Mi Abonyunk - A magyar uniós elnökség változást hozhat a romák integrálásában
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8079, belépett felhasználók: 0.

Zsolti - 2011.01.19. 13:07:49

Az alábbi cikket a Duna Televízió sajtósai juttaták el a szerkesztőségünk címére:

 

Andor László: A magyar uniós elnökség változást hozhat a romák integrálásában


Sem a pénz nem volt elég, sem az eddigi programok nem voltak elég jók a romák társadalmi felzárkóztatására. A magyar uniós biztos szerint éppen a magyar elnökség idején és annak programja révén indulhat változás e téren

 

Számos oka van annak, hogy eddig nem vezettek látványos sikerre a romák felzárkóztatását célzó európai programok - derült ki Andor László magyar EU-biztos Duna Televíziónak adott nyilatkozatából. Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős biztosa szerint ugyanakkor éppen a magyar uniós elnökség és annak egyik prioritása, a roma felzárkóztatás programja hozhat elmozdulást a kérdésben. Az Unió és Európa mindenesetre tanulni akar kudarcaiból és hibáiból - nyilatkozta a magyar EU-biztos a Közbeszéd stúdiójában hétfő este.

 

Látni kell, hogy a mostanáig rendelkezésre álló uniós eszközöket nem az ilyen méretű problémák megoldására tervezték - mondta Andor László, megerősítve egyik korábbi nyilatkozatát, mely szerint több uniós tagállam, köztük Magyarország sem tudta jól felhasználni a romák felzárkóztatására juttatott uniós forrásokat.

 

Ez, az Európai Szociális Alap, egy nagyon régi forrás, amelyből az ilyen programokat támogatni lehet - de a mostani gazdasági helyzetben, ilyen mértékű munkanélküliség mellett nem alkalmas ekkora léptékű társadalmi problémák kezelésére, mint a romák felzárkóztatása - mondta a politikus, megjegyezve, hogy helyi szinten sem sikerült megtalálni a pénzfelhasználásnak azokat a módozatait, amiken keresztül tartósan javítani lehetett volna a foglalkoztatást, és segíteni ezzel a romák szegénységből való kilábalását. "Sem a pénz mennyisége, sem a programok minősége nem volt elégséges és az ismeret is hiányzik. Nagyon bonyolultak ugyanis ezek a programok, egyszerűsítenie kell az Uniónak" - hangzott a biztos érvelése.

 

Eddig csak átmeneti javulásra volt példa

 

Voltak ugyanakkor részeredmények a cigányság felzárkóztatása terén. Az utóbbi időben egyre többször sikerült területileg behatárolni, hol a legnagyobb a baj, és ezekben a régiókban átmenetileg sikerült is csökkenteni a munkanélküliséget.Ám a programok vége után maradt az (ismételt) munkanélküliség.

 

"Jellemző volt, hogy mikor kifutott mondjuk egy kétéves uniós program, újra elveszítették munkahelyeiket azok, akik a program révén átmenetileg munkához jutottak. Ennek az az oka, hogy nincs megfelelő ösztönzés, továbbá nincs gazdasági fejlődési pályára állítva az adott régió vagy mikrokörzet" - mondta Andor László. Ez annyit jelent, hogy az uniós program befejeződése után nincs más munkaadó, amely felszívná az uniós programban addig foglalkoztatottakat. A biztos szerint részben a támogatások elaprózása is okolható az eddigi problémákért.

 

Voltak kudarcok, de az EU tanul belőlük

 

Az Unió azonban tanult az eddigiekből. Most születik egy uniós keret a célra, amelyből nemzeti stratégiákat támogatnak majd. Ennek során felhasználják a korábbi, nem mindig és nem mindenben sikeres programok tapasztalatait is, például arra nézvést, hogy mit érdemes támogatni a jövőben és mit biztosan nem. Andor László szerint nem érdemes támogatni a romák lakáskörülményeit javító programokat akkor, ha azok nem kapcsolódnak tartós foglalkoztatással, mert utóbbi nélkül a pénzből és programokból valószínűleg nem lesz tartós felzárkóztatás.

 

A magyar elnökség alatt jöhet az elrugaszkodás

 

A magyar uniós elnökség egyik kiemelt témája a roma felzárkóztatás. Hogyan valósul meg ez a gyakorlatban? - hangzott a Közbeszéd kérdése.

 

Az Európai Bizottságban várhatóan áprilisra megszületik egy dokumentum, amelyben számos tagországi véleményt integrálnak, akárcsak az ilyen célú uniós pénzfelhasználás következtetéseit is. Ugyancsak felhasználják az Európai Parlament jelentését, amelyet az EP egyetlen roma származású képviselője, a magyar Járóka Lívia készít, és amit a magyar elnökség az Európai Tanácsban tárgyal meg és fogadtat el remélhetőleg konszenzussal.

 

Ezt követően kezdődhet a végrehajtás - ismertette a menetrendet Andor László, hozzátéve: nyilván senki nem feltételezheti, hogy egyik hónapról a másikra teljes fordulat következzen be. Az viszont reális cél, hogy új pályára állítsák a romák integrációját és összpontosítsanak a foglalkoztatás javítására, a munkahelyteremtésre, és az oktatás megerősítésére az Unió eszközeivel,mindezt a magyar uniós elnökség idején - hangzott az interjúban.

Külvilág:
Politika   
 5 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

THESHOWK

Hogyan találjon olyan online bukmékereket, akikben megbízhat

 Online egyszerűbb elintézni a karácsonyi bevásárlást

CSILLAGDA!

Nem cáfolják a tartalékos katonák mozgósítását

Fehér fürdőszoba - az örök klasszikus

Megjelent a PayPal fizetési rendszerrel működő legjobb magyar online kaszinók toplista

DFP részecskeszűrő tisztítás - Vajon minek köszönhető?

Románia lezárta határait, kijárási tilalom lépett életbe

Harminc napra mindenkit kizárnak a véradásból, aki február 5-e után külföldön járt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
sikertelen

boyka -

2011.01.21. 18:46:10

az a baj hogy kutyábol nem lesz szalona.amilyen buta a magyar rendszer, hisz ezt tudják és kihasználják ezt a romák hogy ingyen ház, segéj,minden féle támogatás .ez szép és jo hogy segiteni akarunk nekik de mi mit kapunk ezért cserébe,azt hogy kifosztanak, megvernek, lekopnek,stb.ezek soha nem fognak megjavulni és kifogják használni az álamot,sot minket is hisz amit befizetunk adot az mind rájuk megy ha nem lenének  ránk koltenének sokal fejleteb lene ez az ország s lehet hogy nem tartanánk ot ahol most.

most ez a legfontosabb

fejesg -

2011.01.20. 15:07:47

a magyarokat meg ott egye meg a fene...Sír

Egy szilaj nép!!!

TATU -

2011.01.20. 11:43:29

Szabad népcsoport,adóink millióit áldoztuk évtizedek óta a programban,sikertelenül.Nehogy azt mond most ez a fél év fog áttörést hozni,bár így lenne.Az érdekes és fura a Cigányság velünk együtt jött e hazába,mégsem tudtak azonosulni.Nem fűzők reményt a fél év nem erről fog szólni,és ha eddig nem sikerült soha nem is fog sajnos.

Nyereményjáték... :)

Süllő -

2011.01.19. 15:45:00

Nem kell itt sokat lacafacázni. Aki nem tanul és nem akar dolgozni, hogy önmaga tartsa el a családját, az nyert egy repülőjegyet mondjuk Delhibe. Na ezt kell megfinanszírozni az únijónak és kész.

Kissé drasztikusabb megoldás is van. Létre kell hozni egy magyar hadsereget a dologtalan segélyesekből, és elindítani elfoglalni Erdélyt. Namármost vagy mienk lesz Erdély, vagy a magyaroké lesz Magyarország... Király

Bármennyi pénz

Steve968 -

2011.01.19. 15:34:21

kevés, ha az érdekeltek nem akarják azt. Eleddig több milliárd forintot fordítottak erre, semmilyen eredménnyel. Igaz néhány ember kiemelkedett - látványosan. De ezek inkább adódtak, hogy náluk összpontosult az erőforrás. Csaó-csaó: Steve968


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok