Mi Abonyunk - Tankolnak a tirpákok
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.11.14. 11:59

Reggel, MOL kút, kisfiam mellettem, viszem versenyre, matekra, izgulunk mindketten. Háromnegyed tíz van, beállunk szépen a sorba, ma csak tízre kell mennünk a suliba. Előttem egy darab kocsi, nyugati, kissé viseltes. Benne két ember ül. Várunk, nem csinálnak semmit, nem szállnak ki, nem tankolnak. Ülnek és várnak. Egyre idegesebbek, lesek ki a fejemből, várom mi lesz, öt perc telik el.

Elkezdenek egyre szélesebb kézmozdulatokkal mutogatni, integetni a kútkezelő fiatalember felé. Azt hittem, elromlott a kocsijuk. De nem… Valamit mondanak is, nem hallom. Nyilván azt, hogy: Hét, te! Megjegyzem, az autóban két nőnemű egyed ül.

 

Kútkezelő munkában, más vezetőket szolgál ki éppen. Sorra kerül az előttem álló kocsi is. Nem vagyok túl vidám, de senki sem az. Döbbent vagyok inkább. Kútkezelő odamegy, utas ülésről kinyúl egy kéz. „ éljünk ma urasan! „- gondolom magamban. Kiad egy szakadt ezrest, kútkezelő beletankolja, egy fitying borravalót, de még egy köszit sem kap. Beküldik vele a lóvét, nem szállnak ki. Marhára nem érdekelte őket, hogy áll a sor mögöttük. Véletlenül sem fogta volna meg a tankolásra használatos „ pisztolyt „ egyik utas vagy vezető sem. Autóban ülők kielégítve, nem túl vidáman, nagy gázzal, elhajtanak. Még ők duzzognak.

 

Tíz perc alatt nekem is sikerül végre egy kis üzemanyagot loccsintanom a kocsiba. Kútkezelő kedves, megtankol nekem, ahogy szokott. Adom a szokásos kis borravalómat, mosolyogva megköszönöm. Elborzadok a jelenségen, és közben megtudom, hogy ez mindennapos jelenség. Tankolnak a tirpákok. Ők így szokták, nekik aztán mindent lehet.

 

Ocsúdom, én is elindulok. Vidáman, de borzongva elemezgetjük kicsi fiammal azt, hogy ezt így nem szabad. Ő maga is tudja, hiszen Magyarországon és nem Tirpákiában élünk. Az ilyen példák, vagy tanmesék előttünk hevernek, nap, mint nap. Az én kisfiam jól nevelt. Mindent megbeszélünk, ő soha nem fog így tankolni, úriember lesz belőle, már most is az. Időben beérünk a suliba. Kristóf ezen a napon remeket teljesített, bejutott a matek verseny országos döntőjébe több kis társával együtt. Jó volt a reggelünk, jó a délutánunk, mert mi nem vagyunk tirpákok….

Lőrinczy Veronika
 

Különvélemény:
 8 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Elbukott az abonyi notórius feljelentgető

Antal- Láng Edina megmondta a bírónak, hogy nem vonul vissza

Vádlóból vádlott lett Antal- Láng Edina

Tartson velünk facebook oldalunkon is!

Kedves a MÁV: Az abonyiak féláron utazhatnak?

Hamis vád?

Segítek Antal- Láng Edinának!

Mi most tényleg a semmi nem jó országa lettünk?

Szeret Ön Abonyban élni?

Megszabadultunk, felszabadultunk! Győzött Magyarország, győztek a MAGYAROK!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
szavakon lovagolni....

veroniq -

2013.11.17. 13:09:49

Kedves hozzászólók! Pontosan tudom, hogy a tirpák szónak mi is az eredete, és persze azt is, hogy van pejoratív jelentése is. Én ez utóbbiban értettem a tirpák szót. A lényeg azt gondolom, nem a szavakon és azok eredetén való lovagolás, hanem a cikk mondandója. Röviden, tömören a " gyengébbek kedvéért:

Vannak olyan büdös bunkók a MOL kúton, akik miatt tíz percig áll az ember a sorban, mert nem méltóztatnak azt a csoffadt popójukat kiemelni a szakadt kocsijukból, hogy egy szakadt ezresért tankoljanak maguknak. Helyette őrjöngenek a szerencsétlen kútkezelővel és úgy viselkednek vele, mint a kapcájukkal.

Érthető voltam? Lényegtelen, hogy eme " embert " tirpáknak, büdös bunkónak, parasztnak, görénynek, pofátlan senkiházinak nevezzük-e....

Köszönöm szépen: Lőrinczy Veronika

Egyébként meg, idézem:

Faragatlan, otromba, hülye (ember) köcsög. Nyíregyházi, szabolcsi ember. Vidéki [pestiül]. Faragatlan, modortalan ember. forrás: Népszótár

-a fenti meghatározások alapján a tirpák -ot az izomtiboralakúak rendjébe tartozó zsírtaplótahó [cselédmentalitású] vidékibunkóparaszt [alföldimentalitású] kategóriába kéne sorolni.

 

Forrás, folytatás ITT

 

 

TIRPÁK

TATU -

2013.11.17. 05:43:45

Forrás ?Tirpák jelentése.Bing

Faragatlan,otromba,hülye,köcsög ember.A Nógrád megyei totok közt a tirpáknak jött-ment a jelentése.

Népszabadság:

A tirpák jelentése:Nyiregyházán is pontosan annyira negatív,mint bárhol máshol az országban.A tipákok egyszerüen szegény tanyasi emberek voltak.

e-nyelv.hu:

A tirpák eredete,a törökkorban elnépesedett Szabolcs megyei területekre beköltözött elmagyarosodott szlovákságot hívták.

Oly tág ez a fogalom,lehetne rajt nagyon sokat vitázni de értelmesebb megnézni a szótárakat és a hivatalos véleményeket is.

!!!!

UHUka -

2013.11.16. 22:13:41

Az újratelepítés során 214 szlovák nemzetiségű család Békéscsabáról, Gyuláról, Mezőberényből, Orosházáról, Tótkomlósról és Szarvasról érkezett Nyíregyházára, s mellettük jött 117 família a valamikori Borsod, Gömör, Hont, Nógrád és Zólyom vármegyéből is a Nyírségbe. A betelepülők házhelyet, szántóföldet és szabad vallásgyakorlási jogot kaptak. Az első időkben azonban mégis részük volt vallási üldöztetésben protestáns-lutheránus, mai nevén evangélikus hitük miatt, amit dacos kitartással, konok méltósággal viseltek, s ezért illették őket a „tirpák” elnevezéssel, ami tűrőt, szenvedőt jelent.

yeahh...

Süllő -

2013.11.15. 20:23:58

Kitiltották... mégis itt van... a túlélő Csáknorrisz visszatért...{#emotions_dlg.facebeard}

Szerintem

ellike51 -

2013.11.15. 00:21:16

a cikkből tisztán és egyértelműen világos a Tirpákia negatív megítélése amit itt közreadott a cikkíró.

Gondolom nem volt kellően tisztában a szó valódi értemével; szerintem talán az S.pataki által említett dolgos földművelő ember jelző a  legelfogadhatóbb... (ezért nem értem a cikk címét).

 

Ami tény, hogy sajnos egyre több ilyen jelenséggel találkozhatuk hétköznapjainkban...

és csak örüljünk, ha nem kapunk keményebb megjegyzést(?) pedig nem tirpákiában élünk!

Kedves S.pataki!

ortega -

2013.11.14. 23:33:51

".......ortega: „Orbánék a fejlett szocialista társadalom alapjain lerakták a vadkapitalizmus alapjait.”
Itt álljunk meg egy szóra, mert időrendi tévedés tévútra vezet. A rendszerváltás kronológiáját érdemes és szükséges előbb megismerni, tisztázni, majd lehet analizálni, mert ez az állítás hamis...."

 

Valóban hamis az állításom, ha a történelmi folyamatban nézem. Ha nincs folyamatos gazdasági válság 1973-tól, amit az irracionális túlpolitázálás okozott - még Kádár sem engedett hozzányúlni a nagyvállalatokhoz és az emberek életszínvonalához - nem lett volna un. rendszerváltás.

 

1973 történelmi léptékkel is messze van, akár 1990. Hova jutottunk? Visszatért az élet a "normál" mederbe. Kialakult az új nemzeti arisztokrácia. Első generációs, még nem tud késsel - villával enni, illendően viselkedni. Még nem tudja, hogy a nép veszélyes és szeszélyes. 

A másik oldalon a kilátástalanságban rekedt a társadalom durván egyharmada. Olyan helyzetben, ahonnan nincs kitörés, felemelkedés. A hétköznapi túlélés az egyetlen cél. Hogy ne szoruljon a közmunka világába, s ha már nincs más lehetőség, legalább kapjon közmunkát.

 

Vezérünk örökké forradalmat hírdet. Azonban 1789-óta tudjuk: a forradalom megeszi gyermekeit. (És szülőit). Én személy szerint félek ötvenhat szellemétől. És még nem is léptünk arra az útra. mely ötvenhat júniusában kezdődött, és október 23-án vezetett történelmi balesethez.

Tirpákia!

S.pataki -

2013.11.14. 22:43:34

A felháborodás úgy érzem jogos, és könnyen eltudom képzelemi a szituációt amikor notórius tankolok naponta többször, csak egy rongyos ezresért tankolnak, és ök a mindenek felettieknek érzik magukat, és elvárják magabiztosan- valami oknál fogva- a szolgai kiszolgálást.

A leírás szerint illik rájuk a szó jelentése. Ami egyrészt faragatlant, otrombát, hülyét(embert) köcsögöt, Nyíregyházi, szabolcsi embert jelent. Továbbá Vidéki [pestiül]. Faragatlan, modortalan ember. Forrás: „Népszótár.”

Másrészt jelenti és jelzi a tisztességes nyíri- szabolcsi embereket akik Nyíregyházán , és környékén élnek, és illik büszkének lenniük a felvidéki szlovák gyökerükre annál is inkább, mert dolgos földművelő emberek voltak, akik hitből és homokból építették fel Nyíregyházát.

Az a kettő vélt nőnemű személy az biztosan nem dicsekedhet felvidéki gyökerekkel.

ortega: „Orbánék a fejlett szocialista társadalom alapjain lerakták a vadkapitalizmus alapjait.”

Itt álljunk meg egy szóra, mert időrendi tévedés tévútra vezet. A rendszerváltás kronológiáját érdemes és szükséges előbb megismerni, tisztázni, majd lehet analizálni, mert ez az állítás hamis.

A fejlet szocialista társadalmat a béketáboron belül csak a Szovjetunió építette, de nem fejezte be, így a Kommunizmust mint a legfejlettebb társadalmi rendet nem érte el sosem. Éppen ezért a formációt rosszul használják, akkor amikor a kommunizmust emlegetnek. De jól hangzik! Az MSZMP (Magyar Szocialista Munkáspárt) vezetésével Magyarország csak a szocializmus alapjainak lerakásán éppen hogy áteset. 1988 november 24-töl 1990 május 23.ig a reform kommunisták színrelépésével kezdődött meg a pártállami ideológiájával való szakítás. Az MSZMP megszűnt helyette lett az MSZP.

A kerekasztal révén, Németh Miklós kormányelnökletével Németh-kormány idején fogadta el az Országgyűlés a rendszerváltáshoz elengedhetetlenül szükséges törvényeket, melyek biztosították a békés és lehetőség szerint a zökkenőmentes átmenetet. A Magyar Népköztársaság utolsó kormánya a Németh kormány volt.

Orbán Viktor ebben az időben még nem jelentett politikai tényezőt a kerekasztali részvételét leszámítva. Orbán Viktor tíz évvel később vált tényezővé a politika színterén 1998 tavaszán.

A jövő

ortega -

2013.11.14. 12:42:59

Ez az ország még inkább tirpákia lesz. A közeljövő messze felülírja Frei Tamás 2015 könyvének "fiktiv" történéseit.

Az angol tanulását (mára ez lett az univerzális világnyelv, és ez szinte minden szakma "anyanyelve"), és az informatika tanulására kell sujkolni a gyerekeket. Nem a számítógépes játékra, hanem minél több programnyelv, alkalmazás megtanulására. 

Boldogulás, kiszámítható jövő csak külföldön várható. Orbánék a fejlett szocialista társadalom alapjain lerakták a vadkapitalizmus alapjait. Kialakult az új, elsőgenerációs, mutyin felnevelkedett, pénzéhes tőkésréteg. Ez a gazdasági elit nem hajlandó a köz kiadásait finanszírozni. Oktatás, egészségügy, közbiztonság, stb. Mivel magyarázható meg, hogy a Btk módosítás szerint éjjel, lakásomba behatoló idegent simán kinyírhatom. És a szeméylemet ért csoportos támadásnál sem kell az önvédelem jogosságát vizsgálni. Hárman megpróbálnak kirabolni, avagy életveszélyesen megfenyegetnek,  a kormányzárral szétverem a fejüket. Jogos önvédelem.

És ez csak a felszín


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok