Mi Abonyunk - Új gyár- Új vágány- Ez a vagány!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7051, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.10.21. 13:26

A Mercedes-Benz üzemhez vezető 906,07 méter hosszú vágány jelentőségét az adja, hogy kapcsolatot teremt a Cegléd-Szeged vasútvonal és a manufaktúra belső vasúthálózata között, így az alkatrészek közvetlenül, köztes megálló beiktatása nélkül érkezhetnek a termelési csarnokokba. Az összekötővágányt a MÁV Zrt. 100 százalékos leányvállalata, a MÁVGÉP Kft. építette. A megvalósítás 450 millió forintos költségét a MÁV Zrt. és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary (MBMH) Kft. között létrejött Vasútfejlesztési Együttműködési Megállapodás alapján Vasútfejlesztési Hozzájárulás formájában az MBMH Kft. viselte.


A német autógyár környezettudatosan végzi tevékenységét, és fontosnak tartja, hogy a gyártáshoz szükséges nyersanyagok és a gyártott termékek nagy részét közvetlenül vasúton szállítsák. A most átadott összekötővágány épp ezt teszi lehetővé, valamint azt, hogy a későbbiekben Kecskeméten gyártott gépjárművek egy része is gördülő országúton hagyja el a telepet. A szűkebb és távolabbi környezetére tudatosan figyelő, arra tekintettel lévő gyár ugyanis be- és kiszállításainak minél nagyobb részét a környezetkímélő vasútra kívánta alapozni.


A zöldmezős beruházás a régió gazdasági fellendülését mozdítja előre. Továbbá a környezetkímélő vasúti infrastruktúra ezen projekthez kapcsolódó, későbbi fejlesztéseivel a környezeti szempontból is élhetőbb környezet megteremtését támogatja. „A környezet terhelése szempontjából a legkisebb externáliát jelentő közlekedési mód a vasút. Amikor a kötöttpályás közlekedés szerepéről beszélünk, akkor ezt a kedvező adottságot is figyelembe kell venni. Továbbá a költségeket: a vasút nem csak környezetkímélőbb, csökkenti a környezet CO2-terhelését, de - különösen a jelenlegi üzemanyagárak mellett - olcsóbb is" - mondta dr. Mosóczi László az összekötő vágány ünnepélyes átadásán. A MÁV Zrt. infrastruktúra általános vezérigazgató-helyettese hozzátette: „Az összekötővágány nemzetgazdasági jelentőségét az adja, hogy a jelentős produktivitású gyárat beköti a nemzetközi vasúti vérkeringésbe".

A gyár helyszínének kiválasztásában kiemelt szempontot játszott a jó közlekedési lehetőség is, a Ferihegyi repülőtér viszonylagos közelsége, az M5 autópálya jó elérhetősége, valamint a jó csatlakozási lehetőség a nemzetközi kapcsolatokat is nyújtó Cegléd-Szeged vasútvonalhoz.


A leendő gyár és a MÁV szakértői között az első kapcsolatfelvételre 2009. január 23-án, az ITDH közvetítésével került sor. Hosszas, de eredményes tárgyalások, egyeztetések során alakult ki az a koncepció, mely lehetővé teszi napi több, just in time irányvonat közlekedtetését a gyárba. Ennek érdekében sokrétű fejlesztést kell végrehajtani a térség vasúthálózatában is. A gyáron belüli vasútépítéseket az MBMH Kft. saját hatáskörében intézi. A térségben végrehajtandó összes vasúti fejlesztés tervezését a MÁVTI Kft. végezte. Az MBMH-val megkötött Együttműködési Megállapodás szerint a fenti fejlesztéseket ez év szeptember 30-ig úgy kellett befejezni, hogy a próbaüzem elkezdődhessen.

 

Forrás és részletek: http://www.bevezetem.hu/cikk/egyuttmukodes-szuletett-mercedes-es-mav-kozott

Gazdaság:
Abony   
MÁV   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ilyen most az abonyi ingatlanpiac- az elmúlt 5 évben szárnyaltak az árak

Gazdaságvédelmi Akcióterv: már elérhető a munkahelyvédelmi bértámogatás

Moratórium. A hitelesek negyede tovább törleszt

Agrárkamara: a magyar élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

Nincs ok a készletfelhalmozásra.

Még a koronavírus megjelenése előtt mérséklődtek a Pest megyei ingatlanárak

Ingyen hitelt vehetnek igénybe a gazdák

A NAV válaszol a koronavírus helyzetben az adózók kérdéseire

Elindultak az emeletes vonatok a Cegléd- Budapest vonalon

Abony ingatlanpiaca feljebb lépett az árak létráján

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön szerint milyen az abonyi városi kommunikáció?
   
 Kiváló, tudunk mindenről, köszönjük 
 Egész jónak tartom..... 
 Nem jó, semmiről sem tudunk 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok