Mi Abonyunk - 100 éves a Titanic sztori
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8084, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2012.04.15. 16:13

Nagy-Britannia-katasztrófa-évforduló- A Titanic hullámsírja felett emlékeztek meg a katasztrófa 100. évfordulójáról- Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. április 15., vasárnap (MTI) - Az Atlanti-óceán északi vizein, a Titanic hajótörésének helyszínén emlékeztek meg vasárnap minden idők leghírhedtebb tengeri szerencsétlenségének századik évfordulóján a másfélezernél több áldozatról, és Nagy-Britanniában is emlékező rendezvényeket tartottak.

A dél-angliai Southamptonból New Yorkba tartó Titanic - a legnagyobb mozgó tárgy, amelyet emberi kéz addig alkotott - száz éve, 1912. április 15-ére virradó éjjel ütközött egy jéghegynek a kanadai Újfundland partjaitól 640 kilométerre. A jéghegyet Frederick Fleet ügyeletes őrszem az árbockosárból az utolsó pillanatban észrevette ugyan, de a csaknem 40 kilométeres sebességgel haladó, 52 ezer tonnás Titanic már nem tudott kitérni, és oldalán az ütközés 91 méter hosszú léket ütött.
Az elülső vízzáró kamrákat több ezer tonna tengervíz öntötte el, a hajóorr mélyen a felszín alá merült, a tat pedig magasan kiemelkedett az óceánból. A hajótest végül kettétört és elsüllyedt, a Titanic 2223 utasa és tengerésze közül 1517-et magával rántva a hullámsírba.


A 3800 méteres mélységben nyugvó roncstemetőt 1985-ben találták meg, és azóta ismert a szerencsétlenség pontos helyszíne. Vasárnap ide érkezett a Balmoral tengerjáró, amely végigjárta a Titanic első és utolsó útját, egészen a jéghegy és a hajóóriás végzetes találkozásának pontjáig. Az 1300 utas - köztük a Titanicon utazók sok leszármazottja - itt néma megemlékezést tartott, majd koszorúkat dobtak az Atlanti-óceánba.
Ugyancsak a katasztrófa helyszínére érkezett vasárnap egy másik, Journey nevű hajó New Yorkból, ahová a Titanic annak idején elindult, ám soha nem érkezett meg. A két hajó a mélyben nyugvó roncsok felett találkozott, és utasaik együtt emlékeztek meg az évfordulóról.
Az észak-írországi Belfastban - amelynek Harland and Wolff nevű egykori hajógyárában a Titanic készült - vasárnap felavatták az első olyan emlékművet, amelyen a katasztrófa összes ismert áldozatának neve szerepel, annak megjelölése nélkül, hogy utasról vagy tengerészről, első osztályú lakosztály vagy harmadosztályú kabin lakójáról, kapitányról vagy hajósinasról van-e szó.
A belfasti városháza melletti ceremónián, a több ezer részvevő egyperces néma főhajtása után kórus énekelte el a Nearer My God To Thee (Közelebb, közelebb, Uram hozzád!) kezdetű egyházi himnuszt, amelyet a Titanichoz fűződő legendák egyike szerint a már süllyedő hajó zenekara a fedélzeten utoljára játszott.
Megemlékezéseket tartottak vasárnap Southamptonban, ahonnan a hajó elindult, és az északkelet-kanadai Új-Skócia tartomány fővárosában, Halifaxben is, ahol a tengerből kiemelt áldozatok közül több tucatnyi nyugszik. 

Külvilág:
Titanic   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

THESHOWK

Hogyan találjon olyan online bukmékereket, akikben megbízhat

 Online egyszerűbb elintézni a karácsonyi bevásárlást

CSILLAGDA!

Nem cáfolják a tartalékos katonák mozgósítását

Fehér fürdőszoba - az örök klasszikus

Megjelent a PayPal fizetési rendszerrel működő legjobb magyar online kaszinók toplista

DFP részecskeszűrő tisztítás - Vajon minek köszönhető?

Románia lezárta határait, kijárási tilalom lépett életbe

Harminc napra mindenkit kizárnak a véradásból, aki február 5-e után külföldön járt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Dik máá...

Süllő -

2012.04.16. 12:56:11

Mennyi vas meg meg ríz elsüllyedt ottan-e...{#emotions_dlg.facewithglasses}


Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

A sarokkanapé, a kis lakások megmentője

Azok, akik kis lakásban élnek, pontosan tudják, hogy minden egyes ...

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok