Mi Abonyunk - Tavaly megindultak felfelé az ingatlanárak Abonyban, de még mindig elmaradnak az országos átlagtól
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 6890, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2019.02.19. 13:41

 

Néhány napja a hírek a kormány új, családok támogatását célzó csomag bejelentésétől hangosak. A fiatalok kedvezményes hitelfelvétele, a nagycsaládosok jelzálogcsökkentése mellett valószínűleg a CSOK kiterjesztése is hatással lesz a lakáspiacra.

 

Nőtt az építőipari vállalatok száma


A magyar ingatlanpiac a jelek szerint a jövőben is öles léptekkel fog haladni. A használt lakásokra kiterjesztett családi kedvezmény újabb lendületet adhat a szegmensnek, ami különösen azért lehet látványos, mert gyakorlatilag ez a piac motorja – a KSH statisztikái szerint 2018 első három negyedévében az eladások alig több mint 3%-a volt új lakás.

 

 


Ezt a tendenciát erősíti többek között, hogy a használt ingatlanokhoz az emelkedő árak ellenére is kedvezőbb feltételekkel lehet hozzájutni, mint az új építésű társaikhoz. Tavaly novemberig az utóbbi típus körül igen nagy kérdőjel keringett, mert kétes volt az 5%-os kedvezményes áfa 2019. utáni sorsa.


Ezt a kormány végül 2023-ig kitolta – a bejelentés több kivitelezőt kizökkentett a bizonytalanságból, akik az építkezések körüli csúszások miatt kerültek nehéz helyzetbe. Ennek elsődleges oka az építőipari kapacitások hiányából eredt, de az iparággal kapcsolatban biztató, hogy tavaly ötezer új vállalat alakulása mellett négyezer szűnt meg. Vagyis a mérleg nyelve pozitív irányba billen, így jelenleg mintegy 51 ezer cég működik az ágazaton belül.

 

Élesek eltérések a hasonló adottságú települések között


A pozitív tendenciákhoz hozzátartozik, hogy 2015 óta az ország ingatlanpiacát a területek közötti éles eltérés jellemzi, ami az árváltozásokra, az átlagárakra és a forgalomra egyaránt kiterjed. A különbség nemcsak a kisebb és nagyobb városok, hanem az azonos régióban elhelyezkedő, hasonló kiterjedésű települések között is tetten érhető.


Jól tükrözi ezt az Abonyban és környékén meghirdetett ingatlanok 2018-ban mutatkozó reálárváltozása, amely a KSH szezonálisan kiigazított inflációs adatai alapján kerül meghatározásra. Cegléden az országosan tapasztalható 6%-os drágulás mutatkozott, amit Szolnok 9%-os bővülése kismértékben, Törökszentmiklós, Abony és Albertirsa 18-30%-os drágulása viszont jelentősen túlszárnyalt.


Az ingatlanok átlagos négyzetméterárainak változása Abonyban és környékén 2018. január és december között

A százalékokból elsősorban azt következtethetjük ki, mennyire népszerű a vevők körében egy-egy terület, illetve milyenek az eladók várakozásai a piacon. Ennél azonban a szegmens szereplőit jobban foglalkoztatják az árváltozások mögötti árszínvonal.


Mivel a kiemelt településeken a családi házak állnak a figyelem középpontjában, ezért most ezek átlagárait vesszük górcső alá. A statisztikák alapján azt mondhatjuk, az érdeklődők a környék viszonylatában Törökszentmiklóson találkozhatnak a legkedvezőbb – 100 ezer forint alatti – Ft/m2 árakkal. Az ingatlantípus ehhez képest 29-31%-kal magasabb átlagos négyzetméterárakon kerül meghirdetésre Abonyban és Ceglédbercelen, Cegléden pedig 60%-kal borsosabb árszínvonallal lehet kalkulálni.

 

 


A családi házak átlagárai Abonyban és néhány környékbeli településen (Ft/m2, 2018. decemberi adatok alapján)

Bár a környék viszonylatában a ceglédi árak kiemelkedők, a Szolnokon eladó családi házaktól jelentősen – 26%-kal – elmaradnak. A megyeszékhelyen a típus átlagos négyzetméterárai egyébként az országos szinttel közel megegyezők (alig pár ezer forinttal maradnak el attól).

Forrás: ingatlannet.hu

Gazdaság:
Abony   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Többszörösére növelné exportját az idehaza piacvezető Abonett

32 milliárdos beruházás lesz Cegléden

Olajkutat fúrnak Szolnok mellett

Szolnokon is gyártják ezt a szépséget

Még ma megérkeznek a nyugdíjak

Szolnok, BIGE Holding: Gyanúsítottként hallgatták ki a magyar milliárdost

Az Állami Számvevőszék Abonyban vizsgálódott: Számos hiányosságot tártak fel ismét

Péntektől akár ilyen 500 forintossal is fizethetsz!

Abonyi nyertes is van! Több mint 4,5 milliárd forintot nyert 87 Pest megyei vállalkozás a telephelyük fejlesztésére

Önnek melyik a kedvenc nagy áruházlánca?

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
ITT lefelé megy!

TATU -

2019.02.20. 05:21:00

Sajnos ez a kis városka a fiatalság számára nem élhető, nincs semmi munka lehetőség és nem akarják fél életüket utazással tőlteni. Nyugdíjasoknak tökéletes elfekvő és a nem dolgozni akarók számára. Ami lehetőség volt anno minden egy személyes magánkézbe van, még a földek is . Hol van az a csodás mezőgazdaság azok a régi kiskereskedők az üzemek, kenyér és konzervgyár de lehetne sorólni anno a sok lehetőséget ez mára mind felszámolásra került de miért.

 


Szavazás
Ön már várja az önkormányzati választásokat?
   
 IGEN nagyon! 
 Nem érdekel a választás! 
 NEM! Minek lesz az?  
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok