Kedves Olvasónk, Kelemenné Kópiás Anett egy ínyencséggel örvendezetetett meg bennünket, melynek receptjét most boldogan teszem közzé.
Töltött Borda
Hozzávalók:4 szelet sertésborda, 15dkg darált husi,1 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, fél pohár fehérbor,10dkg ementáli sajt ,10dkg szalámi, 5dkg juhsajt, húsleves, 5dkg vaj, olívaolaj, só bors.
Keverjük össze a darált húst a felaprított szalámival, a petrezselyemmel, a fokhagymával,a reszelt juhsajttal,az ementálival, a fűszerekkel. Éles késsel készítsünk zsebeket a szeletekbe,töltsük bele a tölteléket, majd fogpiszkálóval tűzzük meg. Olvasszuk össze a vajat az olajjal majd pirítsuk meg a szeleteket benne. Öntsük rá a bort és fedő alatt pároljuk. Ha a bor elpárolgott, jöhet a húsleves lé. Puhára párolás után levesszük a tűzről és fogyaszthatjuk. Burgonya pürét ajánlok hozzá. Jó étvágyat.
Ha Önöknek is van olyan receptjük, melyet szívesen mgosztanának velünk, akkor küldjék el azt
Az alábbi összeállítást Tatu nevű kedves olvasónk ajánlotta szeretettel a többiek figyelmébe és ezzel szeretne ő is hozzájárulni egy picit az ünnep hangulatához:
Ételek és Italok íz harmóniája
Az ételekhez illő borok megválasztása nem is olyan egyszerű feladat. Inkább afféle izgalmas gasztronómiai kaland, amelynek során sok minden lehetséges, de nem minden megengedett. A felsorolással segíteni kívánok az eligazodásban.
Cabernet franc(vörös) vad pörkölthöz, belsőségekhez, vadashoz, báránysülthöz, füstölt sajtokhoz.
Cabernet sauvignon(vörös) frissen sült marhahúshoz, marhapörkölthöz, gombás ételekhez, kemény és kékpenészes sajthoz.
Chardonnay (fehér) sült szárnyashoz, malacsülthöz, füstölt és gouda sajthoz, sült és rántott halhoz, gombás ételekhez, gyümölcsös desszerthez.
Hárslevelű(fehér) tartalmas levesekhez, vadszárnyashoz és borjúhúshoz, pástétomokhoz, gyümölcs desszertekhez, félkemény sajtokhoz.
Kadarka (vörös) borjú és bárányhúshoz, halászléhez, gulyáshoz, pörkölthöz, paprikáshoz, olasz tésztákhoz.
Képek a pulykáról ITT megtekinthetők! Fotó: LŐVE
Laza fokhagymás pulyka: Mert főzni jó!
Forrósíts meg 5 dkg étolajat vagy margarint nagy mély serpenyőben, vágj hozzá egy kis metélőhagymát ollóval, 5 gerezd fokhagymát is reszelj bele mellé. Végy 80 dkg-nyi pulykamellet, melyet vágj apró kockákra, tedd bele az előző egyvelegbe, sózzad, borsozzad ízlésed szerint, majd viszonylag nagy lángon, fedő nélkül süsd össze finomra, szaftosra.