Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7078, belépett felhasználók: 0.

Híreink: Kultúra
Első<< Előző31323334353637Következő >>

Zsolti - 2010.12.07. 09:09:42

A Tisza  a Duna leghosszabb mellékfolyója, Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike, amely áthalad Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, valamint Szerbia területén. E folyó képez határvonalat Bácska és Bánát között, mielőtt a Vajdaság közepén, Titelnél a Dunába ömlik.A Tisza vízgyűjtő területe mintegy 157 000 km2, vízállása erősen ingadozó. Átlagos vízhozama Szegednél 820 m3/s, de mértek már 3820 m3/s-t is. A hegyvidéki jellegű Felső-Tisza a Szamos torkolatáig tart. A Közép-Tisza szakasz határait a Szamos, ill. a Maros torkolata adja, s a Maros beömlésétől a Dunáig terjed az Alsó-Tisza.

A Tisza magyarországi szakaszát is három – az előbbivel azonos névvel illetett – részre tagolják. A Felső-Tisza az országhatár és Tokaj, a Közép-Tisza Tokaj és Tiszaug, az Alsó-Tisza megnevezés pedig, a Tiszaug és a déli országhatár közötti szakaszra vonatkozik.

Kultúra:
Kultúra   

Kedves Olvasónk, Markó Ferenc kiegészítése:

 

1060. 12. 06 Székesfehérváron királlyá koronázták Béla herceget.


1240. 12. 06 A mongol-tatár hordák elfoglalták Kijevet.


1305. 12. 06 Székesfehérváron királlyá koronázták Ottó bajor herceget.


1848. 12. 06 Galícia felől a Duklai-hágón át betörnek az ország területére a császári csapatok.


1916. 12. 06 Bukarestet elfoglalták a Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia csapatai.A német csapatok két évig megszállás alatt tartották a román fővárost.


1917. 12. 06 Az Amerikai Egyesült Államok hadat üzent az Osztrák-Magyar Monarchiának.


2004. 12. 06 Létrejött az ALMA. Abonyi Lajos Múzeumi Alapítvány.


A www.ezenanapon.hu webportál tallózott tartalma:

 

Szent Miklós napja

0270.12.06 - 1740 éve történt

 

Skóciában megjelent az Encyclopedia Britannica első kiadása.

1768.12.06 - 242 éve történt

Kultúra:

Zsolti - 2010.12.05. 18:09:19

A kis-ázsiai Szent Miklós püspök, névnapja előestéjén édességgel ajándékozta meg a gyerekeket, amely szokás máig fennmaradt.

0270.12.05 - 1740 éve történt

 

Meghalt Wolfgang Amadeus Mozart osztrák komponista, zongorista, orgonista, karmester (Varázsfuvola).

1791.12.05 - 219 éve történt

 

James Knox Polk, az Amerikai Egyesült Államok 11. elnöke megerősítette a kaliforniai arany felfedezésének hírét.

1848.12.05 - 162 éve történt

 

Meghalt id. Alexander Dumas francia író (Monte Cristo grófja).

1870.12.05 - 140 éve történt

 

Megszületett Clyde Vernon Cessna amerikai repülőgépgyáros, a könnyűrepülőgépek gyártója.

1879.12.05 - 131 éve történt

 

Megszületett Walt Disney Miki egér és Donald kacsa megalkotója.

1901.12.05 - 109 éve történt

Kultúra:

Az osztrák határ közelében a németországi Füssen városa mellett, egy sziklaszirten áll a Walt Disneyt is megihlető Neuschwanstein kastély. A világ egyik legfényűzőbb és legismertebb kastélyának építtetője II. Lajos király volt.  A kastély az uralkodó képzeletének szüleménye, akit alattvalói csak "Tündérkirálynak" hívtak, de miniszterei "Őrült királyként" emlegették. Hogy tulajdonképpen kinek is volt igaza ma már mindegy.  Az uralkodó különc álmodozó volt, gyűlölte a politikát, rajongott Wagner zenéjéért, a Napkirályért és rendelkezett azzal a pénzzel és hatalommal, hogy valóra válthassa álomvilágát. Miniszterei azonban megelégelték a kastélyok miatti esztelen költekezését, aminek következtében rengeteg adósságot halmozott fel. Őrültnek nyilvánították és 1886 júniusában Berg kastélyába szállították, majd néhány nap múlva holtan találták orvosával a tó partján. Hogy halálát pontosan mi okozta máig tisztázatlan. A kastély építését 1869-ben kezdték, de csak 1886-ban készült el, akkor is csak részben. II.Lajos mindössze néhány napig élvezhette művét.  A várkastély fő kapujához meredek, szűk út vezet, a külső falak tornyaiba csigalépcsőkön lehet feljutni. A kastély egy kapuházból, egy, az előkelő hölgyek részére épített lakórészből, a király lakhelyéből, és a két toronnyal szegélyezett fellegvárból áll.

Kultúra:

Zsolti - 2010.12.04. 11:50:06

(Az alábbi levelet Kedves Olvasónk Tóth Tamás küldte az E-mail címünkre, közzététel céljából.)

 

A puzdra azaz a tegez vagyis a nyílvesszőtok története

A puzdra a benne található vesszőkkel, reszelővel, a tarsolylemezzel, és a nyakba akasztva hordott vaskereszttel egy hírközlő eszköz, ami Eurázsia, Arábia, és a két Amerika területén, hegycsúcsokon működő rendszer része. Alkalmas fényjelek adására a ködös magasság felet, és a felhők magassága alatt, tehát az ezer méteres csúcsok hálózatán keresztül. Az ŐSMAGYAR leletek puzdracsövei, eddíg magyarázat nélküli okból, mindkét végükön nyitottak. A tarsolylemezek, ha kívülről aranyozottak is voltak, belső, homorú felük mindig ezüst volt, és kampós rögzítésüknél fogva, folyamatosan a mozgó viselőjükhöz dörgölődés következtében ragyogó fényesek. Ez a homorú, fényes felület, igen kiváló fókuszáló tárgy. A kinyitott, vízszintes puzdracső számára, stabil alátámasztást három vesszőből pillanat alatt lehet készíteni. Ez az állvány egykézzel is állítható minden irányba.

Kultúra:

veroniq - 2010.11.29. 19:54:50

Képek az adventi hangversenyről ITT megtekinthetők! Fotó: Polyák Attila

Ezen a héten vasárnap az Önkormányzat Díszterében került sor az immár hagyományos adventi hangversenyre. Beszéljenek most helyettem a képek, beszámoló később. LŐVE

Kultúra:

Az abonyi Kovács Andor a Szolnok televízió második nótaversenyén hatalmas sikert aratott, hiszen harmadik helyezést ért el. A szigorú szakmai zsűri az abonyi fiatalember teljesítményét kiválóra értékelte a rendezvényen, melyet „ Van egy ház a Tisza parton „ címmel a szolnoki Tiszti Klubban szerveztek hatalmas érdeklődés mellett. Andor érdeme azért is kimagasló, mert mintegy ötszázan versengtek a helyezésekért. Kovács Andor, mint lapunknak adott exkluzív interjújában is elmondta, egyáltalán nem a díjakért és a helyezésekért indult, hanem azért, hogy kipróbálja magát. „ Rengeteget tanultam a verseny során, szerettem volna tudni, hogy egyáltalán van-e értelme annak, hogy nótaéneklésre adtam a fejem. Ez egy szép siker, de nem remélem, hogy még nem a legnagyobb, hiszen mindenképpen szeretném folytatni, mert a jelek szerint igenis van értelme ennek.

Kultúra:
Kultúra   
Zene   

Abony város előző képviselő testületi ülésén döntött volna a 2011-es rendezvényterv elfogadásáról, valamint a hozzá tartozó költségtételek jóváhagyásáról. Ez most nem jött össze, a kérdést elnapolták. Ennek az alapvető oka az volt, hogy külön tárgyalta a témát két szakbizottság, az eddigi szokásoktól eltérően. A Pénzügyi Bizottság elnöke, Habony István nem akarta, hogy összevont ülés legyen, ami arra az „ eredményre „ vezetett, hogy az Oktatási Bizottság döntése tőlük függetlenül jött létre. Így más- és más rendezvényeket, eltérő összegekkel tartottak támogatásra méltónak. Gulykáné Gál Erzsébet, az Oktatási Bizottság elnöke értetlenül állt az előtt, hogy Habony miért nem volt hajlandó közösen egyeztetni. Az Abonyi Lovas Klub kérelme sokaknál kicsapta a biztosítékot, mert idén a városi lovasnapra összesen 400 ezer forintot kaptak, de a jövő évre már egymilliót kértek. Sokak azonban igencsak mértéktartóak voltak, nem kértek többet, vagy csak egy picivel, mert tudomásul vették a realitásokat. Habony és Gulykáné összevitatkoztak, hiszen Habony István azzal vádolta Gulykánét, aki az Abonyi Fúvószenekari egyesület vezetője is, hogy lobbizik egyesületéért. Ezt Gál Erzsébet visszautasította.

Kultúra:
Testület   

veroniq - 2010.11.23. 12:39:40

A XIV. Őszi Szolnoki Művészeti Hetek keretében meghirdetett programok közül az abonyi zeneiskola szervezésében három programon vettünk részt.

Első alkalommal 2010. október 5-én a Megyeháza Dísztermében Sebestyén Márta, Gryllus Vilmos és Gryllus Dániel koncertjére utazott 20 fő.

Majd következett november 3-án a Magyar Állami Népi Együttes „Magyar Rapszódia” előadása, melyre már megtelt a különjáratú autóbusz, hiszen 40 fő tekintette meg e csodálatos előadást az Aba-Novák Kulturális Központ színháztermében.

( Nagyításhoz kattints a képre! )

Kultúra:
Kultúra   
   
Zene   
Első<< Előző31323334353637Következő >>
Címke felhő:

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok