Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7200, belépett felhasználók: 0.

Címke: "Megemlékezés"
12Következő >>

admin - 2015.01.13. 22:30

 

 

Január 12.-én 5 órakor az abonyi katolikus templom előtt történt a Doni megemlékezés és tűzgyújtás, de sajnos Abony lakossága elég csekély számmal vett részt a rendezvényen, viszont a Polgármester Asszonyon kívül több képviselő is tiszteletét tette. A téren található emlékhely megkoszorúzása után a református templomba ballagott mindenki ahol, Gáll Károly lelki pásztor mondott egy beszéget a szomorú véget ért Doni csatáról. A katolikus templom előtti tartott megérintő beszédek egyikét Tarjányi István, az abonyi Montágh Imre iskola tanára mondta el, melyet most megosztunk Önökkel. A szöveg a cikk címére kattintva olvasható! Képgaléria a képre kattintva!

Közélet:
Abony   
 0 Hozzászólás    

admin - 2012.05.26. 09:04

Május 25-én délután tartották Városunkban a Hősök Napi megemlékezést és koszorúzást, melyen az igazán értékes, a tőle már megszokott magas színvonalú beszédet Györe Csaba tanár úr mondta el Abony Főterén. A programot a Múzeum Baráti köre, valamint a Művelődési Ház és Könyvtár szervezte. Foto: Polyák Attila A két világháború emléktárgyai címmel kiállítás nyílt a Városi Könyvtárban Markó Ferenc és Bálint Zoltán ( Székelyföld ) gyűjteményéből. Részletes beszámoló erről később. Az alábbiakban Györe Csaba tanár úr megemlékező beszéde olvasható.

Közélet:
 0 Hozzászólás    

veroniq - 2012.01.13. 08:26

Az alábbiakban Tarjányi István doni megemlékezéssel kapcsolatos beszédét teszem közzé. Január 12-én KATONÁK címmel kiállítás nyílt a Városi Könyvtárban, Markó Ferenc gyűjteményéből és utána emléktüzet gyújtottak az abonyiak a doni hősök tiszteletére. Az eseményen készült képgaléria ITT elérhető, fotó: Polyák Attila  Íme, a beszéd: 

Történelem:
 0 Hozzászólás    

admin - 2011.10.25. 15:55

Tisztelt Lakosság! Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a Mindenszentek és Halottak napi megemlékezés időtartamáig 2011. október 28. 8.00 óra és 2011. november 02. 8.00 óra között a Szondi György utca egyirányúsításra kerül a Szemere Bertalan utca felől a Szelei út felé. Fokozott figyelmet kérünk a temetők környékén megnövekedő forgalom miatt. Felhívjuk figyelmüket, hogy ügyeljenek értékeik... 

Közbiztonság:
 1 Hozzászólás    

admin - 2011.10.20. 15:12

Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. Részletes program a cikkben...

Programok:
 0 Hozzászólás    

admin - 2011.09.12. 16:32

A mohácsi csata évfordulójára emlékeztek ország szerte, így Abonyban is. Itt a Miabonyunk digitális hasábjain mi is felevenítjük a csata első részét Baltavári Tamás történész és a Hadtörténeti Múzeum szakértői által elkészített animáció segítségével. 

Augusztus 29-én tehát a Mohácstól 7 km-re délre elterülő síkon szembetalálkozott a két sereg. A terület mindenképpen nagyobb figyelmet érdemel, mert terepadottságai befolyásolták a csata menetét (nem a kimenetelét, mert az már réges-rég eldőlt). A csatahelyet a magyar fél választotta ki, hiszen egy része már hetek óta ott várakozott a szultáni seregre. A mezőt kelet felől a Duna mocsaras ártere határolta, szélén az Eszék felé vezető úttal. Közepén a Borza patak folydogált. Dél-nyugat felé, a patakkal csaknem párhuzamosan mintegy 20-30 m-rel magasabban fekvő terasz húzódott, amely messzire elnyúlt észak felé, délkeleti végét pedig egy erdő zárta le. A források utalásai alapján elképzelhető, hogy ennek partoldala meglehetősen meredek volt, s akadályozhatta az oszmán sereg felvonulását. A patak és a terasz közti síkon mélyebb teknők sorakoztak, olykor áttekinthetetlenné téve a terepet. A magyar táborban néhányan azt javasolták, hogy ne ütközzenek meg, hátráljanak, és főleg várják be Szapolyai István erdélyi vajda 20-25000 fős seregét, aki már jelezte érkezését...

Történelem:
 0 Hozzászólás    

admin - 2011.03.16. 12:50:44

A Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola aulájában emlékeztek meg 1848 Március 15-ről. Az ünnepség keretein belül első ízben adták át az "Abony Város Sportolója", "Abony Város Sportjáért", és a "Jó tanuló, jó sportoló" díjakat. A megemlékezők a Bihari János Zeneiskola falán lévő Kossuth relifnél koszorúkat helyeztek el.

Az eseményről készült galéria megtekinthető ITT (fotó: Polyák Attila)

Kultúra:
 5 Hozzászólás    

veroniq - 2011.03.11. 19:31:23

 

 

 

Galéria megtekintéséhez klikk IDE.

Közélet:
tavasz   
 17 Hozzászólás    

Markó Ferenc - 2011.01.14. 12:51:59

Doni megemlékezés galériáját itt találod.


A képen Szabó József látható.

Az interjú Bíró Béla bácsival, egy volt  II. Világháborús abonyi katonával készült.

Bíró Béla c. őrvezető.  Katonai azonosító száma : 1461 19 0534  Alakulat : 1.hu.ho.hk.zlj.


Béla bácsi életének rövid második világháborús története:
Magyarország 1941. április 11-én kezdte meg a Délvidék visszacsatolását, azt követően, hogy Németország április 6-án megtámadta Jugoszláviát, majd április 10-én Horvátország  proklamálta önállóságát. 
A jugoszláv légierő még  a magyar csapatok előtt, 1941. április 6-án és 7-én több támadást intézett Pécs, Szeged  és más magyar városok ellen. A magyar légvédelem több gépet lelőtt, a Pécset támadó 14 jugoszláv bombázóból csupán 1 tért vissza támaszpontjára.
Délvidék visszavételére és az ottani magyar lakosság védelmére a 3. Hadsereg, I. IV. és V. hadtestét vezényelték ki.
Én a ceglédi laktanyából a II. páncélos zászlóalj katonájaként kerültem Délvidékre, akkor még mint honvéd. A Bácska-i részeken, Zombor, Palánka, Bácstopolya, Szenttamás és ezen települések körzetében állomásoztunk és járőröztünk. Egy másik abonyi katona is volt velem, Kovács György tizedes. Ő is túlélte a háborút.
Alakulatunknál az első halott ha jól emlékszem Vitéz Bérdy László hadnagy volt. Az egyik páncélgépkocsizó szakasz járművében volt amikor kilőtték. Később Horvátországon keresztül, visszatértünk a ceglédi laktanyába. Ez a laktanya ott volt valaha a  Törteli út bal oldalán.
Közélet:
Blogok   
 10 Hozzászólás    

veroniq - 2011.01.12. 12:02:35

Szerdán emlékeznek az abonyiak a Doni tragédiára, hagyományos emléktűz gyújtással tisztelegnek a hősi halottak előtt.

1943. január 12-én a II. világháború keleti frontján nagy erejű támadás érte a Don-kanyarban védelmi állásokat elfoglalt, közel 200 ezer fős 2. magyar hadsereg egységeit. Sokáig csak annyit írtak a történelemkönyvek, hogy a Don-kanyarban elpusztult szinte a teljes 2. magyar hadsereg. A rosszul felszerelt, az orosz télre fel nem készült magyar katonák hatalmas túlerővel álltak szemben. 140-150. 000 ember pusztult el az ellenséges tűzben és az ennél is veszélyesebb orosz télben. Hősök voltak?


Áldozatok? Ezt csak a résztvevőktől tudhatjuk meg. Csak az ő szavaik meghallgatása, soraik elolvasása után mondhatunk ítéletet.

 

 "Én túléltem, de a szüleim nem... "

 

 Ezerkilencszáznegyvenhárom januárjában borzalmas körülmények között, Kondenzovo mellett magunkat megadni kényszerültünk. A
partizáncsapatok összeszedték fegyverei

Programok:
 3 Hozzászólás    
Címke felhő:

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok