Kertész, A vak muzsikus című képének háttérben álló alakja Papszt Ede méhész és festő lánya Papszt Ilona, aki két éve hunyt el Ausztráliában 91 éves korában. Apja gyönyörű festményei megtekinthetőek a honlapomon, ahol drága emlékű lányának is alkotásai vannak Ilona Kumlik néven. André Kertésszel 1921-ben találkoztak. Tehát a többi információ a:

www.kurucz.villmernok.hu

Üdvözlettel: Kurucz Béla

Abony retro:
   

Markó Ferenc - 2011.06.19. 18:05:55

 

A vak muzsikus  Abony, 1921. július 19.

Kertész Andor híres abonyi képe hol is készült?

 

Ezt maga a fotóművész elárulja nekünk az egyik leírásában.

"Távolabb fehér kápolna áll"

Nos ez az épület a Szelei úton volt és nem kápolna hanem a "Tornyos Iskola" csengőtornya.

Íme Kertész Andor leírása.

1921, egy magyar kisváros, Abony, Szolnoktól hét kilométerre nyugatra.

 Egy vak hegedűs megy át keresztben az utcán és játszik.
 
Abony retro:
Blogok   
   

veroniq - 2011.06.15. 23:44:12

Kedves, már évek óta nem Abonyban élő, egykoron JANO-s Olvasónk örvendeztetett meg bennünket az itt közzétett két fényképpel. Kérem, ha felismeri a képeken valaki magát vagy hozzátartozóját, írjon ide kommentet vagy levelet ide: szerkesztoseg@miabonyunk.hu

 

....  A történetem: 1959-ben kerültem Abonyba, a JANO-ba. Két évet éltem ott, két évet jártam a Gyulaiba… akkor úgy hívták, ha jól emlékszem: Gyulai Gaál Miklós Zenei Általános Iskola. Kicsi, földszintes épületben volt a tanterem, a Kálvin utcában. Reggelente oda jártunk ki az Otthonból. Pár éve jártam ott, és örömmel láttam, hogy még mindig áll az épület… nagyon szívszorító volt. Zongorára jártam a Bihariba, Hegyesiné volt az oktatóm (ha jól írtam a nevét). Mai napig nagy tisztelettel és szeretettel emlékezem nevelőimre (Tóth Ernő, Terényi József, Bartha József, Palásti Artúr… hamarjában Ők jutnak eszembe). Tanítóim nevére nem emlékszem, ezt szégyenlem is, de irdatlan régen volt.

 

 

Másik fénykép és a levél folytatása:

Abony retro:
JANO   

veroniq - 2011.06.03. 23:33:27

 

Ilyen sem lesz többé Abony város központja. A képeslap eladó a www.profila.hu oldalon....

Abony retro:

Markó Ferenc - 2011.06.01. 19:15:19

     

VITÉZI REND


ABONYI LEGÉNYSÉGI VITÉZEK


1921-1945
avatott és várományos

 

Abony retro:
Blogok   

Magyar Hadifoglyok üzenete a Szovjetúnióból
Moszkva 1947. március 4


Az MTI hírarchívumából, eredeti szöveggel.

Hősök napja alkalmából megemlékezünk azokról a hadifogoly katonákról is akik többé már nem tértek vissza a szülőföldjükre.
Az elhunytak pontos számát csak becsülni lehet. Senki nem tudja, hogy hányan vannak eltemetve a hadifogolytáborok temetőiben, mezők, erdők mélyén.
A közölt tudósításban három abonyi hadifogoly neve is szerepel.

MTI. 1947. március 4. A moszkvai rádió útján a következő magyar hadifoglyok üzenik, hogy jól vannak , egészségesek, várják hozzátartozóik válaszát az alábbi címre online : Moszkva, "Krasynlj Ereszt, Poostovij Jasoeik 242/9.

Abony retro:
Blogok   

veroniq - 2011.05.17. 11:18:23

Íme, egy kis csemege, ami jó pénzért meg is vásárolható a www.profila.hu-n. Talán ezt a képet még nem tettük fel oldalunkra.

Abony retro:
   

ketila - 2011.05.09. 18:30:29

 

Birkózás Abonyban, 1953. Beküldő: Ketila

 

Ha másokat is felismernek a képen, kérem küldjék el a nevet ide kommentként vagy a szerkesztoseg@miabonyunk.hu e-mail címre.

Abony retro:
Blogok   
Első<< Előző567891011Következő >>Utolsó
Címke felhő:

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok