Mi Abonyunk - Világszerte zuhan a férfiak termékenysége
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2016.01.15. 17:03

 

A gyermekáldások elmaradása világszerte problémaként jelentkezik, Magyarországon kifejezetten kritikus értéknél tart a termékenységi arányszám. A probléma egyik fő oka a nagyszámú nem-funkcionális férfimeddőség, amelyen lehet segíteni, ám az érintettek sokszor nem is tudják, hogy mit tehetnének - hívta fel a figyelmet közleményében Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora.

'Történelmi távlatában nézve a hazai, de akár az európai nemzeti népszaporulat csökkenését, igen borús képet látunk. A reprodukciós ráta (termékenységi arányszám, amely megmutatja, hogy hány gyermeket szül átlagosan egy nő élete folyamán) kritikus értéknél tart hazánkban (jelenleg 1,28-1,3), ami a nemzet fogyását vetíti előre. A nyugati országokban is csak pár tizeddel magasabb (1,6%) értékek vannak, egész Európában cselekvésért kiált a probléma' - mondta Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora, aki munkájának jelentős hányadát az Amerikai Egyesült Államokban végzi.

A gyermekáldások elmaradása világszerte problémaként jelentkezik, még Kínában - ahol korábban megadóztatták a sokgyerekeseket - és Indiában is sokan hiába várnak babára. Ez a probléma ezen országokban persze még nem mutatkozik meg élesen a lakosság jelenlegi nagy létszáma miatt.

A nyugati államokban a jelentős család és gyermekjóléti programok által emelkedett a termékenységi arányszám, remélhetőleg a CSOK idehaza is ösztönzi majd a gyerekvállalási kedvet. Ugyanakkor a pároknak fontos gondolniuk azoknak a lehetséges egészségügyi problémáknak a kiküszöbölésére, amelyek meggátolhatják őket a gyermekvállalásban: tény, hogy a meddőnek vélt párok esetében 60 százalékban a férfiak 'felelősek' a terméketlenségért és csak 40 százalékban a nők.

'A férfiak megtermékenyítő képességével baj van. Egyre csökken a férfiak spermaszáma Ausztráliától Angliáig, Dániától Izraelig. A magyar férfiak megtermékenyítő képessége 20 éves távlatban a 'megtermékenyítésre alkalmatlan' szint felé mutat és már most is minden ötödik fiatal férfit érint. Mindenütt spermabankokra lett szükség. Mégis, Dániától eltekintve, általánosan spermiumhiánnyal találkoznak a rászorulók. Az ok: általános donorhiány van. A jelentkező donoroknak 8 hónapos egészségszűréses procedúrán kell átesniük, ami sokakat elriaszt. A vizsgálatok, dokumentációk, limitálások is sok időt vesznek igénybe' - nyilatkozta Ősapay doktor.

Ma már Magyarországon is minden ötödik pár hosszas küzdelmet folytat a kívánt babáért, sokan fordulnak a lombikbébi program felé. A szakember szerint sajnálatos a Krio Intézet döntése, hogy beszünteti a spermium donorprogramot, miután az ANTSZ letiltotta számára spermiumok behozatalát külföldről.

'Tény, hogy idehaza a tavalyi mindössze 153 spermát felajánló jelentkezőből csak kettő lett alkalmas donor, Angliában pedig egyidejűleg ezrek közül is csak 9 felelt meg. Sokkal több hazai spermadonorra van szükség, ezért szorgalmazni kell a hazai spermabankok fokozott állami támogatását' - indítványozza a szakember, aki emellett a férfiak tájékozottsági szintjét is növelné.

'A nem-funkcionális férfimeddőséget a csökkent spermakép (spermiumok csökkent száma, mozgékonysága, torzult alakja) okozza, amelynek eredete számos tényezőre vezethető vissza a férfiak életmódjától, öltözködésétől, környezetétől kezdve időben visszafelé a magzati időben ért káros hatásokig, amely az anya étkezésével függhet össze. Ennek tudatosítására fokozott hangsúlyt fektetnek az Egyesült Államokban, de Magyarországon is oktatni kellene, hogy a szülők mire ügyeljenek a magzat megfogantatásától kezdve a gyermek felnövekedése során, hogy a leendő férfinak egészségesen működő genitális szervei legyenek' - tette hozzá Ősapay György.
OrientPress Hírügynökség (OPH)
 

Egészségünk:
Gyermek   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Érdemes elektromosra cserélni a hagyományos fogkefét

A koronavírus járvány sokaknál pszichés zavarokat okozott

Orbán szerint hamarosan lesz vakcina

COVID kórház a ceglédi is- Államtitkári nyilatkozat

Dr. Imreh Zsuzsanna doktornő üzenete

Kérdezz, felelnek - tanácsadás az interneten

Rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás

Pusztai Dezső ceglédi kórház főigazgató: Két hétig nagyon nehéz lesz

30 év körüli a legtöbb új koronavírus fertőzött

A BCG-oltás enyhítheti a koronavírus-betegség tüneteit

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Az_enyém_is?

gykiss57 -

2016.01.22. 22:00:59

Az_enyém_is?


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok