Mi Abonyunk - Március 21-én is lengtek a zászlócskák!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.03.22. 12:43

Milyen szépen fellobogózták Abony március 15-re! Gondoltam magamban és örömmel nyugtáztam ezt a fejleményt, és egyik cikkemben meg is említettem ezt az örvendetes tényt. Az már más kérdés, hogy az úgynevezett Országzászlónál, ahol az ünnepség folyt, nem takarította el senki sem a havat és a lucsokban álltak a megemlékezők, szállingózó hóban, farkosordító hidegben. Aztán másnapra az új Országzászló is megtetszett valakinek, azt ellopták. Ma pedig egyik kedves Olvasónk azzal hívott fel, hogy tudom-e, hogy tegnap milyen nap volt.

Hát, persze, vágtam rá, mert én nagyon is éltem már abban az időben, amikor nem csak Március 15, hanem 21-e is nagy ünnep volt az országban. Ez, aki nem tudná a Tanácsköztársaság kikiáltásának napja. Aztán Olvasónk szomorúan jegyezte meg: Te, Abony a Tanácsköztársaság kikiáltásának napját is lobogókkal ünnepelte? Hát, mondtam, hogy nem. De azért mégis elég ciki, hogy a szép kis zászlócskák kint maradtak, melynek nyilván a gusztustalanul nedves és hűvös időjárás sem tesz jót. Már településeken azért ügyeltek arra, hogy lekerüljenek a nemzeti szín lobogók, még időben….. Reméljük, nálunk nem lesz a karácsonyi ünnepi díszítés szerves része, vagyis addig azért mégsem hagyják ott őket. Majd augusztus 20-ra megint szeretnénk őket látni, de addig talán pihenjenek….

Hogy mit is ünnepeltünk egykor Március 21-én? Mutatom:

1919. március 21-én kiáltották ki a zűrzavaros Magyarországon a Tanácsköztársaságot. Külügyi népbiztosa, egyúttal tényleges vezetője, Kun Béla az egyik legellentmondásosabb figurája a XX. századi magyar történelemnek.

A Horthy-korszakban halálos ellenség volt, a második világháború után misztifikálták, Kádár János alatt pedig a helyén próbálták kezelni. A rendszerváltás őt és a Tanácsköztársaság emlékét is végképp messzire sodorta.

A nyolcvanas években a forradalmi ifjúsági napok második állomásán, március 15-e után és április 4-e előtt arra illett, kellett emlékezni a Tanácsköztársaság kikiáltása kapcsán, hogy március 21-én Kun Béla vezetésével a munkások és a parasztok átvették a hatalmat Magyarországon, a gazdagokat jól megleckéztették, paraszt- és munkásgyerekek százai nyaralhattak életükben először a Balatonnál és mindenki boldog volt.

Utolsó nap az első (Nép)köztársaságban

A helyzet azonban nem volt ennyire egyszerű. Mint utóbb kiderült, az első Magyar (Nép)köztársaság fennállásának utolsó napján 1919. március 20-án a Berinkey Dénes vezette kormány megkapta a világháborút lezáró békeszerződés döntésének dokumentumait, a Vix-jegyzéket. Annak tartalmát – a román csapatok előrenyomulását és egy kelet-magyarországi semleges zóna kialakítását – Károlyi Mihály ideiglenes köztársasági elnök nem fogadta el, s más kiutat nem látva arra kérte a kormányt, mondjon le, s egyúttal kezdjen tárgyalásokat a kommunistákkal, akikkel közösön szociáldemokrata kabinetet alakítottak volna, s közben Károlyi is megtarthatta volna államfői tisztségét.

Forrás, folytatás ITT

Különvélemény:
Abony   
 5 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Elbukott az abonyi notórius feljelentgető

Antal- Láng Edina megmondta a bírónak, hogy nem vonul vissza

Vádlóból vádlott lett Antal- Láng Edina

Tartson velünk facebook oldalunkon is!

Kedves a MÁV: Az abonyiak féláron utazhatnak?

Hamis vád?

Segítek Antal- Láng Edinának!

Mi most tényleg a semmi nem jó országa lettünk?

Szeret Ön Abonyban élni?

Megszabadultunk, felszabadultunk! Győzött Magyarország, győztek a MAGYAROK!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Nem kell ide székelyzászló!

abonyi -

2013.03.24. 09:03:47

Elég lenne a nemzeti lobogó kitűzése minél több helyre. Sőt! Sehol sem látni Abony címerével ellátott lobogót. Szégyelljük tán elődeink jelképeit. Inkább erre kéne figyelni, nem az országos botránykeltéssé kiteljesesedett székelyzászló kitűzésére!

   

ellopták

veroniq -

2013.03.23. 23:31:02

A Somogyi suli elől már két zászlócskát elloptak, szerintem még több el fig tűnni a hét végén...

GRAT!!!!

Ajánlom

ellike51 -

2013.03.23. 22:16:40

figyeledbe TYB írását az üzenőfalról, ahol erre a kérdésemre én is választ kaptam... 

 

Megértem és igaza van szerintem.

Hali!

szotyola012 -

2013.03.23. 21:40:46

Kedves Vera!

Kérdés miért nem tudok hozzá szólni a Köröstetétleni Jobbik rendezvényhez kapcsolódó riporthoz! Vagy le vagyok tiltva? Várom válaszát!

Üdv: szotyi! 

...

Ruby -

2013.03.22. 15:07:02

Nálunk egész évben kint van a nemzeti lobogó. Minden nap jó érzéssel tölt el a látványa. {#emotions_dlg.loveheart} 


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok