Mi Abonyunk - Nem mindenki van tisztában a téligumi előnyeivel
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7976, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2020.10.30. 10:25

Magyarországon jelenleg nincs jogi szabályozás a téli gumikat illetően, így jogilag nem vagyunk kötelezve arra, hogy téli gumival járjunk, azonban a jogszabálynál fontosabb a biztonság: nem véletlenül kötelező a téli gumi sok környező országban. És ne felejtsük el, túl régi gumink miatt büntetést kaphatunk itthon is: 1,6 mm profilmélység alatti gumikkal vezetni illegális. De az ajánlás nyári gumiknál is magasabb, míg téli guminál már 4 mm profilmélység alatt már nem ajánlott a vezetés!

 

Melyik környező országokban kötelező a téli gumi?


Ausztriában november eleje és március vége között 4 mm profilmélységű téli gumi kötelező, Szlovákiában 3 mm profilmélységet ír elő a törvény ugyanebben az időszakban, Szerbiában ugyanekkor szintén kell, hogy rendelkezzünk téli gumival, ahogy Szlovéniában és Romániában is. Horvátországban téli viszonyok között kötelező a téli vagy négy évszakos gumi legalább a hajtott tengelyen, míg fent északon, Finnország és a három balti ország esetében december elsejétől március elsejéig minden járművön kötelező a téli gumi használata.

 

Mikortól van szükség téli gumira?


A 7 °C-os szabály szerint ez az a hőmérséklet, amely alatt téli gumira kell váltani. Ez alapvetően arra vonatkozik, ha a hőmérséklet hosszabb ideig ez alá esik. A klímaváltozás azonban valamelyest árnyalja az eredeti szabályt: a napi átlaghőmérséklet óriásit, akár 10 vagy 15 °C-ot is képes esni egy nap alatt, amikor is mindenki egyszerre ül be az autójába és vezet el a biztonságot jelentő téli gumik felszereléséhez a gumiszervízbe. Bár a téli gumi megvétele és felszerelése nem bonyolult vagy időigényes feladat, könnyen lehet, hogy csak egy vagy két héttel későbbi időpontra tudunk bejutni. Szintén probléma lehet ilyenkor, hogy bizonyos gumik már nem lesznek elérhetők. Itthon általában október első harmadától, közepétől indul be a téli gumis „főszezon” és ha előrelátók vagyunk, legkésőbb már ekkor túlesünk a téli gumis körön. Nem véletlen, hogy a hideg közeledtével sokan élnek a télgumi akció lehetőségével.

 

Keskeny vagy széles legyen?


Ha több féle méret is ajánlott az autónkra téli gumiból, akkor érdemes a keskenyebbet választani, mert így a felületi nyomásnak köszönhetően a latyakos havat jobban kiszorítja maga alól, így nehezebben csúszik meg, és jobb tapadást biztosít.

Négy évszakos gumi?
Sok gumin találunk M+S feliratot, amely a mud & snow (sár és hő) szavakra utal, azonban ez semmilyen szabályozás alá nem esik: egyes gyártók szemérmetlenül ráírják ezt a két betűt egy nyilvánvalóan nyári gumira is.


Egy veszélyes tévhit
Tévhit sajnos, hogy az ABS vagy az ASR helyettesíti a téli gumit. Sajnos erről valós hóban, jégben vezetéskor könnyen beláthatjuk magunk is, de egyszerűbb a biztonságot választani és téli gumit felszereltetni.
 

Közélet:
Autó   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

A választás másik nagy nyertese

Megnyitott a Stelázsi! Környezetkímélő és abonyi!

Jótékony fodrászat: Nekik gyűjtenek

Tárt kapus program

Tanfolyamok folyamatosan

Elkészült Magyarország kóbor állat rendelete

Jótékony fodrászat: 347.000 forint lett az eredménye

Már nem a négyes a legdurvább halálút

A járvány miatt már a lakásfelújítás is online zajlik

Hogyan csökkenthetjük a kiadásainkat, ha padlófűtésre váltunk?

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Cseréld le.

TATU -

2020.11.02. 05:09:15

4 évszakosra és minden gondod megoldódik.


Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok