Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8084, belépett felhasználók: 0.

Címke: "Megemlékezés"
12Következő >>

admin - 2015.01.13. 22:30

 

 

Január 12.-én 5 órakor az abonyi katolikus templom előtt történt a Doni megemlékezés és tűzgyújtás, de sajnos Abony lakossága elég csekély számmal vett részt a rendezvényen, viszont a Polgármester Asszonyon kívül több képviselő is tiszteletét tette. A téren található emlékhely megkoszorúzása után a református templomba ballagott mindenki ahol, Gáll Károly lelki pásztor mondott egy beszéget a szomorú véget ért Doni csatáról. A katolikus templom előtti tartott megérintő beszédek egyikét Tarjányi István, az abonyi Montágh Imre iskola tanára mondta el, melyet most megosztunk Önökkel. A szöveg a cikk címére kattintva olvasható! Képgaléria a képre kattintva!

Közélet:
Abony   
 0 Hozzászólás    

admin - 2012.05.26. 09:04

Május 25-én délután tartották Városunkban a Hősök Napi megemlékezést és koszorúzást, melyen az igazán értékes, a tőle már megszokott magas színvonalú beszédet Györe Csaba tanár úr mondta el Abony Főterén. A programot a Múzeum Baráti köre, valamint a Művelődési Ház és Könyvtár szervezte. Foto: Polyák Attila A két világháború emléktárgyai címmel kiállítás nyílt a Városi Könyvtárban Markó Ferenc és Bálint Zoltán ( Székelyföld ) gyűjteményéből. Részletes beszámoló erről később. Az alábbiakban Györe Csaba tanár úr megemlékező beszéde olvasható.

Közélet:
 0 Hozzászólás    

veroniq - 2012.01.13. 08:26

Az alábbiakban Tarjányi István doni megemlékezéssel kapcsolatos beszédét teszem közzé. Január 12-én KATONÁK címmel kiállítás nyílt a Városi Könyvtárban, Markó Ferenc gyűjteményéből és utána emléktüzet gyújtottak az abonyiak a doni hősök tiszteletére. Az eseményen készült képgaléria ITT elérhető, fotó: Polyák Attila  Íme, a beszéd: 

Történelem:
 0 Hozzászólás    

admin - 2011.10.25. 15:55

Tisztelt Lakosság! Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a Mindenszentek és Halottak napi megemlékezés időtartamáig 2011. október 28. 8.00 óra és 2011. november 02. 8.00 óra között a Szondi György utca egyirányúsításra kerül a Szemere Bertalan utca felől a Szelei út felé. Fokozott figyelmet kérünk a temetők környékén megnövekedő forgalom miatt. Felhívjuk figyelmüket, hogy ügyeljenek értékeik... 

Közbiztonság:
 1 Hozzászólás    

admin - 2011.10.20. 15:12

Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. Részletes program a cikkben...

Programok:
 0 Hozzászólás    

admin - 2011.09.12. 16:32

A mohácsi csata évfordulójára emlékeztek ország szerte, így Abonyban is. Itt a Miabonyunk digitális hasábjain mi is felevenítjük a csata első részét Baltavári Tamás történész és a Hadtörténeti Múzeum szakértői által elkészített animáció segítségével. 

Augusztus 29-én tehát a Mohácstól 7 km-re délre elterülő síkon szembetalálkozott a két sereg. A terület mindenképpen nagyobb figyelmet érdemel, mert terepadottságai befolyásolták a csata menetét (nem a kimenetelét, mert az már réges-rég eldőlt). A csatahelyet a magyar fél választotta ki, hiszen egy része már hetek óta ott várakozott a szultáni seregre. A mezőt kelet felől a Duna mocsaras ártere határolta, szélén az Eszék felé vezető úttal. Közepén a Borza patak folydogált. Dél-nyugat felé, a patakkal csaknem párhuzamosan mintegy 20-30 m-rel magasabban fekvő terasz húzódott, amely messzire elnyúlt észak felé, délkeleti végét pedig egy erdő zárta le. A források utalásai alapján elképzelhető, hogy ennek partoldala meglehetősen meredek volt, s akadályozhatta az oszmán sereg felvonulását. A patak és a terasz közti síkon mélyebb teknők sorakoztak, olykor áttekinthetetlenné téve a terepet. A magyar táborban néhányan azt javasolták, hogy ne ütközzenek meg, hátráljanak, és főleg várják be Szapolyai István erdélyi vajda 20-25000 fős seregét, aki már jelezte érkezését...

Történelem:
 0 Hozzászólás    

admin - 2011.03.16. 12:50:44

A Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola aulájában emlékeztek meg 1848 Március 15-ről. Az ünnepség keretein belül első ízben adták át az "Abony Város Sportolója", "Abony Város Sportjáért", és a "Jó tanuló, jó sportoló" díjakat. A megemlékezők a Bihari János Zeneiskola falán lévő Kossuth relifnél koszorúkat helyeztek el.

Az eseményről készült galéria megtekinthető ITT (fotó: Polyák Attila)

Kultúra:
 5 Hozzászólás    

veroniq - 2011.03.11. 19:31:23

 

 

 

Galéria megtekintéséhez klikk IDE.

Közélet:
tavasz   
 17 Hozzászólás    

Markó Ferenc - 2011.01.14. 12:51:59

Doni megemlékezés galériáját itt találod.


A képen Szabó József látható.

Az interjú Bíró Béla bácsival, egy volt  II. Világháborús abonyi katonával készült.

Bíró Béla c. őrvezető.  Katonai azonosító száma : 1461 19 0534  Alakulat : 1.hu.ho.hk.zlj.


Béla bácsi életének rövid második világháborús története:
Magyarország 1941. április 11-én kezdte meg a Délvidék visszacsatolását, azt követően, hogy Németország április 6-án megtámadta Jugoszláviát, majd április 10-én Horvátország  proklamálta önállóságát. 
A jugoszláv légierő még  a magyar csapatok előtt, 1941. április 6-án és 7-én több támadást intézett Pécs, Szeged  és más magyar városok ellen. A magyar légvédelem több gépet lelőtt, a Pécset támadó 14 jugoszláv bombázóból csupán 1 tért vissza támaszpontjára.
Délvidék visszavételére és az ottani magyar lakosság védelmére a 3. Hadsereg, I. IV. és V. hadtestét vezényelték ki.
Én a ceglédi laktanyából a II. páncélos zászlóalj katonájaként kerültem Délvidékre, akkor még mint honvéd. A Bácska-i részeken, Zombor, Palánka, Bácstopolya, Szenttamás és ezen települések körzetében állomásoztunk és járőröztünk. Egy másik abonyi katona is volt velem, Kovács György tizedes. Ő is túlélte a háborút.
Alakulatunknál az első halott ha jól emlékszem Vitéz Bérdy László hadnagy volt. Az egyik páncélgépkocsizó szakasz járművében volt amikor kilőtték. Később Horvátországon keresztül, visszatértünk a ceglédi laktanyába. Ez a laktanya ott volt valaha a  Törteli út bal oldalán.
Közélet:
Blogok   
 10 Hozzászólás    

veroniq - 2011.01.12. 12:02:35

Szerdán emlékeznek az abonyiak a Doni tragédiára, hagyományos emléktűz gyújtással tisztelegnek a hősi halottak előtt.

1943. január 12-én a II. világháború keleti frontján nagy erejű támadás érte a Don-kanyarban védelmi állásokat elfoglalt, közel 200 ezer fős 2. magyar hadsereg egységeit. Sokáig csak annyit írtak a történelemkönyvek, hogy a Don-kanyarban elpusztult szinte a teljes 2. magyar hadsereg. A rosszul felszerelt, az orosz télre fel nem készült magyar katonák hatalmas túlerővel álltak szemben. 140-150. 000 ember pusztult el az ellenséges tűzben és az ennél is veszélyesebb orosz télben. Hősök voltak?


Áldozatok? Ezt csak a résztvevőktől tudhatjuk meg. Csak az ő szavaik meghallgatása, soraik elolvasása után mondhatunk ítéletet.

 

 "Én túléltem, de a szüleim nem... "

 

 Ezerkilencszáznegyvenhárom januárjában borzalmas körülmények között, Kondenzovo mellett magunkat megadni kényszerültünk. A
partizáncsapatok összeszedték fegyvereinket, a fog

Programok:
 3 Hozzászólás    
Címke felhő:

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

A sarokkanapé, a kis lakások megmentője

Azok, akik kis lakásban élnek, pontosan tudják, hogy minden egyes ...

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok