Mi Abonyunk - Erősen ittasan, okmányok nélkül
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.09.05. 00:28

Az abonyi rendőrség munkatársai, mint arról lapunk már beszámolt, több társszervvel tartottak ellenőrzést pénteken este nyolctól másnap hajnal kettőig Abonyban és a környező településeken. A razzia a vendéglátóhelyeket érintette. Ennek során kettőből kettő abonyi kocsmában találtak szabálytalanságokat. Péntek éjjel nem volt szerencséje annak az abonyi férfinak sem, aki erősen illuminált állapotban autókázott mindenféle személyi okmány és a gépjármű azonosítására szolgáló okmányok nélkül.

 

Az egyik vendéglátóhelyet ellenőrizték éppen a rendőrök a társszervekkel együtt, amikor egy meglehetősen gyanúsan közlekedő gépkocsira lettek figyelmesek. A rendőrök intézkedése közben kiderült, hogy az abonyi férfi erősen ittas állapotban van, nem voltak nála a személyes okmányai, de a gépkocsi papírjai sem. A szondát megfújatták a sofőrrel és az 0,93-as véralkohol- szintet mutatott. Az abonyi rendőrök az őrsre előállították az ittas gépjárművezetőt és elvitték vérvételre is. Ellene ittas gépjárművezetés miatt eljárás indult.

 

De most nézzük szakmai szempontból azt, hogy ehhez a 0,93-as véralkohol szinthez mit is kellett fogyasztania a sofőrnek, továbbá azt a kérdést is feltettem „ szakértőnknek ” , hogy mennyi idő kell vajon az alkohol lebomlásához. Tőlem ugyanis igazoltatás közben a COOP parkolójában korábban azt kérdezték a zsaruk, hogy az elmúlt 12 órában fogyasztottam-e alkoholt. Lássuk, mit mond erről Lakatos Tibor.

 "Nos, az elfogyasztott alkohol mennyisége és minősége csak egy tényezője annak az eredménynek, melyet a légalkohol-mérés során, vagy a vér- és vizeletmintából nyerhető.  Talán közismert, hogy a tetsúly, az aktuális fizikai-pszichikai állapot és az italozás után elfogyasztott ételek mennyisége, minősége, valamint az eltelt idő is meghatározó. Vegyünk egy példát, pontosabban egy kérdést.

 

- Megittam egy üveg (0,5 l.) világos sört, mikor vezethetek legközelebb?  

 

 

- Gyakorlatilag azonnal (lelked rajta - hehe), azonban jogilag csak akkor, ha az alkohol teljesen kiürült a szervezetből. Ennek legrövidebb időtartama egy átlagos súlyú (80 kg.)  férfiszemély esetén 3-4 óra. A  véralkoholszint a fogyasztást követő első órában a legmagasabb kb. 0,33 ezrelék. Érdekes, hogy ugyanezen mennyiségű alkohol, egy a példában szereplő férfivel megegyező súlyú nőnél (a kis drágaszágnál) 0,41 ezreléket podukál, ugyancsak az első óra végére. Viszont a teljes kiürülés a nőknél is maximum négy óra alatt megtörténik.

 

Mi kellett meggondolatlan "hősünknek" a rendőrök által is tapasztalt eredményhez? Nos, egy házibuli biztosan nem. Csupán három üveg sör gyors elfogyasztása - ami nagy melegben sokunkkal megtörténik - és az utolsó "legurítása" utáni óra végére beáll a 0,95-0,99 ezrelékes véralkohol. A büntetőjogilag és orvosilag is teljesen tiszta állapothoz - persze utántöltés nélkül - hét órát kell (kellett volna) várni.

 

Nagyon fontos, hogy Európában az ittasság, valamint a befolyásoltság ellenőrzése és bizonyítása nem vizuálisan - józansági próba - történik, mint pl.: Egyesült Államokban, hanem hitelesített légalkoholmérő berendezéssel, vagy/és mintavétel után szakértői vizsgálattal. Ennek oka a "nulla tolerancia" elv következetes alkalmazása, mely nem veszi figyelembe, hogy a maximum 0,5 ezrelékes véralkoholszintet ereményező alkoholfogyasztás következménye lényegében műszeres vizsgálat nélkül nem észlelhető. Az eufória, az izgatottság, zavarodottság, aluszékonyság, kóma, majd végső soron a halál, az említett szint feletti véralkoholszint emelkedése után jelentkezik szépen sorban. Ez is bizonyítja, hogy a kőbe vésett figyelmeztetés helytelen, miszerint az alkohol öl, butít és nyomorba dönt. Persze, ha a sorrendet felcseréljük, már más a helyzet.

 

Szóval, érdemes figyelemmel kísérni - amíg tudjuk - az elfogyasztott alkohol mennyiségét és minőségét, majd az interneten is fellelhető kalkulátorok segítségét igénybevenni, a kockázatmentes közlekedés megkezdése előtt. Legjobb, ha rendelkezünk valamilyen alkoholszondával - pl.: spirateszt - melynek használatával, jószerivel biztosra mehetünk egy közúti ellenőrzés előtt is.

 

S, még valami... Talán nem mindenki tudja, hogy a megszigorított közlekedési szankció-rendszer (2011. július 1-től) a közigazgatási bírság körébe sorolta a szabálysértési értékhatárig (0,8 ezrelék) elkövetett ittas vezetést, melynek "büntetési tétele" akár 300.000 (!) forint és 8 büntető pont is lehet. (18 pont után fél évre bekérik a jogsit megőrzésre!).

 

Az ittas járművezetés vétségét (0,8 ezrelék felett) megvalósító járművezető felett, a bíróság ítélkezik és ott a jogsi biztosan "ugrik" egy hosszabb időre. A 9 pontos "gyakorlat" díja, még szabadságvesztés is lehet.

 

Úgyhogy, igyon mindenki belátása szerint, de azután ne fogja rá a nyuszira, vagy az önvédelemből történt italozásra! "      

 

      

SkyT-LŐVE-TYB

Közbiztonság:
Abony   
Alkohol   
 4 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Kilencedik perét is elvesztette Antal- Láng Edina

Égett a szemét Cegléden

Vad csapódott az utastérbe a 44-es úton

Csaló nő: Vakcinafejlesztő kutatóorvosnak adta ki magát

Szörnyű tragédia történt ma a temetőben

Nyolcadik perét nyolc ember ellen veszítette el első fokon Antal- Láng Edina

Csúnya baleset történt Cegléden

Jogerős ítélet: Antal- Láng Edina bűnös rágalmazás vétségében

Baleset a Szelei úton: gyermekeket ütöttek el

Szabadidős rendőr fogta el az abonyi vasútállomáson a szatírt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Északi Mágus...

Truckman -

2011.09.09. 08:15:13

...az a baj, hogy más EURÓPAIBB tudja hol a határ, EZ A QRVA ORSZÁG nem! Azért megengedett nekik, és ezért nekünk meg nem!

jó egynek

veroniq -

2011.09.06. 20:49:39

Véleményed mágus remek.... 

Van jópár, nálunk európaibb

északi mágus -

2011.09.06. 20:40:24

 ország európában, ahol nem gond az egy sör vezetés előtt.

Igaz azokban az országokban nem az a cél, hogy a rendőrség pénzt hajtson be az államkasszának.

Még pár évig váltják egymást az orbánok és a gyurcsányok és azt is kiadják a magyar közlönyben, hogy hogyan teheted be otthon az asszonynak (és meg is adóztatják). :)

Elég naív 1 jogszabályozás ez

Truckman -

2011.09.05. 18:17:02

Ugyanis nem kell jogsi a vezetéshez! Elveszik, vezet anélkül! Ha volt neki 1általán addig is engedélye! Felelősségérzete más közlekedők iránt =0, azaz zero.

Az ilyen ember, azaz, ittas-drog-alkohol befolyása alatt vezető ember számomra még 1 bizonyos népcsoport rétegje alatt van jóval!

 

Nade mit kellene tenni? Mit kellene alkalmazni, ha a hatóság "talál" 1 ilyen egyént!

 

AGYONLŐNI

 

Ennyi!

 

Ha nő, ha férfi, ha tini, ha aggastyán egyremenne!

 

Hányan ülnének volán mögé szerintetek? 

 

Merem állítani hogy 10-9 "részeg" tuti még az utakat is elkerülné gyalogosan is!

 

Punk-tum.


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok