Mi Abonyunk - Ennél azért " kicsit " bonyolultabb.....
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.03.06. 11:06:28

Az alábbiakban Steve írása következik arról, hogy véleménye szerint miért tart ott hazánk mezőgazdasága, ahol jelenleg van….

 Az Írást a kommentek közül emeltem ki, mert igen tanulságos. Íme:

 

Mindenért talán nem az EU a felelős. Főleg Magyarország nem igen panaszkodhat, hiszen nettó haszonélvezője a szervezethez való tartozással. Egyébként is hajlamosak vagyunk mi magyarok siránkozni, másokat hibáztatni ahelyett, hogy a saját portánkon sepregetnénk. A 2004-es csatlakozásunk előtt 7 év felkészülési idő állt a rendelkezésre. Ezen időszak alatt – időrendben visszafelé – 2 évig a Medgyessy-kormány, 4 évig az (I.) Orbán-kormány és 1 évig a Horn-kormány regnált. A felsorolt kormányok feladata lett volna felkészíteni az országot a csatlakozásra, az azt követő időszakra, mire is kell majd számítani. Megnyíló, határok nélküli piacra. A lehetőségek, a hátrányok, stb. Min kell erősíteni, mi az a dolog, amit el kell hagyni. Felmérni az uniós ellenfeleket, a piaci szereplőket, a versenytársakat. Kik azok, akik dömping termékeket zúdíthatnak az országra. Sorolhatnám talán az éjszakába. Egyik legnagyobb hibának tartom Torgyán doktor rászabadítását a mezőgazdaságra. Attól, hogy valaki kisgazda, még nem lesz gazda. Ez annál is szomorú, hogy már az Antal-kormány idejében megismerhették. A jól szervezett nyugati mezőgazdaság szabadult rá a felszabdalt, felkészületlen, szervezetlen agráriumra. Sok apró birtokrendszer, agy inkább csak földnyelvek, vagy ha jobban tetszik nadrágszíj-parcellák, vagy épp nagyobb összefüggő területek csak hát osztatlan közös tulajdonban, azt meg talán mindenki ismeri: közös lónak ... Itt jön egy kényes pont. Nagybirtok rendszer ? Ez most is van, csak legfeljebb kevesen tudnak róla. Kezdetben néhány ember kufárkodott a földekkel, és lassan egész szép birtokrendszert kufárkodtak össze. Nem olyan emberek, akik művelik a földet. Megfigyelhető, az országgyűlés politikusai is egyre több földterületet birtokolnak, nehezen elképzelhető, hogy az ország ügyes-bajos dolgai mellett mennének kapálni. Ez egyszerű befektetés. Naiv az, aki azt gondolja, hogy a földvásárlási moratórium valami hazafias cselekedetből hosszabbítatták meg. Sokáig úgy sem megy.

Másrészt a kaotikus a mezőgazdaság önmagában. Évek vagy inkább évtizedek mentek el úgy, hogy a kormányok nem voltak tisztában, hogy ki mit és mekkora területen termel. Ezért fordult elő, hogy hol hiány volt valamiből, hol túltermelés. Ráadásul akármi is történt a támogatásért, a kompenzációért mentek, tüntettek, demonstráltak. Olyannyira nem volt megálmodott stratégia, hogy hol tejet öntögettek az ország háza előtt, hol fizettek a tejelő tehenek levágására, majd azért adtak támogatást, hogy beállítsák azokat. Ehhez az eszement állapotra persze a termelők is rápakoltak. Simán szerződést szegtek csak azért, mert akkor rosszabb volt a termés így a hosszú távú szerződésben meghatározott felvásárlási ár alacsonyabb volt a piaci árnál, majd a következő év hihetetlen termésátlagot hozott és akkor jött a panaszáradat, hogy a piaci ár a bánya béka segge alatt van. Sőt ezt megtetézhetjük azzal, hogy a termelők, mint ahogy az elmúlt időszakban oly' sokszor láthattuk más területeken is, nem tudnak összefogni. Hollandiában 3 vagy 4 szövetkezet fogja össze a termelőket, így állnak szembe a multikkal. Tehát ez nem csak nálunk probléma. Szövetkezetek – nálunk ez a szó szinte olyan szitokszónak számít, mint a liberalizmus – ez utóbbi jelentésével vajmi kevés ember van tisztában. Tehát itt vannak a kistermelők, őstermelők, a háztáji termelők, meg a tudom is én milyen termelők, a kicsiny földükkel, amin nem lehet hatékonyan, vagy mondhatnál gazdaságosan termelni. Mindezeket figyelembe véve vajmi kevés esélyük van felvenni a versenyt az uniós ellenfelekkel, versenytársakkal szemben. Ezekre kellett volna felkészülni. Megerősödni.

Cukor. A cukor előállítása egy költsége gyártási folyamat. Már a termesztés, pontosabban az „aratás" is energiaigényes tevékenység. Kezdetben 3 menetben, majd kettő, és végül a technológia-fejlődés következtében már egy menetben is fel tudják szedni, de még így is sok energia. Tehát sok pénzbe kerül, így mindig is támogatták. Védővámokkal, illetve közvetlenül magát a terméket. Nem csak Magyarországon, Európában is. Az Unión belül is komoly támogatást kaptak a termelők, de folyamatos harcok vannak a szervezeten belül is ennek leépítésére. A legnagyobb cukortermelők, mint Németország vagy Franciaország is nehezen, de elfogadták a piaci diktátumokat.

A magyar honban 80-as évektől folyamatosan csökkent a cukorfogyasztás, azt követte a cukortermelés csökkenése is. A 90-es évek elején drasztikusan visszaesett a fogyasztás. Aminek csak a cukorcefre megjelenése állított meg. Volt olyan év, hogy egy kisbolt Bács-Kiskun megyében a magyar cukorfogyasztás ¼-éd forgalmazták. Ugye nehezen hihető, hogy ilyen mértékben növekedett az édesség előállítás. A fináncok egyre hatékonyabb munkájának hatására újra drasztikus volt a visszaesés. Már nem volt szükség annyi gyárra. A privatizáció idején pedig a megnevezett országok jártak élen a bevásárlással. Kialakultak a nagyobb központok, ezeket korszerűsítették is. Viszont egyre nagyobb távolságból kellett a cukrot szállítani a kevesebb gyár miatt. Az árak emelkedtek. A támogatások csökkentésével még inkább. Az Unión belül is, amit a németek is elfogadtak, pedig ők a legnagyobb nettó befizetők. A támogatások megkurtításával tovább csökkent a cukorgyárak száma és ez nálunk is egyre látványosabb formát öltött. Az ország legnagyobb cukorgyárának – Kaba – bezárása után fel is gyorsult. Ennek egyik utolsó állomása Szolnok. Itt újra felvetődik a politikusaink felelőssége, az érdekérvényesítő-képesség hiánya – függetlenül a színtől.

Lehetne még folytatni, de lassan elalszik az olvasó. Csaó-csaó: STEVE

Különvélemény:
Gazdaság   
 8 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Elbukott az abonyi notórius feljelentgető

Antal- Láng Edina megmondta a bírónak, hogy nem vonul vissza

Vádlóból vádlott lett Antal- Láng Edina

Tartson velünk facebook oldalunkon is!

Kedves a MÁV: Az abonyiak féláron utazhatnak?

Hamis vád?

Segítek Antal- Láng Edinának!

Mi most tényleg a semmi nem jó országa lettünk?

Szeret Ön Abonyban élni?

Megszabadultunk, felszabadultunk! Győzött Magyarország, győztek a MAGYAROK!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Steve

Tárgyilagos -

2011.03.06. 21:11:09

Mostanában nem olvastam hasonló életképes ténymegállapítást.Ehhez hasonlókat már hallottam régebben másoktól is,de amikor hatalomba kerültek egyből elfelejtették.Mégis erőltetni kéne a megoldást.Minden soroddal egyetértek.

Paraszt vs. Úr

Földműves -

2011.03.06. 19:15:09

Nem szítani akartam , a paraszt témával, csaK termelő alapok fontosságát hangsúlyozni. Különben a kilépó termelői kapacitást igaz kitöltik, de sajnos új szereplő minimális és a diverzitás folyamatosan csökken.

Igen

Steve968 -

2011.03.06. 18:15:04

valóban bonyolultabb.

 

Azt hiszen minőségben sokszor voltunk nagyon jók. Ezért fogyasztok magyar terméket.

 

Ez a parasztos uras dolog nem jó húzás. Ráadésul elavult, mert ha valaki nem termel, pillanatokon belül a helyére lépnek. Ne akarjunk már ellentétet, és ez miért csak nálunk vetődik fel. A többivel egyet tudok érteni.

Csaó-csaó: {#emotions_dlg.steve968}

Ez tényleg, ennél is bonyolutabb

Földműves -

2011.03.06. 17:34:35

Amióta a hacker biztos honlap fut, még nem kommentáltam egy cikket sem. "De" mivel a magyar mezőgazdaság a szívem csücske, a család után,a fenti írás arra késztetett hogy hozzá szóljak a témához.

A Steve írása nagyon tanuságos, és olvasmányos is.És tisztába vagyok vele a társadalom egyik része, és főleg a mezőgazdasággal nem foglalkozó része hasonlóan gondolkodik, művelségétől és képzetségétől függetlenül.

Ezt a nem túl pozitív képet hagy próbáljam meg egy kicsit belüről megvilágítani.Nagyon sok témát feldobott Steve éritőlegesen, csak egy kettőre reagálnék (egyenlőre).Ketté kell választani a termelést és a feldolgozó ipart.A termelés mai napig szinte 100%-ban magyar kézben van( ezt törvények is segítík).A feldogozóiparra már nem igaz.

Keseven tudják de a szántőföldi növénytermesztésünk, a 90-s évek beli megtorpanás után újra lendületett vett,és jelenleg az eu-ban több szegmensben meghatározók vagyunk, mennyiségben is ,de ami nagy eredmény a minőségi standartot mi adjuk( Búza,kukorica,napraforgó,kajszi, meggy, cseresznye,tejesbárány, méz,vágónyúl).és mindezt úgy, hogy bár a gazdaság egyéb szereplői így is sokalják a támogatásokat, ez pontosan fele a nyugat-europai szintnek.

És egy fontos dolgot sohesem felejtsünk el ahogy régiek mondták: ha paraszt nem sz...rik, az úr nem eszik.Annyira természetessé vált hogy nem kell már megküzdeni az élelmiszerért, hogy a mezőgazdasági termelő, szakember ,becsülete általános megítélése, olyan messzire van egy brókertől, vagy egy jogásztól, mint Makó a zsidó fővárostól.

nettó haszonélvezője

Truckman -

2011.03.06. 17:02:51

Ez mit takar?

Csak megnyugtatásként:

Az ország, pl. benne Abony, mikor kap UNIÓs támogatást, azt nehogy azt képzeljétek, hogy ingyén van ám!

Közös kasszából mindenki kap! De mindenkinek  beleraknia is kell!

MAGYARORSZÁG, MÁR KIVÉTEL EZALÓL! NEKI A BELE NEM RAKOTT PÉNZ "MÁR FELÍRJÁK"!

 

Miért nem rak bele?  MERT NINCS MIBŐL!

Hogy adja meg a "hitelt"?

HAMAROSAN RÁJÖTTÖK, RÁJÖVÜNK!

 

Mi erre a bizonyíték?

Tarlós maga! Mikor elszólta magát, hogy az EU, hallani sem akar a 4es METRO 2 ütemtervéről! Az 1es sem lesz kész, de ez Fővárosunknak, ez lesz a kegyelemdöfése, ha 1általán megéli, és idő előtt nem patkol el! Ez direkt így van "kitalálva" ám! (Alstom=Fr.) Ezért leállítják azt, mi el sem kezdődött valójában! Holott mit mondott az EU, pár évvel ezelőtt? Hm?? Na mindegy! Budapest 2014-ben, pont 3 év múlva már nem a Magyaroké lesz, mert a 4es METRO szerződésben nem teljesített kritériumai, nem teljesítődtek, így ADÓS FIZESS lesz majd! Visszakéri azt a pár milliárdot, kamatrostól! Magyarán, az EU-nak, tele van a töke velünk Magyarokkal! Így, most "szétszednek" minket! Orsós, meg hagyja, mert kötelezik a 25%-os adót, az üzemanyagokra, a cukorra, jövő hétre a húsra, majd a gyógyszerekre, aztán meg figyeljetek csak, a KENYÉRRE, TEJRE!

Voltatok már az Egri, Visegrádi várban? Láttátok már a korona másolatot, a jogart, és az almát? (Az ott nem az igaziak az üvegkalitkában)

 Nem?

Pedig kéne, addig amég új gazdájuk nem lesz! Az ország zaci jegyén, mind rajta figyel!

DE LEHETNE mást is tenni! Mint mikor egy asztali PC gép, belassul, mert tele van  a háttérben futó programokkal! Csak a RESI-t kell benyomni! Igaz, adatvesztés keletkezik, de pont az kell "nekünk", az országnak, Európának, az 6 másik kontinensnek, az egész bolygónak!

 

Steve

pjt -

2011.03.06. 14:23:55

Sokan a szebb és jobb jövőt már nem itthon keresik. De vannak még szentimentális emberek :D

Álmok

Steve968 -

2011.03.06. 13:58:30

A "rendszert" hangoltam. Hallgattam  Metallica - Nothing else matters, majd The unforgiven. Váltás NOX - 2005. Főnix-csarnok. Váltás: Scorpions Liszabon 2001. Acoustica koncert. Közte a Wind of change. Erre még ma is végig futkos a hátamon a hideg. 1987-ben jártam Svédországban, elszomorított, nem az ország, az a tény, hogy hol járnak mások. A magas adórendszerben agyon nyomott svéd gazdaság, milyen messze is van a felsőbbnek gondolt szocialista rendszerünkhöz képest. Mint Makó Jeruzsálemhez ? Nem. Mint egy másik galaxis. 1989. Új kort hittünk.1989. október 23. III. Magyar Köztrársaság kikiáltása. 1990. Választások. Frissen szerzett diploma. Nagy remények. Csalódások. Azt hiszem nem vagyok egyedül azzal, hogy másnak álmodtam meg a jövőt. Talán szentimentális, de nagyon hittem a szebb és jobb jövőben. Láttam hogyan is lehet éli.

 

Visszatekintve az elmúl bő 20 évre, hát nem nagyon lehetünk büszkék rá. Azt mondta egyszer valaki, olyan vezéreink vannak, amilyet megérdemlünk. Nem hiszem, hogy ezt érdemeltük volna vezéreinktől.

 

Csaó-csaó: {#emotions_dlg.steve968}

Újra olvasva

Steve968 -

2011.03.06. 13:43:46

van egy-két stilisztikai hiba, és szóismétlés. Bocsi.

Csaó-csaó: {#emotions_dlg.steve968}


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok