Mi Abonyunk - A mentő nem késett el: Válaszol a Ceglédi Mentőállomás vezetője
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8082, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.01.03. 15:41

A közelmúltban „ Elkésett a mentő „ címmel tettem közzé egy hírt, melyhez rengeteg komment érkezett és parázs vita bontakozott ki. A mai napon kézhez vehettem Lovas Ottó, a Ceglédi Mentőállomás állomásvezetőjének levelét, melyet különös megtiszteltetésnek veszek. Én Őt nem kerestem meg, ennek ellenére korrekt és részletes tájékoztatást kaptam a konkrét esettel kapcsolatban. A beteg már menthetetlen volt sajnos. Íme, most megosztom Önökkel levelét, teljes terjedelmében:

Tisztelt Szerkesztőség!

A honlapjukon megjelent cikket szeretném kicsit pontosítani, illetve az ott kialakult vitához is lenne néhány gondolatom.
A rendelkezésemre álló adatok alapján a jelzett eseményhez a riasztástól számítva 14 múlva érkeztek a helyszínre a mentők, akik előtt a helyi ügyeletes orvos már a halál beálltát megállapította, így érdemi beavatkozást a mentők nem végeztek. Az ügyeletes orvos szerint a halál már több mint fél órája beállt az Ő érkezésékor. A helyszínen lévők tétlensége, tanácstalansága sajnos általános jelenség, még mindig tartja magát az a tévhit, hogy a laikus ilyenkor legjobb, ha semmit nem csinál, mert lehet, hogy árt. Amint a jelen eset is bizonyítja ennél nagyobb kárt már nem lehetett volna okozni.
A cikk kapcsán kibontakozott vitát olvasva, elgondolkodtató a passzív hozzáállás és a „ne nyúljunk hozzá mert mi laikusok vagyunk” ismételgetése. Felmérések bizonyítják, hogy az elsősegélynyújtási hajlandóság Magyarországon kb 2%-os, míg a Skandináv országokban és Németországban ez a 70%-ot közelíti. Évek, talán évtizedek témája az ilyen irányú ismeretek tanrendbe foglalása és felmenő rendszerű oktatása. A fent említett országokban van ilyen. Magyarországon a széles tömegek elsősegélynyújtás-képzése egyedül a jogosítványhoz szükséges tanfolyamokon lenne lehetséges. Az a tapasztalatom oktatónként és vizsgáztatóként is, hogy ezt szükségtelen plusznak érzik az itt tanulók és igyekeznek kibújni az ismeretek megszerzése alól. Az elmúlt húsz évben semmit nem növekedett a helyszíni laikus beavatkozások száma.
Az elsősegélynyújtással hivatásszerűen foglalkozó mentők megpróbálják a rendelkezésre álló fórumokon hangsúlyozni a laikus elsősegély jelentőségét, hiszen megállapítást nyert, hogy egy újraélesztés szinte csak akkor lesz sikeres, ha azt az életműködések megszűnését követő lehető legrövidebb időn belül, de bizonyosan NÉGY percen belül valaki elkezdi.
Sajnálatos tapasztalatom az is, hogy az elsősegélynyújtási ismereteket adó tanfolyamok utáni érdeklődés rendkívül csekély. Úgy látom, egy ilyenre sajnálják az emberek azt az összeget, amit esetleg szemrebbenés nélkül kifizetnek szépítő és fogyókúrás szerekre, cigarettára. Elfelejtjük, hogy a baleset a hirtelen jött betegség mindenkit fenyeget, még hozzánk érzelmileg közel állókat is. Megszűnhetnek a hozzátartozónk életjelenségei a jelenlétünkben és ha mi, ott lévők nem csinálunk semmit, végzetes hibát követünk el, mert a szeretett ember meghal. Ilyen esetben a lelkiismeretünk egy kicsit később nyugszik meg, főleg ha rádöbbenünk segíthettünk volna.
Még egy gondolat, amit a fórumban valaki már leírt. Ha fáj a mandulánk gégészt keressünk fel, ha a szemünk akkor szemészt, ha elsősegélynyújtással kapcsolatos kérdésünk van akkor egy sürgősségi orvost.
 Üdvözlettel:

Lovas Ottó
Állomásvezető
Országos Mentőszolgálat
Ceglédi Mentőállomás

 

Alapcikk ITT olvasható a kommentekkel

Közbiztonság:
 9 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Kilencedik perét is elvesztette Antal- Láng Edina

Égett a szemét Cegléden

Vad csapódott az utastérbe a 44-es úton

Csaló nő: Vakcinafejlesztő kutatóorvosnak adta ki magát

Szörnyű tragédia történt ma a temetőben

Nyolcadik perét nyolc ember ellen veszítette el első fokon Antal- Láng Edina

Csúnya baleset történt Cegléden

Jogerős ítélet: Antal- Láng Edina bűnös rágalmazás vétségében

Baleset a Szelei úton: gyermekeket ütöttek el

Szabadidős rendőr fogta el az abonyi vasútállomáson a szatírt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Kovi Tivi helyett...

Sztrogoff -

2015.01.02. 20:46:10

Csak azért regisztráltam, hogy ide írhassak... :)
Kovács Tivadar mentős írása apróbb részletekben, de nem egyezik a jelenleg, és már évek óta legújabb hivatalos ajánlással. Mindenki jobban tenné, ha a hivatalos ajánlást olvasná el:

http://www.reanimatio.com/sites/reanim_hu/media/files/2011_bls_aed_mrt.pdf

Ezen felül még azt ajánlom, az országos defibrillátor-térkép naprakész állapotba hozatalával kapcsolatban tegye meg mindenki, hogy ha új készülékről tud, akkor jelezze, aki értesül újról.

http://www.mnsza.hu/hirtelen/aed_db_lista.php 

a mentősök is tudják....

veroniq -

2013.01.05. 19:27:31

Bemásolok ide egy érdekességet....

EGY MENTŐS ÜZENETE

MEGDÖBBENTŐ!!

Egy szép napon gondtalanul sétálsz az utcán szeretteddel, az egyik pillanatban összeesik, mit teszel hirtelen zavarodban? Lehajolsz, szólítgatod, finoman pofozgatod, nem reagál (fél perc). Mit teszel? Bizonytalanul megnézed lélegzik-e, van-e pulzusa, de nincsen (már 2 perc). Mit teszel? Hívod a mentőket, amire zavarodba kinyögöd hol is vagy (már 4 perc). Ezután mit csinálsz? Újra éleszted? De hogyan? Tétovázol, hogy is állj neki, de rászánod magad, leveszed a ruháit, hogy a mellkasához jobban hozzáférj és elkezdenél valamit, de már későn. Még, ha tudod is valamennyire, mit is kellene csinálni, már ÁTLÉPED AZ 5 percet...5 perc után már visszafordíthatatlan károsodások lépnek fel az agyban, 10 perc után pedig már sikertelen az újraélesztés.
Hazánkban évente 20-25 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállásban, azaz Magyarországon minden 30. percben meghal valaki.

Most nézz magadba és tedd fel a kérdést: Te meg tudtad volna menteni azt, aki veled volt? Nem?

Akkor most jól vésd az agyadba:

Ha melletted összeesik valaki, határozottan szólítgatod, finoman pofozgatod (20 másodperc), megvizsgálod, nincs légzése, pulzusa (már 1,5 perc), kiszabadítod a mellkasát közben segítségért kiabálsz, felhívatod a mentőket, eközben már megkezded az újra élesztést (5 percen bőven belül vagy)), 30 mellkaskompresszió
2 befúvás, 30 mellkaskompresszió 2 befúvás, 30 mellkaskompresszió 2 befúvás...(10perc) Már kezdesz fáradni, de folytatod...30 mellkaskompresszió 2 befúvás,30 mellkaskompresszió 2 befúvás és megérkeznek a
mentők (20.perc).
Nem is volt olyan bonyolult ugye?
GRATULÁLOK!!! MEGMENTETTÉL EGY ÉLETET!!!

Kérek mindenkit, hogy ezt a kis írást Tetszésnyilvánitsátok (like), hogy minél több emberhez tudjon eljutni. A tetszések gyűjtésével elérhető nyereményekről lemondok, ennek nem az a célja. Ezt az írást Ifjabb Baranyai Lajos (31 év) emlékének ajánlom, aki egy focimeccs alatt esett össze és vesztette életét szív leállás, és a szakszerű újraélesztés hiánya miatt.

Köszönettel.:

Kovács Tivadar
mentős

Mindenképpen

Lizah -

2013.01.04. 13:49:28

érdekelne egy ilyen tanfolyam!!! Köszi előre is!

Mindenképpen

Lizah -

2013.01.04. 12:21:58

érdekelne egy ilyen tanfolyam!!! Köszi előre is!

Érdekel

ellike51 -

2013.01.04. 10:11:34

engem is és elmennék, ha nem szombati napra esnek az előadások.

Már csak azért jelzem, hogy alakuljon a létszám.

eskü, megszervezem!

veroniq -

2013.01.04. 09:22:12

Lizah! Szólok Lovas úrnak és próbálok szervezni egy MiA elsősegély előadást.... Ha már úgy látom, igény lett rá! {#emotions_dlg.loveheart}

Remélem

ellike51 -

2013.01.03. 23:10:34

az egyik megoldásban tudok segíteni, és az idén is szerveznek tanfolyamot. A tavalyi meghirdetése a 

www.ambumed.hu/voroskereszt2012.pdf  oldalon volt meghirdetve. Gondolom T.né T. Csilla megfelel.

Járj szerencsével!

Lenne egy kérdésem:

Lizah -

2013.01.03. 20:49:27

Hol lehet itt a környéken elsősegély tanfolyamot végezni?  

Köszönöm

mano73 -

2013.01.03. 18:24:58

Lovas állomásvezető Úrnak ezt az összefoglalót!Remélem azok akik olvassák és eddig tétlenek voltak,ezután végre elgondolkoznak.Hiszen ezt egy HOZZÁÉRTŐ javasolta...Hátha csak ennyin múlik egyeseknek...További eredményes munkát kívánok Önöknek!


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok