Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8078, belépett felhasználók: 0.

Címke: "Mechanika"
<< Előző12

veroniq - 2011.06.18. 09:44:03

A 40 éves Mechanikai Művek Abonyi gyáregységének életéből rendezett kiállítás - a Művelődési Ház Báthori út 2., a Zeneiskolával szembeni épületében még vasárnapig (június 19-ig) naponta 9 órától 17 óráig megtekinthető. Várunk minden érdeklődőt, volt mechanikást.


Programok:
Mechanika   
 0 Hozzászólás    

matek - 2011.05.14. 09:11:02

Szeretnénk egy kis segítséget kérni a pünkösdi
"Volt egyszer egy Mechanika" kiállítás
rendezéséhez.

 

Ha volna valakinek tudomása arról, hogy valahol fellelhető még 
a Mechanikai Művek Abonyi gyáregységének első terméke,
a 10000 kalóriás M-1022 típusú olajkályha,
amit a kiállítás idejére kölcsön tudnának adni,
az jelezze  a laci.bene@invitel.hu  e-mail címen,
vagy a 06-20-966-3849 telefonszámon.

 

A másik termék, amit szintén Abonyban gyártottak, -igaz csak néhány ezer darabot -, és eddig még nem sikerült felkutatnunk belőle egyet sem, a gépkocsi felfutóbak, ebben is kérnénk a segítséget, hátha valakinél megtalálható.

Ugyancsak keresünk a Vigyázó kastély eredeti állapotát, - a II. Világháború előttit - ábrázoló képet, fotót. Ha vaki bármelyik kérésben tud segíteni, nagyon megköszönnénk.

 

Bene László

Közélet:
Mechanika   
 1 Hozzászólás    

Zsolti - 2011.04.05. 12:00:48

A 40 évvel ezelőtt megalakult Mechanikai Művek Abonyi gyáregységének életéből, a több évtizedes abonyi tevékenységéből a nyár elején egy kiállítást szeretnénk összeállítani.

Kérjük a volt gyáregységi dolgozókat, családtagjaikat, hogy akinek bármilyen, a gyáregységhez kötődő tárgya van – fénykép, dokumentum, ott gyártott termék, gyáregységi berendezés, eszköz, bármilyen tárgyi emlék -, és azt a kiállítás idejére kölcsön adná, 2011. március 20-ig jelezze a 06-20-966-3849 telefonszámon, vagy a laci.bene@invitel.hu E-mail címen. A kiállítás sikeréhez minden segítséget szívesen fogadunk és várunk. Szeretnénk, ha minél sokszínűbben bemutathatnánk a Mechanikában folyt életet.Várjuk a volt mechanikások, és minden, az ügyben segítséget nyújtani tudó ember jelentkezését.

MM Baráti Kör nevében : Bene László

Közélet:
Közélet   
Mechanika   
 1 Hozzászólás    

veroniq - 2011.01.19. 15:58:09

Az alábbiakban tíz kép következik, Szili Katalin abonyi látogatásáról. Ebből kiderül, hogy a Parlament MSZP-s alelnöke kikkel is találkozott és hol járt. Egy biztos, megfordult az egykori Mechanikai Művekben, mely Car- O- Line Partners néven gyártott akkoriban kábelköteg korbácsokat, sok- sok embernek adva ezzel munkát. Jó nézegetést és nosztalgiázást kívánok!

 

Még rengeteg kép van ezzel kapcsolatban László Ferenc MSZP-s megyei képviselő honlapján, melyek az alábbi linken tekinthetők meg:

Abony retro:
Mechanika   
 0 Hozzászólás    

Zsolti - 2011.01.15. 08:18:42

Nagyításért kattints a képekre a cikkben!

 

Bene László cikksorozatának ötödik része.

 

Az I. rész itt olvasható.

A II. rész itt olvasható.

A III. rész itt olvasható.

A IV. rész itt olvasható.

 

Mint ahogy már volt róla szó a Mechanikai Művek több mint 35 éves működése alatt nagyon sok abonyi lakos került közvetlen, vagy közvetett úton kapcsolatba a gyáregységgel. Szó szoros értelmében családias volt a hangulat, hiszen nagyon sok szülő-gyerek, testvérpár, házaspár, közeli rokon, jó szomszéd dolgozott együtt, sőt volt néhány olyan család ahol szinte mindenki mechanikás volt.

Abony retro:
Mechanika   
 4 Hozzászólás    

Zsolti - 2011.01.14. 12:06:55

Bene László cikksorozatának negyedik része.

 

Az I. rész itt olvasható.

A II. rész itt olvasható.

A III. rész itt olvasható.

 

Az olajválság okozta átmeneti időszakban az Abonyi gyáregység legbiztosabb pontja a kondenzátorgyártás volt. A fokozatos fejlődés eredményeként 1975 év elején az új kéthajós csarnok teljes egészében a kondenzátorgyártáshoz lett átalakítva, teljes körű technológiai vertikummal, ide került a motorindító- és állandó üzemű kondenzátor típusok gyártása is a Törzsgyárból. Megsokszorozódott a darabszám, több mint száz féle típusból 1982-ben már évi 3,5 millió db kész kondenzátor hagyta el a gyáregységet, jelentős része exportáruként. Az abonyiak szakértelmét, megbízhatóságát fémjelzi, a megszigorított követelmény rendszer ellenére komolyabb minőségi reklamáció nélkül, a felhasználók legnagyobb megelégedésére tudta a gyáregység az igényeket kielégíteni.

Abony retro:
Mechanika   
 0 Hozzászólás    

Zsolti - 2011.01.13. 10:29:54

Bene László cikksorozatának harmadik része.

Az I. rész itt olvasható.

Az II. rész itt olvasható.

 

Az első évben végül közel 33 ezer olajkályha és 247 ezer metál-papír kondenzátor készült el az Abonyi üzemben, az év végi dolgozói létszám megközelítette a 200 főt. Az 1972. évi tervekben már 90 ezer olajkályha és 900 ezer kondenzátor gyártása szerepelt. Ez magával hozta a szervezeti változtatás szükségességét is. Ezért a vezérigazgató 1972/1. sz. utasításában 1972. január 1-el az abonyi üzemet GYÁREGYSÉG szervezetté minősítette. A hivatalos, ünnepélyes gyáregység-avatón, 1972. január 6-án a megyei, járási, helyi vezetők, valamint a KGM képviselőin kívül részt vett az abonyi születésű Somogyi Miklós, az MSZMP KB tagja, szakszervezeti vezető is.

Közélet:
Mechanika   
 0 Hozzászólás    

matek - 2011.01.11. 22:18:53

Bene László cikksorozatának második része.
Az I. rész itt olvasható.

A 12 katasztrális holdon elterülő telephelyen volt két igen lerobbant állapotú műhelycsarnok – Kombájn- és Erőgépjavító műhely, valamint Szerviz műhely – a műemlék Vigyázó-kastély épületegyüttese, labdarúgó pálya, és még néhány kiegészítő felépítmény. A Mechanikai Művek Abonyi üzemének vezetésével Tóth György lett megbízva, aki nyugdíjazásáig, több éven át irányította az üzemet.

Tóth György üzem vezető, Tóth István MEO vezető és a törzsgyári
technológus az M-1022 olajkályha összeszerelés indulásakor
Közélet:
Mechanika   
 1 Hozzászólás    

veroniq - 2011.01.10. 19:54:53

Kedves Olvasóink!

 

Az alábbiakban egy cikksorozat első részét olvashatják, melynek szerzője Bene László. Nosztalgiázzunk együtt az egykoron szebb időket látott abonyi gyáregység történetének kapcsán. Szerkesztőségünk nevében köszönjük az érdekes írást: Lőrinczy Veronika főszerkesztő

Városunk életét évtizedeken át meghatározó, jelentős évfordulóra szeretném emlékeztetni a „Mi Abonyunk” látogatóit.

Éppen 40 évvel ezelőtt, 1971. január elején indította be tevékenységét Abonyban a Mechanikai Művek. Az ezt követő mintegy három évtizedben meghatározó tényező volt a település életében az itt kialakított ipari tevékenység. Alig van a városban olyan család, amelynek ne lenne valamilyen személyes élménye a Tószegi úti telephellyel, – saját maga, családtagjai, szűkebb rokonsága, baráti társasága révén szinte mindenki kapcsolatba került valamilyen formában a volt Mechanikai Művek Abonyi gyáregységével. Sokaknak biztos megélhetést jelentett, támaszt a családnak, másoknak a szakmatanulás lehetőségét, a településnek komoly gazdasági támogatást, - óvodák kialakítását, Falumúzeum, sportpályák felújítását, sok- sok társadalmi segítséget. Számtalan fiatal és a tűzhely mellől a munkapadhoz került háziasszony tanulta meg itt a tisztességes, becsületes munka fogalmát, akik bárhová is kerültek a későbbiekben, mindenhol megállták a helyüket. Ha voltak is nehéz időszakok, kellemetlen percek – mégis, - legalább is az idő távlatából, - bárkivel találkozom a régi kollégák közül, mindenkinél nagyon sok szép, kellemes emlék maradt hátra az ott eltöltött évekről.

Abony retro:
Mechanika   
 1 Hozzászólás    
Címke felhő:

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok