Mi Abonyunk - Nem mindenki van tisztában a téligumi előnyeivel
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2020.10.30. 10:25

Magyarországon jelenleg nincs jogi szabályozás a téli gumikat illetően, így jogilag nem vagyunk kötelezve arra, hogy téli gumival járjunk, azonban a jogszabálynál fontosabb a biztonság: nem véletlenül kötelező a téli gumi sok környező országban. És ne felejtsük el, túl régi gumink miatt büntetést kaphatunk itthon is: 1,6 mm profilmélység alatti gumikkal vezetni illegális. De az ajánlás nyári gumiknál is magasabb, míg téli guminál már 4 mm profilmélység alatt már nem ajánlott a vezetés!

 

Melyik környező országokban kötelező a téli gumi?


Ausztriában november eleje és március vége között 4 mm profilmélységű téli gumi kötelező, Szlovákiában 3 mm profilmélységet ír elő a törvény ugyanebben az időszakban, Szerbiában ugyanekkor szintén kell, hogy rendelkezzünk téli gumival, ahogy Szlovéniában és Romániában is. Horvátországban téli viszonyok között kötelező a téli vagy négy évszakos gumi legalább a hajtott tengelyen, míg fent északon, Finnország és a három balti ország esetében december elsejétől március elsejéig minden járművön kötelező a téli gumi használata.

 

Mikortól van szükség téli gumira?


A 7 °C-os szabály szerint ez az a hőmérséklet, amely alatt téli gumira kell váltani. Ez alapvetően arra vonatkozik, ha a hőmérséklet hosszabb ideig ez alá esik. A klímaváltozás azonban valamelyest árnyalja az eredeti szabályt: a napi átlaghőmérséklet óriásit, akár 10 vagy 15 °C-ot is képes esni egy nap alatt, amikor is mindenki egyszerre ül be az autójába és vezet el a biztonságot jelentő téli gumik felszereléséhez a gumiszervízbe. Bár a téli gumi megvétele és felszerelése nem bonyolult vagy időigényes feladat, könnyen lehet, hogy csak egy vagy két héttel későbbi időpontra tudunk bejutni. Szintén probléma lehet ilyenkor, hogy bizonyos gumik már nem lesznek elérhetők. Itthon általában október első harmadától, közepétől indul be a téli gumis „főszezon” és ha előrelátók vagyunk, legkésőbb már ekkor túlesünk a téli gumis körön. Nem véletlen, hogy a hideg közeledtével sokan élnek a télgumi akció lehetőségével.

 

Keskeny vagy széles legyen?


Ha több féle méret is ajánlott az autónkra téli gumiból, akkor érdemes a keskenyebbet választani, mert így a felületi nyomásnak köszönhetően a latyakos havat jobban kiszorítja maga alól, így nehezebben csúszik meg, és jobb tapadást biztosít.

Négy évszakos gumi?
Sok gumin találunk M+S feliratot, amely a mud & snow (sár és hő) szavakra utal, azonban ez semmilyen szabályozás alá nem esik: egyes gyártók szemérmetlenül ráírják ezt a két betűt egy nyilvánvalóan nyári gumira is.


Egy veszélyes tévhit
Tévhit sajnos, hogy az ABS vagy az ASR helyettesíti a téli gumit. Sajnos erről valós hóban, jégben vezetéskor könnyen beláthatjuk magunk is, de egyszerűbb a biztonságot választani és téli gumit felszereltetni.
 

Közélet:
Autó   
 1 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Cseréld le.

TATU -

2020.11.02. 05:09:15

4 évszakosra és minden gondod megoldódik.


Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok