Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8084, belépett felhasználók: 0.

Címke: "Zsinagóga"
12Következő >>

veroniq - 2014.08.25. 10:27

Az épület gyalázatos állapotáról már többször beszámoltunk Önöknek. Most lehet, hogy újabb fejezet következik a régi, szép épület történelmében? Mindenesetre Olvasónk ezt írja:

Érdekes emberrel találkoztam ma Abonyban. Éppen a Deák Ferenc utcán (zsinagóga utcája) mentem gyalog keresztül, mikor észrevettem, hogy egy autó áll a zsinagóga előtt. Egy család fényképezte épp az épületet. Mivel épp mellettük mentem el, egy pár szó erejéig szóba is elegyedtem velük. Az úr, akivel beszélgettem Heisler András volt, a MAZSIHISZ elnöke.

Kultúra:
Abony   
 0 Hozzászólás    

veroniq - 2014.05.07. 09:29

Az Abonyi Mezőgazdasági Zrt volt a tulajdonosa korábban az abonyi zsinagógának, azt lepusztították a korábbi rendszerben, és magtárként használták. Az állapota válságosra fordult, ezért a tulajdonos mindent megtett annak érdekében, hogy valahogy megszabaduljon tőle. 

Citrom-díj:
 17 Hozzászólás    

veroniq - 2014.05.04. 19:58

A  Mazsihisz a Lázár Jánosnak 2012 decemberében írt levelében a kormány által kijelölt négy zsinagógán kívül összesen 13, köztük számos vidéki, így az összedőlés határán álló miskolci és a teljesen lepusztult abonyi és albertirsai templomépület teljes felújítását kérte. A szervezet szerint minden zsinagógát, amelyet a múltban nem bontottak le, helyre kellene állítani. A zsinagógák a holokauszt következményeként gazdátlanná vált magyar zsidó örökség részét alkotják, nem eladók, adásvételük eleve erkölcstelen. Ugyanakkor ismert tény az is, hogy az elmúlt évtizedekben a zsinagógák esetében számos kényszereladás történt.

Abony retro:
 2 Hozzászólás    

veroniq - 2014.03.23. 14:38

A ma romosan álló épületet klasszicista stílusban, négyoszlopos előreugró portikusszal 1825-ben emelték, feltehetőleg Landherr András tervezésében, aki az óbudai zsinagógának is az építésze volt. Az épületet 1875 és 1877 között felújították, átépítették, mai kinézetét ekkor nyerte el. A hívők elpusztítása után az épület gazdátlanul állt, utóbb az abonyi József Attila Mgtsz birtokába került, akik terményraktárnak használták. A rendszerváltás után az épület újra gazdátlanná vált, és rohamos romlásnak indult. Az időközben a megmentésére létesült alapítvány 2011 és 2012 között felújíttatta a tetőszerkezetet, ezzel legalább annak közvetlen veszélye, hogy a beázások miatt az egykori zsinagóga összeomlik, ideig-óráig elmúlt.

Közélet:
 0 Hozzászólás    

veroniq - 2012.09.21. 18:50

Az Abonyi Zsinagógán életmentő beavatkozást hajtottak végre a közelmúltban. Felújították az összerogyás szélén álló tetőszerkezetet. Ennek ellenére iszonyatosan elhanyagolt állapotban van az udvara, az ecetfák már égig érnek. Az ott található kúriaépület pedig már ki sem látszik a gyomokból. Olvasónk hívta fel minderre figyelmemet. Szebb sorsra lenne érdemes ez a szép épület, csakúgy, mint közeli társa a Nagykőrösi Zsinagóga.....

Citrom-díj:
Blogok   
 2 Hozzászólás    

veroniq - 2011.11.23. 12:11

Lapunkat kedves olvasónk értesítette arról, hogy az abonyi zsinagóga teteje megroggyant, vészhelyzet állt elő, ezért lezárták az utcát és megtették a szükséges óvintézkedéseket. 

Citrom-díj:
Abony   
 34 Hozzászólás    

veroniq - 2011.10.20. 11:38

Az előző közmeghallgatáson Haspacker Mátyásné Julika is több témában felszólalt és gyakorlatilag a pofonláda fedelét is kinyitotta. Egy rendkívül kényes és érdekes témát is felhozott, ez pedig nem más, mint az abonyi Zsinagóga esete. A régi szép patinás épület hányatott sorsáról már többször is beszámoltunk Önöknek.

Közélet:
Abony   
 7 Hozzászólás    

veroniq - 2011.08.02. 13:06

2007-től alapítványi formában óvják elméletileg az abonyi zsinagógát, melyre egy alapítványt is létrehoztak. Már nem a József Attila Mgész tulajdona az egykor szebb napokat látott épület, azt gyakorlatilag átadták egy civil szervezetnek. Még 2010-ben nyertek az úgynevezett várépítő pályázaton 500 ezer forintot ereszcsatornára és cserépre 710.526 forintot. Ezt azonban a mai napig nem használták fel, mint a mellékelt képek is mutatják. Talán még ennél nagyobb szégyen, hogy már az összedőlés határán álló épület környezetét sem tartják rendben. Elvadult növényzet veszi körül az épületet.

Citrom-díj:
 15 Hozzászólás    

veroniq - 2011.04.13. 14:32:07

Abony város önkormányzatának polgármesteri hivatala ötmillió forintot nyert az Ungár kúria veszélyelhárítási és tetőfelújítási munkálataira. Korábban több, mint ötmillió forintba került csak a műemléki tervezés. Ebből következik, hogy a pénz csak a közvetlen életveszély elhárítására lesz elég. Ezen kívül másik abonyi nyertes is van. Mindkettő projektre a Nemzeti Kulturális Alapprogram műemléki keretéből nyertek pénzt. Az Abonyi Zsinagógáért Alapítvány is pontosan ötmillió forintot kapott tehát ugyaninnen. Szintén a veszélyelhárításra és állagmegóvásra fordítják a kapott támogatást. Igaz, ez szintén nagyon kevés….

 

LŐVE

Közélet:
 1 Hozzászólás    

veroniq - 2011.03.25. 12:45:27

A címben szereplő költői kérdést tették fel nekem olvasóink és megkérték, hogy a mai napi állapotokat is fényképezzem meg. Zsinagóga, Abony, 2011. március 25., Gyulai iskola egyik épületének szomszédjában. Korábban már több képet feltettem a műemlékkel kapcsolatban. Akkor még nem hajlott be ilyen vészesen a tető. Hamarosan visszatérünk a problémára, bár én azt hiszem, megoldani nem tudom, csupán utolsó jajjkiáltásként jelezni mindenki felé, hogy nagy baj van.

Citrom-díj:
 5 Hozzászólás    
Címke felhő:

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

A sarokkanapé, a kis lakások megmentője

Azok, akik kis lakásban élnek, pontosan tudják, hogy minden egyes ...

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok