Mi Abonyunk - Így alakult az ingatlanpiac az elmúlt fél évben
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2021.08.18. 12:45

A 2020-ban hazánkban is kitörő járvány második hulláma után a hazai ingatlanpiacon elindult a korrekció, majd a 2021-es év beköszöntével rohamos drágulásnak indultak a négyzetméter árak az egész országban. A visszaeső kereslet miatti árcsökkenést megakadályozta néhány gazdasági intézkedés és globális változás, hatalmas löketet adva a használtingatlan-piacnak. A kínálati árak ellentétes irányú változása mellett a fogyasztói igények is megváltoztak, trendfordulóhoz érkezett a magyar ingatlanpiac. Egy hazai ingatlanhirdetési portál féléves elemzése az országos, valamint abonyi ingatlanpiacról.

Kettősség jellemzi a járvány utáni ingatlanpiacot

A koronavírus-járvány kitörését követően bekövetkezett egy ingatlanpiaci leállás, azaz az adásvételi számok a 2015-ös szintre estek vissza, a lakásmegtekintési hajlandóság pedig több tíz százalékkal csökkent. Az ingatlanpiaci forgalom ugyan visszaesett, azonban a kínálati árak csökkenése csak a tavalyi év első felében volt megfigyelhető. Ezt követően a 2020-as évben leginkább a stagnálás volt jellemző a magyar ingatlanpiacon.

Az ingatlanpiaci válság elmaradt, az elmaradott kereslet miatti árcsökkenést megakadályozta a 2021. január 1-jén érvénybe lépett módosított otthonteremtési program, amely hatalmas löketet adott a használtlakás-piacnak. Ezzel párhuzamosan a globális anyagár-drágulás is valamelyest befolyásolta a hazai ingatlanárakat, leginkább az új építésű ingatlanok esetében.


A járvány megváltoztatta a fogyasztói szokásokat

Az eddigi évekre jellemző trendek is megváltoztak, 2021-ben a családi házak sokkal nagyobb népszerűségnek örvendtek, mint a különböző lakástípusok. Az ingatlannet.hu hirdetési portál felmérése szerint az elmúlt fél évben országos szinten rekordszintű drágulás ment végbe a kertes házak átlagos négyzetméter ára esetén. A 2020 első félévében mért átlagos négyzetméter árat több, mint 17%-kal haladja meg az idei év első féléves átlagárát.

Az abonyi használt ingatlanok esetén is megfigyelhető a több tíz százalékos áremelkedés az elmúlt fél évben. Míg 2021 januárjában a lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára 160 ezer forint volt, addig júliusban az átlagos ár 240 ezer forint volt négyzetméterenként. Ez egy eladó ingatlan esetén négyzetméterenként akár plusz 80 ezer forintot is jelenthet.

Áremelkedés: nincs megállás?

Az ingatlanpiaci statisztikák jól mutatják az év eleje tartó drágulást a használt ingatlanok esetében, azonban a főváros és a vidék mutat némi eltérést. Míg a fővárosi ingatlanárak csak kisebb mértékben – 2-3%-kal – drágultak, addig a vidéki kínálati árak több tíz százalékos áremelkedést mutatnak.

Egyes előrejelzések az év második felére is további drágulást prognosztizálnak, amelyre leginkább a lakossági támogatások, a globális anyagár-drágulás és a pandémia visszaszorulása van hatással. Feltehetőleg a drágulás nem tart sokáig, hiszen sem a megnövekedett kínálat, sem az elmaradott kereslet nem képes ilyen ütemben követni az áremelkedést.


Forrás: Ingatlanpiac.hu Miabonyunk oldalnak készített cikke 

  

Gazdaság:
Ingatlan   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Megduplázódik az alkalmi munkások után fizetendő adó

Vádemelés az abonyi nevelőszülő ellen

Vezetéstechnikai tréningek Budapest környékén: mik a lehetőségek?

Kedvezően alakul az abonyi lakáspiac

Elindult, de szerdán megint leáll a kecskeméti Mercedes gyár

Ha ilyet vettél a Pennyben, ne edd meg!

Megéri Abonyban családi házat venni?

A kötelező biztosítás váltás menete lépésről lépésre

Fiatalos lendülettel fejlődik a Niki- Bau Trans

20 millió forint vásárlóértéke Abony és környékének ingatlanpiacán

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok