Mi Abonyunk - Volt egyszer egy MECHANIKA- I. rész
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8072, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.01.10. 19:54:53

Kedves Olvasóink!

 

Az alábbiakban egy cikksorozat első részét olvashatják, melynek szerzője Bene László. Nosztalgiázzunk együtt az egykoron szebb időket látott abonyi gyáregység történetének kapcsán. Szerkesztőségünk nevében köszönjük az érdekes írást: Lőrinczy Veronika főszerkesztő

Városunk életét évtizedeken át meghatározó, jelentős évfordulóra szeretném emlékeztetni a „Mi Abonyunk” látogatóit.

Éppen 40 évvel ezelőtt, 1971. január elején indította be tevékenységét Abonyban a Mechanikai Művek. Az ezt követő mintegy három évtizedben meghatározó tényező volt a település életében az itt kialakított ipari tevékenység. Alig van a városban olyan család, amelynek ne lenne valamilyen személyes élménye a Tószegi úti telephellyel, – saját maga, családtagjai, szűkebb rokonsága, baráti társasága révén szinte mindenki kapcsolatba került valamilyen formában a volt Mechanikai Művek Abonyi gyáregységével. Sokaknak biztos megélhetést jelentett, támaszt a családnak, másoknak a szakmatanulás lehetőségét, a településnek komoly gazdasági támogatást, - óvodák kialakítását, Falumúzeum, sportpályák felújítását, sok- sok társadalmi segítséget. Számtalan fiatal és a tűzhely mellől a munkapadhoz került háziasszony tanulta meg itt a tisztességes, becsületes munka fogalmát, akik bárhová is kerültek a későbbiekben, mindenhol megállták a helyüket. Ha voltak is nehéz időszakok, kellemetlen percek – mégis, - legalább is az idő távlatából, - bárkivel találkozom a régi kollégák közül, mindenkinél nagyon sok szép, kellemes emlék maradt hátra az ott eltöltött évekről.

Hogyan is kezdődött :  A ’70-es évek elejére egyre feszítőbb gondot jelentett (már akkor is!) Abonyban  a foglalkoztatási kérdés, szinte alig volt a településen munkalehetőség. A mezőgazdaságban megindult egy igen komoly gépesítés, innen is egyre több munkaerő szabadult fel.

A kialakult helyzetet figyelembe véve a nagyközség vezetői például, csak 1970-ben 41 vállalattal folytattak tárgyalásokat ipartelepítéssel kapcsolatban, sikertelenül.  Ilyen körülmények között került sor 1970. októberében a Televízióban egy Pest megyével foglalkozó műsorra, ahol Nagy András, a Betonútépítő Vállalat osztályvezetője – a több mint 3000 ingázó dolgozó képviseletében – interpellált a megyei párt-, és tanácsi vezetés felé, segítsék elő, hogy Abony nagyközségbe ipart telepítsenek.

Ezt az adást látta a Mechanikai Művek legendás vezérigazgatója, Dr. Sátor János, aki már másnap összeült a gyár felső vezetőivel, s megegyeztek, hogy a Mechanikai Művek kész egy gyáregység létrehozására Abonyban. Az adást követő néhány napon belül meg is jelentek Abonyban és az itteni vezetéssel közösen megtekintették a szóba jöhető telephelyeket. A legalkalmasabbnak a volt Gépállomás területe bizonyult. Akkor már a tsz-ek megerősödésével a Gépállomás funkciója is elveszett, területén a Monori Mezőgazdasági Gépjavító Vállalat egyik telephelye működött csekély létszámmal.

Így gyorsan megindulhattak a telephely hivatalos átvételére irányuló tárgyalások. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem mindenki lelkesedett az elképzelésen, például az akkori Kohó- és Gépipari Minisztérium illetékesei nem javasolták a járási székhelyeknél alacsonyabb rangú községekbe komolyabb ipari létesítmény telepítését. Sátor János tekintélyére, személyes kapcsolataira, határozott kiállására volt szükség, hogy végül is a cég Abonyba települhessen.

1970. december első napjaiban megjelentek a Mechanikai Művek képviselői a telephelyen, hogy tájékozódjanak az emberek hangulatáról, valamint arról, hány emberre számíthatnak az átvétel során. Majd nem sokkal később sor került arra az üzemi gyűlésre is, ahol bejelentették, hogy a Gépjavító Állomás üzemrészeiben a Mechanikai Művek olajkályha gyártó üzemet hoz létre. December 22-én aláírásra került az a „Megállapodás”, amely az első lépés volt az új munkahely kialakításához.  Addig, amíg a végleges adás-vételi szerződés létre nem jött, havi 46 500 Ft bérleti díjért használhatta a telephely létesítményeit az új vállalat.

Így 1971. január 1-ével 63 dolgozóval létre jött a Mechanikai Művek új telephelye, az Abonyi üzem.

 

Bene László

Abony retro:
Mechanika   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Rejtélyes történetek kötődnek a Szapáry-kúria épületéhez

Napi extra retro mára

RETROOOOOO

100 éve történt: Fantasztikus olvasóink vannak

Ernő bácsi: A velünk élő történelem

Vajon ezen a télen látunk majd ilyet?

Hamarosan semmi sem marad belőle, élt 185 évet

Mészáros István így kezdte! Ma Abonyban van híres vendéglője

Régen volt, igaz volt: Hét éve, októberben

A Mazsihisz Lázár Jánosnak írt, hogy fel kéne újítani az abonyi Zsinagógát is....

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Hát igen!

Thomas -

2011.01.11. 19:44:05

"A kialakult helyzetet figyelembe véve a nagyközség vezetői például, csak 1970-ben 41 vállalattal folytattak tárgyalásokat ipartelepítéssel kapcsolatban" Ez érdekes. A rendszerváltás utáni vezetés is folytatott tárgyalásokat, több idetelepülni szándékozó céggel, csakhogy inkább úgy, hogy olyan követelményeket állítottak, ami miatt azok inkább más helyen próbálkoztak.Sokuk ma is jól működő, többek között helyi adókat fizető cég. :(

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok