Mi Abonyunk - Mitől függ a gázár? Kinél mennyi?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7076, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.01.07. 14:51:13

Gázárak földjén jártunk: hogyan lesz annyi?

 

Cikk forrása és részletes táblázat arról, hogy az egyes szolgáltatóknál mennyi a gáz ára: http://4szoba.hu/cikk/tippek/2308-gazarak-a-foldjen-jartunk-hogyan-lesz-annyi

 

Bár a gázár liberalizáció már 2009-től lehetőséget adott a fogyasztóknak arra, hogyszabadon válasszanak szolgáltatót, lényeges ártörést mégsem volt képes ez a rendszer elérni, aminek több oka is van. Mivel  a földgázt lényegében importálnunk kell, ráadásul jelentős része Oroszországból érkezik, jogosan merül fel a kérdés, mégis mitől tudnának az egyes kereskedők alacsonyabb árat meghatározni ugyanarra a nyersanyagra. Utánajártunk ennek a kérdésnek: mitől függ a gáz fogyasztói ára?

Talán nincs szövevényesebb üzlet a gáziparnál - vallják azok is, akik benne dolgoznak, és bár a szokásos arctalan hangok néha közzétesznek apró-cseprő híreket, olykor álhíreket, a fogyasztók valójában egy igazán szűk keresztmetszetét láthatják át a gázipari résztvevők szerepének, tevékenységének. Holott a szabad energiaszolgáltató választással pontosan az lenne a lényeg, hogy tudatosan tudjunk egy-egy szolgáltatóhoz leszerződni úgy, hogy a szabad verseny értelmében a szolgáltatásaik ára, esetleg minősége, és a plusz szolgáltatások fényében mérlegelhetjük a döntést - mondjuk féléves, vagy akár havi szinten. 

Ugyan abban a csőben ugyan az a gáz más áron

Magyarországon három különböző forrásból származhat a földgáz: Ukrajna felől Oroszországból, ami nagyon jó fűtőértékű, jó minőségű földgáz, és zömében a régi FÁK országokból, Kazahsztánból, Türkmenisztánból és a környékén lévő mezőkről származik. Ausztria felől lehet a második forrás, ami Norvég, illetve egyéb skandináv, holland és EU-n kívüli országokból származó földgázt jelent, ez a forrás nem annyira jó minőséget képvisel, mint az orosz, valamint ebből az irányból Lengyelország felől is kaphatunk orosz gázt. (bővebben:  MOL) A harmadik forrás pedig elenyésző bár, de az alföldön is bányásznak földgázt, ami bekerülhet a rendszerbe. Az EU-ban hozzávetőlegesen 21%-ban orosz gázt, 18%-ban norvégot égetünk el. (bővebben és forrás: Eurogas)

Mivel mondhatjuk, igen kevés a forrás, elvileg annyira nagy verseny nem lehetséges, de a gyakorlatban ez mégsem így van, vagy nem így kellene lennie. Hazánkban a gázár liberalizációjának dacára korábban az Energiahivatal, tavaly júliustól pedig a kormány szabhatja meg az energiaszolgáltatók által nyújtott árak maximum értékét, így korlátozva a szabad árkalkulációt és visszafogva a versenyt. Az, hogy mennyi gáz és milyen áron érkezik Magyarországra,  az energiakereskedőktől függ, és ez a gázár meghatározásának egyik, de talán a leglényegesebb kulcsa is egyben. Biztos mindenki látta már, hogy havonta más a számlán lévő gázdíj rubrika értéke. A kereskedők szerepe többek között a gáziparban az, hogy felmérjék, egy adott területen mennyi köbméternyi gáz fog elfogyni és ezt  lehetőleg a legjutányosabb áron kössék le és kiajánlják a végfelhasználókhoz, akik lehetnek közületek, nagyvállalatok, akár erőművek is, valamint a lakosság. A kereskedők azok, akik aztán megmondják, hogy mennyi az egy köbméternyi gáz ára. Tehát ők végeredményben inkább brókerek, akik ügyfeleket szereznek. Ilyen kereskedő Magyarországon az E-On, az Emfesz, és a Főgáz is természetesen, összesen hat cég. 

Beküldő: STEVE

Gazdaság:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Töltsd le az APP-ot, vásárolj a Közeli boltban! Nyerj!

Másfél millió embernek küld levelet a NAV- Te köztük vagy?

Elstartolt az ingyenes szállítással működő abonyi online bolt! Abonyiak Abonyért

Még a koronavírus megjelenése előtt mérséklődtek a Pest megyei ingatlanárak

Ingyen hitelt vehetnek igénybe a gazdák

Új bolt nyílik!

Jól működik az abonyi online bolt! Pozitív tapasztalatok

Ilyen most az abonyi ingatlanpiac- az elmúlt 5 évben szárnyaltak az árak

Gazdaságvédelmi Akcióterv: már elérhető a munkahelyvédelmi bértámogatás

Moratórium. A hitelesek negyede tovább törleszt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok