Mi Abonyunk - Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2023.10.26. 08:12

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. Erre azonban az ERP rendszereknek is reagálnia kell.

 

Léptek a D4S ERP rendszer fejlesztői is azt követően, hogy bővült a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettség. 2020. július 1-jétől ugyanis az értékhatár eltörlésre került, míg 2021. január 1-jétől bővült az adatszolgáltatási kötelezettség a számlákat befogadók körét illetően.


Mit jelent mindez a gyakorlatban?

 

2020. július első napjától kezdve kivétel nélkül minden olyan számláról adatot szükséges szolgáltatni, amikor egy adóalany egy másik belföldi adóalany számára, belföldön teljesített ügyletről számlát bocsát ki. Ez azt jelenti, hogy adatot kell szolgáltatni az egyenes áfás számlákról, annak összegétől függetlenül. Ez a kötelezettség vonatkozik továbbá az alanyi, tárgyi adómentes számlákra, valamint a belföldi fordított áfás számlákra egyaránt.

 

A nem adóalanyoknak, például magánszemélyeknek ellenben nem kell még adatot szolgáltatni. Ez igaz arra az esetre is, ha a külföldi adóalany részére belföldi teljesítésű helyi ügyekről kiállított számláról van szó. Erre jó példa a közösségen belüli mentes értékesítés vagy a termékexport.

 

Fontos leszögezni, hogy a kibővült adatszolgáltatási kötelezettséget azon számlák esetében kell először alkalmazni, amelyeket 2020. július 1-jén vagy azt követően bocsátanak ki. Így tehát nem a teljesítés dátuma, hanem a számlakibocsátásé az, ami számít.

 

További fontos információk az adatszolgáltatási kötelezettség kapcsán

 

Számlázó program esetében nem történik változás. Az adatszolgáltatásnak meg kell történnie automatikusan, emberi beavatkozás hiányában is rögvest a számla kiállításának pillanatában. A számlázóprogram ilyen irányú fejlesztéséről időben kell gondoskodni.

 

Ugyancsak 2020. július 1-jétől kötelezővé vált az új, 2.0-ás fájlstruktúra alkalmazása is. Ettől a dátumtól fogva a végszámla-előlegszámla viszonylatában, a végszámla tekintetében csak a különbözetről szükséges adatot szolgáltatni.

 

A számalbefogadónak az áfabevallás M lapján adatszolgáltatási kötelezettsége van minden olyan számla kapcsán, ami alapján az adóalany áfalevonást gyakorol. Ez szintén 2020. július 1-jétől van így.

 

Állást foglalt a NAV

 

Mivel fordított áfás számlák esetében is gyakorol az adóalany áfalevonást, így nem volt világos, hogy be szerette-e volna vonni a jogalkotó az M lap adatszolgáltatásba ezen számlákat, vagy csupán a 100.000 forintos értékhatárt akarta eltörölni. A D4S ez ügyben konzultált a NAV-val, és fény derült rá, hogy az utóbbi történt. Ez azt jelenti, hogy a törvénymódosítás értelmében csak a 100.000 forintos értékhatár került törlésre.

 

Mindez tehát azt jelenti, hogy 2020. július 1-től az M lapon az összes bejövő, belföldi adóalany által kiállított, áthárított áfát tartalmazó számla jelentése vált szükségessé, abban az esetben, ha a számlák kapcsán adólevonási jogot gyakorol az adózó.
 

Programok:
Reklám   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

Birkózócsarnok átadása

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

Strandmozi

Augusztus 19-20 programjai

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok