Mi Abonyunk - A bankok nem hárítanak!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8079, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.02.14. 13:20:57

 PSZÁF: Nem hárították ügyfeleikre a bankok a válságadó terheit

A pénzügyi felügyelet nem érzi magára vonatkozó kritikának, ha a KEHI is vizsgálódhat majd a magán-nyugdíjpénztáraknál 

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem veszi saját ténykedése kritikájának, ha a jövőben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) is vizsgálódhat a magán-nyugdíjpénztáraknál – nyilatkozta Binder István, a PSZÁF szóvivője a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának csütörtök este. Binder szerint a KEHI-t helyzetbe hozó javaslat nem szól a banktitok korlátlan feloldásáról. A fogyasztóvédők viszont szerinte megalapozatlanul állítják, hogy a bankok áthárítanák ügyfeleikre a válságadót – ilyesmi eddig biztosan nem történt a PSZÁF tanulmánya szerint.

Köztisztviselőként nem igazán vagyok kommentálós pozícióban – így reagált Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője arra a kérdésre, hogy vajon mi szükség lehet felhatalmazni a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt azzal a jogkörrel, melynek keretében visszamenőlegesen vizsgálhatná a magán-nyugdíjpénztárak működését, miközben a PSZÁF-nak az elmúlt tíz évben ez volt a feladata.

A PSZÁF nem érzi kritikának, ha a KEHI is vizsgálódik

Binder István hozzátette: csak találgat, amikor arra gondol, hogy talán olyan szempontok vezették a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottját, aki jegyzi ezt a törvénymódosító javaslatot, hogy ne csak az átadó, hanem az átvevő fél (kormányzat) oldaláról is “legyen egy ellenőrző szem”, és ezzel a nyugdíjpénztári vagyon állami kezelésbe vétele még inkább gördülékenyen történjen meg.

Mindezt nem értékelik a PSZÁF felé irányuló kritikának? - kérdezte a Közbeszéd.

Semmiképpen nem gondolnám, hogy erről lenne szó, hiszen az említett törvényjavaslat semmilyen hatáskört vagy jogkört nem vesz el a PSZÁF-tól, amely szerv továbbra is gőzerővel arra készül, hogy ezt az átadás-átvételt, és egyébként a nyugdíjpénztári rendszert – ahogy eddig is – ellenőrizze - szögezte le a szóvivő. 

Nem lesz korlátlan banktitok?

Lehet félnivalójuk a magán-pénztáraknak, például attól, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzése során olyan tranzakciók, banktitkok kerülnek napvilágra, amelyek a PSZÁF figyelmét elkerülték, de adott esetben büntethetőek lesznek ezért a pénztárak? - vetette fel a Közbeszéd.

“Ezt azért lenne nehéz kommentálni, mert nem tudom, mik lesznek a KEHI vizsgálati szempontjai, mit látnak meg. Azt viszont fontos jelezni: nem arról van szó a törvényjavaslatban, hogy általánosságban feloldanák a banktitkot. A KEHI kizárólag egy nézőpontból, a pénztári működés nézőpontjából tekinthet meg bizonyos banktitkokat” - reagált a PSZÁF szóvivője.

Hozzáférhet például olyan adatokhoz a KEHI, mint hogy egy-egy konkrét személynek egy adott időszakban mennyi megtakarítása volt? - hangzott a kérdés.

Nyugdíjpénztári vonatkozásban annyit mond ki a törvényjavaslat, hogy a pénztári vagyon átadás-átvétele, és a nyugdíjpénztárak korábbi működése vonatkozásában feloldja a banktitkot. “Ennél többet nem mond, meglátjuk, hogy részletesen mi fog itt történni” – reagált Binder István.

Kétezres taglétszám alatt sem kötelező megszűnni

Mi lesz azokkal a pénztárakkal, amelyek kénytelenek lesznek bezárni az alacsony taglétszám miatt? És mi lesz ezen pénztárak ügyfeleivel? - kérdezte a Duna Televízió. 

A törvény feltételes módban fogalmaz, és azt mondja ki, hogy ha kétezer fő alá esik a pénztártagok száma, akkor a PSZÁF visszavonhatja a pénztár engedélyét. Nem a taglétszám az elsődleges, hanem az, hogy megvannak-e a tartalékok és az egyéb, működést szolgáló elemek. Az az összefüggés természetesen megáll, hogy pár száz tag nem biztosan teremti meg a biztos működés feltételeit – ismertette a hátteret Binder István.

Ha egy pénztár nem tud biztonságosan működni, akkor összeolvadhat másik pénztárral, dönthet közgyűlésén a végelszámolásról, vagy – ezek híján – a felügyelet kezdeményezheti az engedélye visszavonását és a felszámolást. A tagok átléphetnek más pénztárba, illetve ebben az egy esetben az állami TB-rendszerbe is visszatérhetnek  - ismertette a hátteret Binder. 

A bankok nem hárítják át a bankadót

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a PSZÁF-hoz fordult, mert azt tapasztalták, hogy egyes pénzintézetek már elkezdték áthárítani a válságadó terheit az ügyfelekre. Vizsgálják-e a kérdést? - vetette fel a Közbeszéd.

Pénteken jelenik meg a PSZÁF honlapján az az összefoglaló tanulmány, amelyik alapos elemzés alapján azt mutatja majd ki, hogy a bankok, pénzintézetek eddig - februárig – nem hárították át a válságadó többletterheit az ügyfelekre. Ez az állítás egyelőre tehát nem igaz – szögezte le Binder István.

Hozzátette: maga az említett egyesület pár intézményt nézegetett meg, pár tételt kiragadott – de különösebb hatástanulmányokat nem tudott bemutatni. “Azt gondolom, hogy felelőtlen és meggondolatlan lépés riogatni az ügyfeleket. Ha lesz ilyen áthárítása, a PSZÁF jelezni fogja, és akkor az államnak kell majd elgondolkodnia azon, hogy szükséges-e e intézkednie” - nyilatkozta Binder István a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának.



Szöveg: Pintér Attila, felelős szerkesztő, Duna Televízió. 

Tekintse meg a beszélgetést:  

http://www.dunatv.hu/itthon/nem_haritanak_a_bankok.html

Gazdaság:
Bank   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Megduplázódik az alkalmi munkások után fizetendő adó

Így alakult az ingatlanpiac az elmúlt fél évben

Megéri Abonyban családi házat venni?

A kötelező biztosítás váltás menete lépésről lépésre

Fiatalos lendülettel fejlődik a Niki- Bau Trans

Ha ilyet vettél a Pennyben, ne edd meg!

Vádemelés az abonyi nevelőszülő ellen

Vezetéstechnikai tréningek Budapest környékén: mik a lehetőségek?

Kedvezően alakul az abonyi lakáspiac

Elindult, de szerdán megint leáll a kecskeméti Mercedes gyár

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok