Mi Abonyunk - Csodálatos tanösvény és Jász nap Karán
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7968, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2012.04.29. 18:53

Avató Jászkarajenőn – A Jász Nap keretében, április 28-án adták át Jászkarajenőn a település új büszkeségét, a Csonka Márton Tanösvényt. Az avatásra és szentelésre egyházi elöljárók jelenlétében került sor. Palya István polgármester beszédében megköszönte a közreműködők aktív részvételét a projektben. A pályázó jelen esetben nem maga a helyi önkormányzat, hanem a Karáért Közhasznú Egyesület volt. A projekt hosszú ideig húzódott, még az előző választási ciklusban került beadásra, de az összefogás remek példájaként mégis megvalósulhatott Jászkarajenő első kimagasló jelentőségű idegenforgalmi fejlesztése. Képgaléria ITT, fotó: LŐVE

Dr. Varga Lajos váci segédpüspök áldotta meg a létesítményt. Őt és a rendezvényre igyekvőket lovas kocsikkal, hintókkal szállították a helyszínre. A polgármester elmondta, hogy gazdagabb lett a település értékben, látnivalóban és pihenési lehetőségben egyaránt. A fejlesztés mintegy 7 millió forintba került. Palya István az idegenforgalom első jelentős lépésének nevezte a tanösvényt.

Törőcsik István, a helyi mezőgazdasági Zrt vezetője is segített a megvalósításban és elmondta, hogy nagyon szívesen teszi ezt meg máskor is. Budai Sándor a kivitelező vállalkozó a jász magyar szorgalom eredményének aposztrofálta a tanösvény létrejöttét. Karafiát Tímea, a Karáért Közhasznú Egyesület elnöke ismertette a túraútvonal látnivalóit. Összesen nyolc kilométer hosszú páratlanul szép és természeti kincsekben gazdag helyen kirándulhatnak az érdeklődők. Számukra pihenőhelyeket is kialakítottak és csoportokat is szívesen látnak, akiknek akár kemencében sült ínyencségekkel is kedveskednek. A tanösvényről készül egy 34 oldalas színes kiadvány is és térképes segítség is igényelhető a bejáráshoz. Segített a tanösvény kialakításában Urbán Sándor ornitológus is.

Csonka Márton egyébként az Arany János által is megénekelt vén gulyás volt, akinek emlékét a róla elnevezett tanösvényen megtekinthetik a látogatók. Ez egy kopjafa, mely a falu határában egy feltáratlan Árpád kori temetőben található. Csonka Márton egyébként 1855-ben, 90 éves korában halt meg, nőtlen volt, Kara- Fényszarun temették el, szokatlanul nagy ünnepélyességgel, Farkas Elek tetétleni birtokos családjának jóvoltából. Náluk szolgált a vén gulyás.


A színes Jász Hagyományőrző napnak egyébként csupán az egyik része volt a tanösvény átadása, mellette egész napos rendezvényeket szerveztek a település tavaly átadott központi részén. Jászalsószentgyörgyi, jászfényszarui és kocséri csoportok is bemutatkoztak a helyiek mellett. Kézműves foglalkozást és JOBBIK családi napot is szerveztek, valamint Öregdiák találkozót. Más- KÉP(P) címmel helyismereti fotókiállítás is nyílt a helyi általános iskolában, illetve a művelődési házban és a közönség a jászkarajenői alkotók munkáiból is tekinthet meg kiállítást ugyanitt, a nagyteremben.

Lőrinczy Veronika
 

Külvilág:
 7 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Megjelent a PayPal fizetési rendszerrel működő legjobb magyar online kaszinók toplista

DFP részecskeszűrő tisztítás - Vajon minek köszönhető?

Románia lezárta határait, kijárási tilalom lépett életbe

Harminc napra mindenkit kizárnak a véradásból, aki február 5-e után külföldön járt

Tudta, hogy a gluténmentes pizza sima kenyértésztából is elkészülhet?

 Online egyszerűbb elintézni a karácsonyi bevásárlást

CSILLAGDA!

Nem cáfolják a tartalékos katonák mozgósítását

Ma nézz az ég felé! Jönnek a Perseidák! Hullócsillagok várhatók!

Szeretne spórolni vásárlásnál? Látogasson el a Kuplio.hu oldalra, ahol nagyszerű kedvezmények és kedvezmény kuponok százait találja kedvenc webáruházaiba, egy helyen!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Méhekkel?

karai -

2012.04.30. 20:26:32

Arra csak a kullancsok járnak de azok töménytelen mennyiségben.  No meg a szomszéd juhász amikor ott legeltet.

Aztán...

Truckman -

2012.04.30. 18:48:50

...a méhekkel oszt vigyázni! {#emotions_dlg.big}

Szép, szép, szép...

karai -

2012.04.30. 18:48:07

Abban igazatok van, hogy sokan voltak az átadtáson, sok idegen,  sok karai - no meg a maffia - de talán valakit akit illett volna a polgi mesternek is, no meg derék egyesületi vezető asszonyunknak is meghivni azaz illető, aki ezt a projektet megálmodta, a nevét adta pályázat beadásához, megnyerte az akkori egyesülettel,  no meg azt a személyt is aki jogilat ráfigyelt a pályázati dolgainkra. Ja bocsi. Ők már lapátra kerültek. A múlt nálunk már nem számit,  csak ajelenkor törtetői akiknek a babér terem.

 

Hol volt a lakosság? Majálist szervezni a 25-30 fokos melegben a község közepén, ott ahol akkora árnyékot vetnek a gönbakácaink mint egy pongyolapitypang. No ne. Ez a meggondolatlanság abszurduma, miért nem engedték be az embereket a térre, ott alán még néhány gesztenyefa árnyákolt is volna. Vagy talán a tanösvény környékén lévő kiserdőben? Hm?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,

Érdekel

ellike51 -

2012.04.30. 08:33:29

a tanösvény, talán egyszer meg is fogom nézni.

Azt azért nemigazán hiszem, hogy a helyi idegenforgalom kitörési pontja lehet valamikor is.

 

Talán lesznek látogatói elsősorban iskolás korú gyerekek körében; de ilyen utazási költségek mellett  sok turista azért nem valószínű, hogy felkeresi a tanövényt.

Főleg hogy még a helyiek sem vették a fáradságot, hogy megnézzék milyen természeti értékeik is vannak?

Magyar ember

Tárgyilagos -

2012.04.29. 22:13:13

Ha megkérdeznék a lakosságot hogy ki ez a kalapos ember,a 80 % nak fogalma sem volna....

színvonal...

veroniq -

2012.04.29. 21:24:22

Igazad van, megdöbbentően kevesen voltak a téren! Hol volt a a LAKOSSÁG?????

Akik miatt szervezték a programot....

A tudósítás véleményem szerint ennek ellenére teljesen színvonalas! Egy avatót mutat be, amire büszkék lehettek!

Kérlek, nyugodt stílusban írjátok meg az igazságot.... 

Itt és most. Várom, üdv: LŐVE

Úristen!

Bugi -

2012.04.29. 20:59:29

Köszi a színvonalas tudósítást!Nézem a képeket és látom hogy kongott a tér az ürességtől,falubeli csak az volt aki hivatalból oda volt rendelve.Az ösvényátadó képeken is csak a szinészek láthatók,a közönség hiányzott,de a maffia azért képviseltette magát,tehát van mégis fejlődés.....Azért sajnálom hogy nem járták végig azt a 8 km-t,hiszen olyan csodálatos lehet.....


Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok