Mi Abonyunk - A koronavírus járvány sokaknál pszichés zavarokat okozott
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7573, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2021.01.17. 12:37

A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először.
Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a koronavírus járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.

A koronavírus miatti korlátozások a pszichénkre is rányomták a bélyeget
Az ELMA Kutatóintézet 6 európai országban (Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország és Lengyelország) végzett felmérést az Angelini Pharma megbízásából a Lelki Egészség Világnapja alkalmából. A felmérés alapján a koronavírus miatti kijárási korlátozás alatt az emberek 58 százalékánál jelentkeztek a pszichológiai rendellenességek olyan tünetei, amelyek 15 napnál tovább tartottak. Ez az arány Olaszországban (63%), Nagy-Britanniában (63%) és Spanyolországban (69%) volt a legmagasabb – ezekben az országokban erőteljesebb volt a COVID-19 hatása, míg például Németországban csak 47 százalék volt ez az érték. 

Folytatás, részletek IDE kattintva

 

Mit tehetünk önmagunk illetve a pácienseink mentális védelme érdekében ebben a helyzetben? A mentális egészség megőrzésének alappillérei a következők: 1.: normalizálni a gondolatokat, azaz tudatosan szembenézni a valós problémákkal, 2.: a reális helyzet elfogadása (a csalódást is beleértve) és elkülöníteni a valós és vélt félelmeket, aggodalmakat, 3.: törekvés a mindennapi pozitív impulzusok begyűjtésére, a tudatosan megélt, energizáló pillanatok keresésére (pozitív irányú fókusz), 4.: minél több nyugodt perc megélése (relaxációs gyakorlatok, sport, légzőgyakorlás, 5.: a stressz leküzdésének tudatos módszereinek alkalmazása, 6.: megfelelő mennyiségű alvás (6-7 óra), 7.: megfelelő minőségű étrend (fehérjék szerepe fontos), 8.: hiteles forrásokból való hírfogyasztás és tájékozódás. Midezek segítenek a mentális egyensúly megtalálásában. Klinikailag igazolt szorongás és depresszió esetén pedig a szükséges terápia alkalmazása elengedhetetlen, bárkit is érinsen az. 


Részletek, folytatás ITT


Ahogyan a vírus a testet, úgy a járvány a lelket támadja meg, sokaknál okozva stresszt, szorongást, depressziót, vagy ahhoz hasonló állapotokat. Vannak, akik egyenesen egy másodlagos járvány veszélyére hívják fel a figyelmet: a mentális pandémiára.

A koronavírus-járvány kitörése óta világszerte több szakcikk, tanulmány is napvilágot látott arról, vajon miként hat az emberi pszichére a pandémia okozta válsághelyzet. 

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ egyik felmérése is azt találta, hogy a megkérdezettek több mint 40 százaléka számolt be a Covid-19 járvány kapcsán szorongásos vagy depressziós tünetekről, új vagy fokozott szerhasználatról, sőt egyesek öngyilkossági gondolatokról is.

A szorongás és a depresszió tüneteinek gyakorisága lényegesen magasabb volt, mint a 2019-es vizsgálatban. 

 

Részletek, folytatás IDE kattintva


Egészségünk:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás

Pusztai Dezső ceglédi kórház főigazgató: Két hétig nagyon nehéz lesz

30 év körüli a legtöbb új koronavírus fertőzött

A BCG-oltás enyhítheti a koronavírus-betegség tüneteit

ÉLELMISZERBIZTONSÁGI TANÁCSOK A LAKOSSÁG RÉSZÉRE A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY IDEJÉN

Orbán szerint hamarosan lesz vakcina

COVID kórház a ceglédi is- Államtitkári nyilatkozat

Dr. Imreh Zsuzsanna doktornő üzenete

A környező országokhoz képest sikerült lassítani a vírus terjedését

Így kérdezhető le a betegéletút, és jelenthető is a szabálytalanság

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok