Mi Abonyunk - A nem dicső múltról is írni kell....
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8066, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.08.08. 12:42

 Volt egyszer egy Tatárhányás dűlő

 

Az idősek emlékezete örök. Van olyan dolog, melyet abból kitörölni sohasem lehet. Ilyen volt a „ tagosítás „… Amikor elvették azt, ami az övék. Amikor egy tulajdonos inkább átkérte magát egy másik mezőgazdasági szövetkezetbe, mert nem bírta tovább, ahogyan szeretett lova hangja hallatán hozzá szeretett volna menni. Aztán voltak olyanok, akiknek agyonverték a jószágait. Volt, aki ebbe szó szerint bele is halt. Voltak olyanok, akik akkor kaptak szívrohamot, amikor meglátták, hogy szeretett diófáikat „ csak úgy „ kivágják, tönkreteszik. Azt, ami az övék, egy élet munkáját. A szívük szakadt meg egykoron és nekem is, hallgatva az idősek igaz történeteit. Most meséltek nekem. Arról szól a fáma, hogy volt egyszer egy Tatárhányás dűlő. Ma már nincs…. Csak a helye.

 

„ Meseszép gyermekkorunk volt, leírhatatlan csoda. Amikor virágzott a pipacsmező… „ – kezdik az emlékezést, az egykoron ott élők és megtudtam azt is, hogy a múlt hét végén találkozót szerveztek azok, amolyan baráti beszélgetős összejövetelt, akik egykoron ott éltek. Még mindig sokan vannak, de többen már nem lehetnek közöttük. Emlékükre mise is volt.

 

„ A maiak nem is tudják, nem is sejtik, hogy a tanyavilág nem is volt olyan rossz. Sőt. Ez a megélhetésünket biztosította, de sajnos aztán jöttek a téeszek és mindenünket elvették. A tagosítás 1959-ben volt, a Tatárhányáson a tanyavilág meg is szűnt 1965-ben, mindenki beköltözött a városba, szétszéledtünk. Mindent tönkretettek. Sokan vannak az innen elkerültek között, vagy azok gyerekei között, akik nagyon sokra vitték. Több mérnök is lett közülük, mindenki megállja a helyét. Abony mezőgazdasági város volt és mindenki megélt belőle. Ennek lett vége. Még akkor. De a rendszerváltozás megadta a kegyelemdöfést a településnek.

 

Egyszerűen ellehetetlenítettek bennünket 1959-től, még jószágot sem lehetett tartani. Ez a Szelei út közelében, a mai Viszlai birodalomnál volt, a József Attila és a Kossuth TSZ ott ért össze. Jobbra volt a Tatárhányás dűlőnél a Kis Mihály tó, huszonöt tanya volt itt, melynek lakossága igazi összeforrott közösséget alkotott. Mindenben segítettünk egymásnak, együtt jártunk vásárokra, egymás áruit vittük. Még azt is beosztottuk, hogy a tejeskocsihoz ki mikor viszi ki a tejet a bejárathoz. Összefogtunk, ha valakinek volt három hektár földje, de nem volt kocsija, segítettünk megművelni, ő meg eljött hozzánk cserébe napszámba.

 

Sajnos már nem is várjuk, hogy valaha is jobb lesz. Abonynak a föld adott munkát! Esténként tangóharmonikáztunk, beszélgettünk, szombatonként bálok voltak…. Nagyon sajnálom, hogy így történt. „

 

Mondják el az idősek, akik hozzátartozói közül többen hadifoglyok is voltak….. Én meg csak nézek és ámulok. A szívem szakad meg, amikor leírom ezeket a sorokat. A múlt igaz és nem dicső történetét. Köszönöm az idősek megtisztelő bizalmát.

 

Lőrinczy Veronika

 

Képünk csak illusztráció, forrás: www.sulinet.hu

Kérem Önöket, ha ebből a korszakból rendelkeznek fényképekkel és szeretnék azokat megosztani olvasóinkkal, írjanak nekem ide e-mailt: szerkesztoseg@miabonyunk.hu vagy hívjanak: 30/9-670-313

Egy kis történelemlecke Márton Ferenctől:

Abony retro:
Abony   
 3 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Rejtélyes történetek kötődnek a Szapáry-kúria épületéhez

Napi extra retro mára

RETROOOOOO

100 éve történt: Fantasztikus olvasóink vannak

Ernő bácsi: A velünk élő történelem

Vajon ezen a télen látunk majd ilyet?

Hamarosan semmi sem marad belőle, élt 185 évet

Mészáros István így kezdte! Ma Abonyban van híres vendéglője

Régen volt, igaz volt: Hét éve, októberben

A Mazsihisz Lázár Jánosnak írt, hogy fel kéne újítani az abonyi Zsinagógát is....

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Emlékszem

ellike51 -

2011.08.15. 23:23:07

még azoknak az éveknek nagy "dicsőségére" amikor a település elötti ABONY tábla alatt kölön táblán ez szerepelt: "Termelőszövetkezeti község". Így adta tudtára az átutazóknak településünk, hogy mi már elértük!!!

Hogy milyen áron? Sok mindent már olvashattunk föntebb de tudtak volna még mesélni azok akik már nem élnek. Nagymamám akkor 67 évesen csak a földdel belépett, de egy másik rokonom szenvedője is volt, mert 40 évesen nem állt könnyen kötélnek; többször és többnapra is elvitték valahova, végül Gerecén a Kaszáló mellett kapott csereföldet (a szikes szélén), mert így lett jó a TSZ-nek, hogy nincs a nagytáblába "idegen tulajdonú" föld.

Tanúja is voltam a házról házra történő "agitálásnak", miképp is zajlott (neveket is tudnék sorolni), de az a kor is egy szeletkéje volt nem dicső történelmünknek.

Tatárhányás

Markó Ferenc -

2011.08.09. 18:12:43

Az 1241-42-es tatárjárás alkalmával a tatárok egy csoportja Abony mellett telepedett le.

A legenda szerint egy nagy földkupacot "hánytak" össze és erre építették a vezérük sátrát.

A tatátok elvonulása után is megmaradt a domb.

Innen származik a "Tatárhányás" elnevezés!

Nagyabony

Sovany -

2011.08.08. 15:57:57

MosolyMilyen szép ez az igaz történet.

Vannak még  túlelok, Micsoda  gyermekkor,a "serdolo" vegig elni azt a borzalmaseveket.

Vannak meg egy paran, akiket felelossegre lehetne venni.

Harom generacio felnot azota,  A tortenelem hianyaban nevelkedtek fel,Nem tudhatjak, mijen borzalmas vilag volt  a tagositas jdejen,az ABONYI PARASZSAGgot,  Mijen megalaztasba volt reszuk, Hallani is nagyon jo aki megerti, de aki vegig elte ezt a borzalmatmelete vegeig velemarad.

 

 

 


Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok