Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

Híreink: Történelem
Első<< Előző45678910

 Merénylet Károly Róbert király és családja ellen
 
 
Zách Felicián 1330. április 17-én kardjával rárontott az épp ebédelő királyi családra. Károly Róbertet a jobb karján sebesítette meg könnyebben, míg Erzsébet jobb kezének négy ujját lecsapta, miközben a fiait, Lajost (a későbbi I. Nagy Lajos királyt), illetve Endrét és Istvánt védte. A fiúknak nem esett baja, nevelőiknek sikerült addig feltartóztatniuk Záchot, míg azok elszaladhattak.

Ezalatt Pataki János, a királyné egyik szolgája sikeresen leteperte, majd az odaérkező testőrség szétvagdalta.


 

 

Történelem:
Blogok   
Történelem:
Blogok   

 

 

 

Kép nagyítása

Egy igazi történelem hamisítás!
Nézzétek meg Szlovákia nagy uralkodóit egy 2011.es naptáron.
Ez már a pofátlanság határán is túltesz!

Történelem:
Blogok   
   

Markó Ferenc - 2011.04.03. 09:45:22

A Hatvan-i győzelem után újabb csatát vívott a magyar fősereg 1849 április 4-én Tápióbicskénél.
Klapka György vezérőrnagy I. hadteste hírértesülések alapján, miszerint ellenséges haderő nem tartózkodik Tápióbicskén, kellő biztosítás nélkül vonult be a településre.
Akkor még a faluban és a környékén állomásozott Jellasics horvát bán I. hadtestének utóvédje.
A településre bevonuló magyar honvédek gyilkos kereszt tűzbe kerültek és a Tápió patak fahídján keresztül menekültek Nagykáta felé. A visszavonulást Dessewffy Arisztid ezredes lovassága fedezte. Az egyik magyar üteg elvesztését már ők sem tudták megakadályozni.
Időközben a csatatérre érkezett Görgey Artúr  a magyar csapatok főparancsnoka és a III.hadtest Damjanich János vezérőrnagy vezetésével.
Görgey főparancsnok azonnal harcba küldte a Wysocki hadosztály /Lengyel Légió/ katonáit. Osztrák részről Karl Leininger-Westerburg alezredes dandárja szuronyrohammal áttört a Tápió patak fahídján. Damjanich  9. veressipkás zászlóaljának és a  3. un. fehértollas honvéd zászlóalj katonáinak sikerült a támadást elhárítani. Vitézségük eredményéül a csata sorsa eldőlt. Tápióbicskét visszafoglalták  és az elveszett ágyúkból is kettőt visszazsákmányoltak.

Történelem:
Blogok   
A templom már látta a császári csapatokat!


1849. március 5-én a szolnoki csatában vereséget szenvedő és visszavonuló császári csapatok az éjszakát Abonyban töltötték. A római katolikus temető minden fáját és fakeresztjét az éj leple alatt eltüzelték.
Szolnokról az hitték, hogy ég egész Abony.
No, de ne vágjunk az események elébe.
A cikkben több olyan rövid történetről számolok be, amelyekről a történelem könyvek nem, vagy csak elvétve írnak.

1849. januárjában Ottinger Ferenc altábornagy  két vértes lovasezrede állomásozott Abonyban.
Egészen addig amíg márciusban a Tisza felől előretörő Kazinczy huszárok ki nem szorították őket.

Ki is volt Ottinger Ferenc altábornagy?


A Batthyány miniszterelnök kormányának megalakulásakor felajánlották neki a hadügyminiszteri posztot, de nem fogadta el. A végül hadügyminiszterré kinevezett Mészáros Lázár hivatalba lépéséig Ottinger Ferenc volt a hadügyminiszteri tanács elnöke. 1848. májusában a magyar kormány a Jellasics ellen felállított drávai  magyar hadsereg parancsnokává nevezte ki. Jellasics a határ átlépte után szinte azonnal kiáltványt tett közzé, melyben egyértelművé tette, hogy a Habsburg uralkodóház  nevében jött, célja minden forradalmi lázadás és pártütés leverése.
A magyar származású, de császári érzelmű Ottinger Ferenc vezérőrnagy visszavonulót fújt, majd átállt Jellasics táborába.

Történelem:
Blogok   

Markó Ferenc - 2011.03.05. 12:27:25

 

A szolnoki csata az ellenség oldaláról nézve


Hartlieb altábornagy jelentése Abonyból Jellasics altábornagynak


Éppen most volt egy küldöttség nálam Szolnokról, amely Thomas Dubetz ferences guardiánból, Georg Ellek városi főjegyzőből, Stephan Nagy városbíróból állt, biztosítottak változatlan lojalitásukról és, hogy alázattal a királyi parancs alatt állnak. A következőket hozták hírül; – hogy az ellenség tegnap délután 2-től este 9 óráig elhagyta Szolnokot és a Tiszán keresztül Törökszentmiklósra és Cibakháza felé elvonult, miután a szolnoki hidat egészen lerombolta és a sóhivatallal szemben a Tiszán emelt hajóhidat lebontotta és Cibakháza felé leúsztatta.

 

A teljes méretű képhez kattints ide

 

Továbbá közölték, hogy az ellenség Szolnokon 12 zászlóaljjal rendelkezett, lovassággal együtt kb. 25 000 fővel. Köztük a 3., a 9., a 28. honvéd zászlóaljjal, illetve ismeretlen számúakkal, egy Schwarzenberg zászlóalj, egy Porosz herceg zászlóalj, egy vadászzászlóalj, utászok, kettő huszárezred (a Ferdinánd és a Hannover), azután ismeretlen számú Hunyadi huszár, ulánusok és hajdúk Klapka alatt (ezt azonban nem látták) végül 40 löveg. Damjanich és Vécsey tábornokok voltak a parancsnokok, Répássy  nem tartózkodott Szolnokon.

Az ellenség ott egészen rosszul viselkedett: mindent raboltak és a házak tetejét a tábortűzhöz leszedték, a pénzt a sóhivatalból, a raktárból jelentős só mennyiséget magukkal vittek (a készlet azonban még mindig jelentős), bort, kenyeret, szalmát és szénát szintén elvitték magukkal vagy elpusztították.

Történelem:
Blogok   

Markó Ferenc - 2011.03.04. 18:44:43


A szolnoki csata - Szapáry út-Kossuth tér

 

 

Idén 2011. március 5-én szombaton 14.45 órától a Szapáry útról indulva a Kossuth téren néz egymással farkasszemet a 200 hagyományőrző. A rendezvény az eredeti csatához hasonlóan számos nemzet katonáit felvonultatja. Érkeznek csapatok Lengyelországból, Ausztriából, Olaszországból, Szlovákiából, Csehországból, s természetesen Magyarország több területéről.

 

Történelem:
Blogok   

Markó Ferenc - 2011.02.18. 15:20:56

Merénylet I. Ferenc József császár ellen

 

1853. február 18-án Bécsben merényletet követtek el I. Ferenc József császár ellen. Ezt a sikertelen merényletet még további hat követte a történelem során. Az elkövető Libényi János volt, aki szemtanúja volt "az Aradon kivégzett magyar tábornokoknak" Véleménye szerint a császár ezeket a kivégzéseket "megakadályozhatta volna". Libényi ekkor határozta el, hogy bosszút áll. Ráadásul a császár állítólag még a hugát is "megrontotta". 

 

Libényi János, idősebb Libényi János szabó és szűrszabó főcéhmester és Lukács Erzsébet gyermekeként született. Korábban katonaszabó segédjeként dolgozott Aradon, 1850-ben Pestre, egy évre rá Bécsbe utazott. 

Történelem:
Első<< Előző45678910
Címke felhő:

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok