Mi Abonyunk - Dokihiány, menekülő orvosok
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2010.11.30. 10:43:34

Az alábbi cikket a Duna Televízió sajtósai küldték el szerkesztőségünknek.

Papp Magor: “Cápaként úsznak köztünk a külföldi fejvadászok”

Évente ezer fővel csökken az orvosok száma itthon, a drasztikus külföldre áramlás megállíthatatlannak tűnik kormányzati beavatkozás nélkül. A nyugati fizetés negyedéért már itthon maradna a gyógyítók meghatározó többsége, a kezdő orvosok bérét kellene a duplájára emelni a Rezidens Szövetség szerint.

 A nyugati bérek negyedével, nettó kétszázezer forintos fizetéssel már itthon lehetne tartani a pályakezdő orvosokat. Többségük ugyanis itthon szeretne gyógyító tevékenységet folytatni, ha ehhez meglennének a minimálisan elvárható körülmények – nyilatkozta Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában kedd reggel. A külföldi fejvadász cégek ugyanakkor mindent megtesznek a magyar gyógyítók külföldre csábításáért.

Nettó kétszázezer forint, a nyugati bérek negyede – ez az a fizetés, amiért már szívesen itthon maradnának a pályakezdő orvosok. Ehhez meg kellene duplázni a pályakezdő doktorok fizetését, amire már akár jövőre is elszánhatná magát a kormányzat, hiszen nem terhelné meg annyival a büdzsét, hogy ne lehetne belevágni – derült ki a Rezidens Szövetség elnökének nyilatkozatából.

Ha a hálapénzhez nem társulna többé megélhetési kényszer, a teljes orvostársadalomban mozgalmat indíthatnának a borítékban adott “mellékes” pénzek rendszere ellen – hangzott el a beszélgetésben.

A fiatal orvosok elsöprő többsége pedig itthon képzelné el a jövőjét, ha megélne a fizetéséből, ha nem kellene a hálapénzzel foglalkoznia és ha lehetősége lenne a szakmai fejlődésre - emelte ki a három legfontosabb szempontot Papp Magor a fiatal gyógyítók elvárásai közül. Bár így még mindig jóval kevesebb pénzt keresnének, mintha nyugatabbra vállalnának munkát, de mégis maradnának itthon, hiszen azért tanultak, hogy itthon gyógyíthassanak – érvelt a szövetség vezetője. .

A külföldiek célzottan csábítanak

Hihetetlenül sok külföldi fejvadász cég fordul meg az orvosegyetemeken és az orvosi munkahelyeken - tudtuk meg. “Naponta, hetente botlunk beléjük, ha nem akarunk, akkor is megtalálnak minket ezek a cégek. Különböző marketing eszközökkel próbálnak rábírni a külföldi munkavállalásra. Mint a cápák, úgy úsznak az orvosok körül ezek a cégek” - nyilatkozta a fiatal orvosok érdekképviselője. Hozzátette: az igaz megtartó erő mégiscsak az lenne, ha itthon rendeznék a gyógyítás viszonyait és feltételrendszerét.

A történet egyébként nem csak az orvosokról szól – a magyarországi betegek számára is garantálni kellene, hogy legyen, aki gyógyítja és ellátja őket – hangzott a beszélgetésben.

Orvosok ezrei hiányoznak az országban

Jelenleg közel kétezer orvosi állás betöltetlen – sorolta a riasztó adatokat Papp Magor. A statisztika többi része: évente közel hétszáz orvos végez a hazai egyetemeken, ez idő alatt közel ugyanennyien nyugdíjba is mennek; emellett újabb ezer főre tehető azok száma, akik már idén elhagyják Magyarországot. Ez azt jelenti, hogy évente ezer fővel csökken majd az orvosok száma idehaza, ha folyatódik a jelenlegi tendencia.

“Nagyon drasztikus kiáramlást láthatunk, ezért van szükség az azonnali beavatkozásra. A kollégák nagy többsége már kezdő orvosként elmegy itthonról. Az idén végzősök fele már be sem lépett a magyarországi szakképzésbe. Ha külföldön kezdik el a pályájukat, legalább öt évre elköteleződnek majd odakint, a kinti szakképzésben, és kétséges, hogy utána mennyire lehet őket hazacsábítani. Rögtön az elején elfogadható megélhetési viszonyokat kell számukra biztosítani, különben el fogjuk veszíteni az orvosainkat” - szögezte le a Duna Televízió Hattól nyolcig műsorának nyilatkozó Papp Magor, a Rezidens Szövetség elnöke.




Szöveg: Pintér Attila, felelős szerkesztő, Duna Televízió Zrt.
 

Egészségünk:
Orvosok   
 3 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Érdemes elektromosra cserélni a hagyományos fogkefét

A koronavírus járvány sokaknál pszichés zavarokat okozott

Orbán szerint hamarosan lesz vakcina

COVID kórház a ceglédi is- Államtitkári nyilatkozat

Dr. Imreh Zsuzsanna doktornő üzenete

Kérdezz, felelnek - tanácsadás az interneten

Rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás

Pusztai Dezső ceglédi kórház főigazgató: Két hétig nagyon nehéz lesz

30 év körüli a legtöbb új koronavírus fertőzött

A BCG-oltás enyhítheti a koronavírus-betegség tüneteit

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Elbújhatsz, de megtalálunk!

Truckman -

2010.11.30. 16:18:33

Eljön hamarosan az idő, mikor nem hagyhatja el az országot a "kezdő doki"! CSAK HA KIFIZETTE A KI TANÍTTATÁSI PÉNZÉT! Nem kell aggódnotok!
Javak újraelosztása?

Süllő -

2010.11.30. 12:55:18

Steve, bűnöző ez a "feltörekvő" réteg mind. Mindannyian tudjuk, csak az állam nem tesz megfelelő lépéseket. MIÉRT? Nyáron a saját fülemmel hallottam a játszótéren amikor az egyik nyócgyerekes dicsekedett a kilencedikkel terhesnek, hogy mekkorát szakított a férje Áfa-csalás és egyéb ügyleteiből... Üdv Süllő
20 év

Steve968 -

2010.11.30. 12:03:06

Telt el a rendszerváltás óta, akkor azt hittem ennyi idő alatt utolérjük az Unió alsó szegmensét (Portugália, Görögország, Írország), de ezen országok is még mindig oly' távolinak tűnnek, válság ide vagy oda. Valami negyon nem jól működik, ha itt túladózás (+járulék) van (a rendszerváltás utáni időróől nem is beszélve) és mégsem jut elég pénz az egészségügyre + másra sem. Azt én is nevetségesnek tartom, hogy az unokatesvérem gyerekgyógyász 30 éves és 89.500,- Ft. a nettó bére. A nyáron volt az esküvője, előtte egy sokat napozott pár kelt egybe, a leggyengébb autó Q7-es volt. Volt ott minden, meg a násznépben is, öklömnyi fukszok a nyakban, ja meg néhány ismert figura az éjszakából, vagy a nappalból (?). Mikor meg az egyikhez ment az APEH levél rendesen fel volt háborodva, hogy mit akarnak tőle neki nincs jövedelme (alig egy éves 750-es bömbi áll az udvaron). Ennyit a javak ujra elosztásáról. Szép napot ! Steve968

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok