Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8022, belépett felhasználók: 0.

Címke: "Csillagda"
<< Előző1234567Következő >>

veroniq - 2013.10.24. 15:47

Csillagászok szerint az ISON üstökösnek jó esélye van a jövő hónapban bekövetkező Nappal történő találkozójának túlélésére, hogy decemberben a hajnali égboltot ékesítse. A Lowell Csillagvizsgáló és a SwRI kutatóinak numerikus szimulációs modellje szerint az üstökös elég nagy és sűrű a Nap melletti november végi elhaladás következtében ráháruló hő és árapályerők elviseléséhez. A perihéliumot, vagyis a Naptól számított legkisebb távolságot november 28-án éri el.

Közélet:
Csillagda   
 0 Hozzászólás    

veroniq - 2013.10.04. 19:39

Az ALMA szubmilliméteres antennarendszerrel végzett új megfigyelések bepillantást engednek a folyamatba, melynek során egy nagyon nagy tömegű csillag formálódik a Tejútrendszer egyik óriási, sötét molekulafelhőjének mélyén. Az ötezer méter magasságban fekvő chilei Chajnantor platón működő ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) antennarendszer - pontosabban a teljes kiépülés után használható antennák negyedének - legújabb megfigyelései alapján bepillantást nyerhetünk abba a folyamatba, melynek során egy csillagszörnyeteg formálódik egy sötét, hideg köd mélyén.

Közélet:
Csillagda   
 0 Hozzászólás    

veroniq - 2013.10.01. 17:19

Éder Iván asztrofotós felvételét választotta ki a NASA szerdán a nap képének. A lélegzetelállító fényképen a Nagy Medve csillagképben található M81 és M82 jelű galaxis a két főszereplő. A két csillagváros csillagászati léptékkel mérve egymáshoz igen közel helyezkedik el. Éder a képhez fűzött magyarázata szerint a két galaxis gravitációs tere már összeér, és a különlegesen erős árapályhatások mindkét galaxisban különös folyamatokat indítottak el.

Külvilág:
Csillagda   
 0 Hozzászólás    

veroniq - 2013.09.24. 09:39

(MTI) - A Hold 100 millió évvel fiatalabb lehet annál, amit a tudósok eddig gondoltak - derült ki egy új, holdkőzetek elemzésén alapuló tanulmányból.  A legnépszerűbb elmélet szerint a Holdat egy titokzatos, Mars-méretű vagy annál nagyobb bolygó Földnek csapódása hozhatta létre körülbelül 4,56 milliárd évvel ezelőtt, röviddel a Naprendszer keletkezése után. A holdkőzetek friss elemzése azonban arra utal, hogy a Hold, amely valószínűleg ennek a gigászi ütközésnek a törmelékéből állt össze, valójában csak 4,40-4,45 milliárd éves - adta hírül a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál a Hold eredete elnevezésű londoni konferencián hétfőn ismertetett kutatásról.

Közélet:
Csillagda   
 0 Hozzászólás    

veroniq - 2013.09.04. 09:10

Jó formában bukkant elő a Nap mögül az ISON, és kérlelhetetlenül közeledik a csillag felé. Ilyen méretű üstököst ilyen kis naptávolságban fél évszázada nem figyeltek meg, ezért senki nem tudja, mi várható pontosan 2013 végén. A fél éve az évszázad üstökösének kikiáltott ISON az elmúlt két hónapban elrejtőzött a csillagászok szeme elől, mert a Földről nézve éppen a Nap átellenes oldalán tartózkodott. A NASA kezdeményezésére az űreszközökkel dolgozó, valamint a földi hivatásos és amatőr csillagászok összehangolt észlelési kampányt (Comet ISON Observing Campaign, CIOC) indítottak a nem mindennapi égitest megfigyelésére.

Közélet:
Csillagda   
 0 Hozzászólás    

veroniq - 2013.07.18. 14:54

A független Ukrajna fennállása óta először fedezett fel új üstököst egy ukrán csillagász, amelyet saját magáról Boriszovnak keresztelt el. A vadiúj üstököst Gennagyij Boriszov, a Moszkvai Állami Egyetem Krími Csillagászati Intézetének munkatársa fedezte fel. A felfedezés jogosságát és tényét olasz, japán, brit és amerikai csillagvizsgálók is megerősítették. A hivatalosan C/2013 N4 (BORISOV) néven iktatott kométa pályájának kiszámítása jelenleg is tart.

Közélet:
Csillagda   
 0 Hozzászólás    

veroniq - 2013.04.25. 14:00

Holdfogyatkozás lesz csütörtökön este tíz óra körül. Kismértékű és rövid részleges holdfogyatkozást figyelhetünk meg csütörtök este – írja az Időkép. A jelenség este 8 óra után néhány perckor indul, ekkor kezd belépni a Hold a Föld árnyékába, ez azonban az elején észrevehetetlen marad, egészen este fél 10-ig. A leglátványosabb pillanatok röviddel 10 után várhatóak (22:07-kor lesz a legnagyobb mértékű a fogyatkozás).

Közélet:
Csillagda   
 0 Hozzászólás    

veroniq - 2013.04.03. 12:11

Soha ilyen gyors keringésű, fekete lyukat tartalmazó kettős rendszert nem találtak eddig, mint amit a NASA Swift műholdja fedezett fel 2011 januárjában. A műhold egy halvány röntgenfelvillanást érzékelt, amelyről kiderült, hogy egy felettébb különleges kettős rendszer első példánya. A Swift J1357.2-093313 jelű objektumról szóló részletes elemzés a Science március elsejei számában jelent meg, a kutatás vezetője Jesus Corral-Santana, a Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet és a La Laguna Egyetem (Spanyolország) munkatársa volt.

Külvilág:
Csillagda   
 0 Hozzászólás    

veroniq - 2013.03.11. 17:47

Március 10-én járt napközelben a PANSTARRS üstökös, amely kedd estétől Magyarországról is látható. Sajnos a várható időjárás nagyon megnehezítheti az alacsonyan járó égitest észlelését. A PANSTARRS (C/2011 L4) jelű üstökös 2013. március 10-én volt a legkisebb távolságra, 45 millió kilométerre a Naptól. Ezzel a legbelső bolygó, a Merkúr pályáján belülre került, ahol körülbelül 10-szer olyan intenzív napsugárzást kellett elviselnie, mint ami bennünket ér a Földön ...

Közélet:
Csillagda   
 0 Hozzászólás    

veroniq - 2013.01.23. 20:29

Óriási koronalyuk tátong a Nap felső légkörében, amelyből intenzív napszél áramlik ki. A napanyag a hét végén érheti el a Földet. A NASA napkutató űrszondája, az SDO (Solar Dynamics Observatory) készítette az alábbi felvételt a Napról, január 23-án. Az ultraibolya színképtartományban készült fotón látható sötét terület egy úgynevezett koronalyuk a Nap déli féltekéjén. Mérete a Földének sokszorosa (a Nap átmérője kb. 110 Föld-átmérő).

Közélet:
Csillagda   
 0 Hozzászólás    
Címke felhő:

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok