Mi Abonyunk - Emlékezés egy nem feledhető tragédiára
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7076, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.01.09. 11:57:09

A két bécsi döntés (1938. nov. 2. és 1940. aug. 30.), majd a kassai, munkácsi és rahói légi provokáció – súlyos ember-és anyagi áldozattal, a jelentősen megnőtt területű (93.073-ról 171.933 km2–re) hazánkat is belevitte a II. világháborúba. A határainkhoz egyre közelebb került háború borzalmai előrevetítették a tragédiák sorát. Hogy abban könnyen vagy nehezen elkerülhető lett volna-e a részvétel, vitathatónak látszik. De… (kiki történelmi tudása-tudatlansága, világnézeti-politikai ízlése szerint) dönti el e mondat folytatását.

A jelek nem voltak jók, hiszen a Kárpátalján és Délvidéken a bevonulás nem is ment békésen, de a lengyel menekültek beszámolói sem adtak okot optimizmusra a németekkel kapcsolatban. Aratott a halál szerte Európában. Magyarország is tehát „lassan” hadba lépett, előbb Kelet-Lengyelország, Fehéroroszország, Kelet-Ukrajna területén megszálló erőkkel vett részt az ország, majd tevőlegesen a fronton. A nyári transzponálások a Don vidékére 1941-ben, intő jelek lehettek volna… Ezek a kezdeti „kis csetepaték” Ukrajnában sem akármilyen emberveszteséggel jártak. A II. hadseregnek a nehezen védhető arcvonalban, a meanderező (kacskaringós) medrű folyó, a Don mentén mintegy 200 km-es hosszban volt a fontvonala. Miközben a szovjet felderítés nagyon jól végezte munkáját, amiben a fiatal partizánnőknek nem kis szerep jutott – édesapám elmondása szerint is… 1943. január 10-én a Don túlpartja felől egyre hangosabb készülődés zaja hallatszott át, a sítalpas magyar felderítők még elmentek, de nagy részük már nem jött vissza. A magyar hadsereg pedig nem rendelkezett komoly nehéztüzérséggel, a Cramer-hadtest pedig nem segítette…

Január 12-én és január 14-én az urivi és scsucsjei hídfőnél pokoli támadást kapott a magyar haderő. Családi hagyományból is tudom, mekkora túlerővel álltak szembe a magyar katonák, apám akkor a némileg hátrább vont munkaszolgálatos alakulatban lévén, valamit tudott menteni szerencsétlen helyzetén. Megúszta a pusztulást, haza is tért a pokolból, de milyen sokan viszont ott maradtak a porhó takarta hófehér paplan alatt. 125 ezer katona és munkaszolgálatos volt a hadsereg vesztesége. 50 ezer fő hősi halott, ezek közül 26-27 ezer magyar a hídfőcsatákban veszett el, 20-25 ezer pedig a totális frontáttörés alatt. 30 ezer (minimum) fő került hadifogságba és 40-45 ezer fő súlyosan sebesülten csak részben jutott el a kijevi központi katonai kórházakba. Mindez tovább növelte a halottaink számát.

 

Írta: Dr. Surányi Dezső, Ceglédi Panoráma, Katt ide a továbbiak elolvasásához: http://www.panorama-online.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1132&catid=60&Itemid=104


Külvilág:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

CSILLAGDA!

Nem cáfolják a tartalékos katonák mozgósítását

Ma nézz az ég felé! Jönnek a Perseidák! Hullócsillagok várhatók!

Szeretne spórolni vásárlásnál? Látogasson el a Kuplio.hu oldalra, ahol nagyszerű kedvezmények és kedvezmény kuponok százait találja kedvenc webáruházaiba, egy helyen!

Olyan dologra készülnek Abonyban, ami eddig a környéken még sosem volt

Románia lezárta határait, kijárási tilalom lépett életbe

Harminc napra mindenkit kizárnak a véradásból, aki február 5-e után külföldön járt

Tudta, hogy a gluténmentes pizza sima kenyértésztából is elkészülhet?

Szörnyű villám csapott le Cegléden, mi egyelőre megúsztuk

Az ír faluban még a kutyák is kanosak a közelben lévő Viagra gyár füstje miatt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok