Mi Abonyunk - Beteszi a kaput Abonynak a plázastop?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7162, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2012.01.12. 14:07

Egyre inkább éteri távolságba kerül az abonyi gigapláza ötlete. Mint lapunk arról már többször is beszámolt, az új megtervezett piacközpontban eddig még egyetlen hely sem kelt el, senki nem akar venni vagy bérelni ott semmit sem. Új momentum, hogy az úgynevezett plázatörvény miatt a többi variációt sem lehet megépíteni, egészen 2014-ig.

A polgármester azzal nyugtatgatja a lehetséges bérlőket, hogy csökkenteni fogják a horror bérleti díjakat. Jelenleg ugyanis 4000 forint/ hó lenne négyzetméterenként a bérlet, eladásra meg félmillióért kínálják ugyanezt. Romhányiné Dr. Balogh Editnek vélhetően csak álma marad a csökkentés, mert gyanús, hogy így sem kellenek majd az üzletek vagy lakások. Akkor pedig nem épülhet meg az úgynevezett A verzió. Viszont a B meg a C sem….

Ezek ugyan csökkentett műszaki tartalmat jelentenek és kisebbek is, mint az A, de meghaladják a plázatörvényben előírt 300 m2-t. Abonynak pedig a gigaprojektre van engedélye, a kisebbeket újra kellene engedélyeztetni és ráadásul az időből is kicsúsznának. Az építésre pedig nem adna senki sem zöld lámpát. Kényszerpályára került tehát az önkormányzat, megy a versenyfutás az idővel. Viszont a Plázatörvény szerint akkor LIDL sem lesz Abonyban. Hogy mi lesz a frekventált helyen lévő magánkézbe került ingatlan sorsa, azt senki sem tudja. Valószínű, hogy még évekig leshetjük a gusztustalan üres telket.

Nézzük tehát, mi is az a plázatörvény?

2012. január elsejétől életbe lép a plázatörvény, a tilalom 2014. év végéig mindenképpen érvényben lesz. A plázastop következtében ez idő alatt nem lehet 300 m2-nél nagyobb bevásárlóközpontokat, üzleteket építeni és nem lehet a már meglévő kereskedelmi egységeket ezt meghaladó méretűre bővíteni. A törvény alól kivételes esetekben felmentést adhat egy erre a célra külön megalakított bizottság. A törvény életbelépésétől a magyar vezetés azt várja, hogy a kereskedelem struktúrája kedvezően alakul a mikro- és kisvállalkozások szemszögéből, ezért ezen túl is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szankciókat még több multi cégre kiterjesszék

Kivételes esetekben – hogy az mi lesz, azt még nem tudni – a plázastop alól a környezetvédelmi, a kereskedelmi és a vidékfejlesztési miniszterek által létrehozott bizottság véleményét figyelembe véve, a nemzetgazdasági miniszter adhat felmentést. A felmentési kérelem elbírálása során a bizottságnak vizsgálnia kell, hogy milyen az érintett település és környékének kereskedelmi ellátottsága, valamint a tervezett kereskedelmi létesítmény környezetre gyakorolt hatása. A felmentésre vonatkozó részleteket a kormány rendeletben állapíthatja meg.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárának véleménye szerint ez a lépés nem lesz szimpatikus sem az EU-nál, sem pedig az IMF-nél, márpedig ez nekünk most – a (le)minősítés időszakában, nem jön túl jól. Ezen kívül abszolút logikátlannak tartja az elképzelést, mivel hogy köztudott, hogy a kisvállalkozói szféra már akkor nem tetszését nyilvánította - és jelezték, hogy igény lenne az érdekek bizonyos fokú védelmére - , amikor az 1990-es években a Pólus Center és a Duna Pláza megépítésével kezdetét vette hazánkban a plázaépítés, tehát nekik nem jelent nagy meglepetést a plázastop. Viszont mindent egybevéve a törvény meghozatala biztosan nem fogja elérni célját, hisz amennyiben 2014-ig nem épülhet meg több bevásárlóközpont, akkor a jelenlegi szerkezet marad fenn addig, amitől sem kisvállalkozások, sem a mikrovállalkozások nem tudnak nagyobb piaci részesedéshez jutni. A gazdasági kilátásaink nem arra mutatnak, hogy a már meglévő, üzemelő kereskedelmi létesítmények forgalma x-szeresére növekedhetne a közeljövőben, amitől a kisebb vállalkozások forgalma is felfuthatna.
 

Gazdaság:
Abony   
Piac   
 1 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Felhívások jelentek meg az Üzleti Parkkal kapcsolatban

Töltsd le az APP-ot, vásárolj a Közeli boltban! Nyerj!

Másfél millió embernek küld levelet a NAV- Te köztük vagy?

Elstartolt az ingyenes szállítással működő abonyi online bolt! Abonyiak Abonyért

Még a koronavírus megjelenése előtt mérséklődtek a Pest megyei ingatlanárak

Megnéztük, hogyan változtak az abonyi ingatlanárak tavalytól mostanáig!

Új bolt nyílik!

Jól működik az abonyi online bolt! Pozitív tapasztalatok

Ilyen most az abonyi ingatlanpiac- az elmúlt 5 évben szárnyaltak az árak

Gazdaságvédelmi Akcióterv: már elérhető a munkahelyvédelmi bértámogatás

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Hogyan lett a királynő-ből

TATU -

2012.01.13. 14:35:19

rossz lány? apródonként,hát egy nagy beruházást is valahogy így lehet megoldani,és megtalálni a kis kaput.Lehet palotát vagy giga csarnokot is építeni,ha mindig csak egy kicsit építek s a végén lesz egy komplett giga építmény.


Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok