Mi Abonyunk - Egy hónapja nem láttuk a napot: Támadhat a depresszió
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.04.04. 10:00

Cikkünket az INNOVEN támogatásával olvashatják!Így, áprilisban nagyon morbid már az az időjárás, mely jellemzi mindennapjainkat. Idős ismerősöm azt meséli, hogy még ő sem emlékszik ilyen extrém helyzetre, pedig vagy 70 tavaszt megélt már. Unjuk, utáljuk, mindannyian erről beszélünk. Most leginkább olyan, mintha Angliában, a ködös Albionban élnénk. Nos, ez az egész szervezetünket is megviseli, minimum kedvetlenek, aluszékonyak vagyunk, de van aki a tavaszi fáradtság és vitaminhiányon túl depressziósban is szenved már. Erre nagyban rásegíthet az időjárás. Nos, azért van remény még, hogy lássuk a napocskát és élvezzük simogató melegét. Arra is van remény, hogy a depressziós tünetek ellen felvegyük a harcot táplálkozással. Hogyan is?

Teljes cikk: www.femina.hu- Egyes táplálékok jó hatással lehetnek a hangulatért felelős agyi vegyületek termelődésére. Ilyen például a triptofán, melynek jelentős szerepe van az agy egészséges működésében. Ez az anyag elősegíti a depressziós tüneteket enyhítő szerotonin nevű idegi ingerületátvivő anyag termelődését.

 

A depresszióval küzdő emberekről úgy tartják, hajlamosak arra, hogy sok összetett szénhidrátot tartalmazó ételt fogyasszanak – ezek ugyanis vigasztaló ételek. Mivel ezek az ételek fokozzák a szerotonintermelést, és elősegítik a triptofán hasznosulását, rövidtávon valóban megoldást jelenthetnek. Hosszútávon azonban elhízáshoz vezetnek.

Szerencsésebb inkább szárnyashúsokat, tejtermékeket és zöldborsót fogyasztani – ezek szintén gazdag triptofán-források.
Omega-3 zsírsavak Sok ember étrendjéből hiányoznak az omega-3 zsírsavak. Egy nemrégiben végzett kutatás eredményei szerint az omega-3 zsírsavak segíthetnek a depresszió leküzdésében. Harminc mániás depresszióban szenvedő beteg egy részének a szokásos gyógyszerek mellett négy hónapon át placebót, egy másik csoportnak pedig – növényi eredetű vagy halból származó – omega-3 zsírsavat adtak. Az utóbbival kezelt csoportban a visszaesések száma sokkal elenyészőbb volt. Fogyassz zsíros húsú halakat vagy tenger gyümölcseit, ha úgy érzed, kedélyállapotod hanyatlóban van.


Folsav és B12-vitamin Segít a rosszkedv leküzdésében, ha B-vitaminokban gazdag ételeket fogyasztasz. A depressziósok gyakran folsavhiányban szenvednek, holott ez egy létfontosságú B-vitamin. Arra is rámutattak a kutatók, hogy a depressziós betegeknél kórosan alacsony a B12-vitamin bevitele. Lehetséges, hogy összefüggés van a B-vitaminok alacsony szintje és a hangulat szabályozásában részt vevő agyi vegyületek anyagcseréje között. A banán, a lencse, a zöldborsó és a spárga mind kiváló B-vitamin- és folsavforrás.

B6-vitamin A B12-vitamin a folsavval és a B6-vitaminnal együtt segít a depressziót esetlegesen előidéző aminosav – a homocisztein – szintjének csökkentésében. A B12-vitamin elősegíti a homocisztein más vegyületekké történő átalakítását – így nem engedi, hogy annak szintje megnőjön a véráramban. A B6-vitamin olyan enzimek termelésében játszik szerepet, melyek részt vesznek a hangulatot szabályozó agyi vegyületek, a dopamin, illetve a szerotonin anyagcseréjében.

Hangulatjavító diéta tipp ITT elérhető!

Jókedvvel a depresszió ellen
A régi századok emberei mindenféle tudományos vizsgálat nélkül rájöttek arra, hogy a nevetés meggyógyítja őket; ez a világ legjobb orvossága. Érzelmeinkkel és gondolatainkkal tehát nemcsak negatívan, hanem pozitívan is befolyásolhatjuk immunrendszerünk mőködését. Pozitív kedélyállapotunk, elégedettségünk fokozza életörömünket, életkedvünket, és ebben a felhőtlen állapotban hihetetlen módon megerősödhet immunrendszerünk. Mosolyogjunk naponta többször is, még ha nincs is kedvünk hozzá. A mosolygáskor a megfelelő arcizmaink mőködésbe lépnek, üzennek agyunknak, melyet ez az üzenet arra ösztönöz, hogy boldogsághormonokat termeljen. Ha a mosolyunk kissé vicsorgósra sikeredik, semmi baj, legalább másokat megnevettetünk vele! Depressziós emberek sokszor azért betegednek meg, mert a kimerült immunrendszerük kedvetlen, rossz hangulatot motivál. A népi gyógyászat a rossz kedélyű, már-már depreszsziós embert hipericint tartalmazó orbáncfővel gyógyítja. 

 A Strand Kisvendéglő logójára kattintva eléred étlapjukat! Innen is választhatsz magadnak depresszió elleni ételt!

Egészségünk:
INNOVEN   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Érdemes elektromosra cserélni a hagyományos fogkefét

A koronavírus járvány sokaknál pszichés zavarokat okozott

Orbán szerint hamarosan lesz vakcina

COVID kórház a ceglédi is- Államtitkári nyilatkozat

Dr. Imreh Zsuzsanna doktornő üzenete

Kérdezz, felelnek - tanácsadás az interneten

Rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás

Pusztai Dezső ceglédi kórház főigazgató: Két hétig nagyon nehéz lesz

30 év körüli a legtöbb új koronavírus fertőzött

A BCG-oltás enyhítheti a koronavírus-betegség tüneteit

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 4-es választókerületben?
   
 Járdány Vanda VFE 
 Fehér Endre Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok