Mi Abonyunk - Új korszak kezdődik a megyék életében
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.07.19. 12:31:05

Szövetségi együttműködés Magyarország polgáraiért

 

Magyarország kormánya és a megyei önkormányzati vezetők hónapokon keresztül tárgyaltak az önkormányzati és a közigazgatási rendszer újjászervezéséről, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja pedig egy külön önkormányzati munkacsoportot is létrehozott azért, hogy az elkerülhetetlen és szükségszerű változással kapcsolatban megteremtsék a nemzeti egyetértés és az összefogás feltételeit.  

 

2011. július 14-én fontos mérföldkőhöz érkezett a közös munka.  Orbán Viktor miniszterelnök személyes vezetésével, kormányzati vezető tisztségviselők, és a 19 megyei önkormányzat elnök részvétele mellett, a kormány és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége, miután kölcsönösen ismertették a javaslataikat, illetve a megyei önkormányzatok egységes és koherens álláspontját, megállapodtak a megyei önkormányzatokat érintő változások legfontosabb részleteiben.

 

A megállapodás aláírásával a megyék és a kormány szövetséget kötöttek egymással, melynek célja a fejlesztéspolitika teljes újragondolása, különös tekintettel a munkahelyteremtés elősegítésére. A megállapodás értelmében a megyei önkormányzatok legfontosabb feladata, illetve felelőssége, hogy az európai uniós és a hazai költségvetési források, szaktudás és tervező munka összehangolásával megteremtsék a cselekvés feltételeit, majd a létrejövő új intézményrendszerben betöltött központi szerepüknek megfelelően irányítsák az új – gazdaságos, hatékony és hatásos működésre képes – rendszer működését. 

 

A megállapodással kapcsolatban mindkét fél hangsúlyozta, hogy az önkormányzati rendszer újjászervezésének legfontosabb kritériuma éppen az, hogy a rendszer egyensúlya, a működés kontrollja és a területfejlesztés hatékonysága közép- és hosszabb távon is biztosítható legyen. A jelenlegi rendszerben e feltételek egyike sem teljesül; a hiány folyamatosan újratermelődik, a feladatok és felelősségek rendszer nem átlátható, a térségek, városok és kistelepülések fejlesztésére 2002 és 2010 között elköltött források hatása pedig nem mérhető.

 

Olyan rendszerre van szükség, amely évről-évre hozzájárul a GDP-növekedéséhez; amelynek hatására csökken a gazdasági és társadalmi fejlettségbeli elmaradás, illetve különbség; és amelynek eredménye az, hogy az évtized végére nem marad olyan közösség Magyarországon, amely önerő, szakember vagy szaktudás, esetleg infrastruktúra hiányában ne tudna lépést tartani az ország fejlődésével, mert nem képes kapcsolódni az országos programokhoz, vagy minőségi közszolgáltatásokhoz.   

 

A megállapodás nyertesei tehát az emberek. Mindenekelőtt azért, mert 2002 és 2010 között szinte teljesen megszűnt a hazai forrásokból finanszírozott területfejlesztés, annak ellenére, hogy az európai uniós forrásokra nem lehet önmagában koherens és teljes fejlesztéspolitikát alapozni; az új rendszerben tehát gyorsabb és rugalmasabb működésre, valamint további források bevonására lesz lehetőség. De mindenekelőtt azért nyertese minden ember és közösség, mert a források koncentrált és koordinált felhasználásáról egy, már bizonyítottan cselekvőképes intézmény, a megye, fog gondoskodni, helyreállítva egyben a demokratikus kontrollt is a területfejlesztésre elköltött források felett.

Olyan közel lenni az emberekhez, amennyire csak lehetséges – ez a megállapodás alapját képező egyik legfontosabb, az európai normáknak megfelelő, illetve abból következő alapelv, amelyben a kormány és a megyék szövetsége egyetértett. A változás érdekében, a cselekvőképes önkormányzatok érdekében; végső soron azért, mert a munkahelyteremtés, az államadósság csökkentése és az államháztartási hiány csökkentése nem vihető végbe másként, csak akkor, ha újragondoljuk az életünk valamennyi területét, és ha szükséges, újjászervezzük a feladatok és a felelősség rendszerét – megteremtve a biztonságos és a kiszámítható működés feltételeit.

 

Ez a szövetségi együttműködés történelmi, hiszen a kormány és megyei önkormányzatok között még sosem jött létre ilyen erős szövetség. Sőt, éppen ellenkezőleg, a korábbi szocialista kormányok magukra hagyták a megyéket, az ott élő embereket. A Nemzeti Együttműködés Kormánya e szövetséggel egyértelművé tette mindenki számára, hogy a megyékre szükség van, és hogy a sikeres Magyarország nem képzelhető el cselekvőképes megyei önkormányzatok nélkül.

 

 

 

Budapest, 2011. július 19.

 

 

 

                           dr. Szűcs Lajos                                                      Gelencsér Attila

                     Pest Megyei Közgyűlés                                      Somogy Megyei Közgyűlés

                                 MÖOSZ                                                                  MÖOSZ

                                  elnök                                                                    társelnök

Külvilág:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

THESHOWK

Hogyan találjon olyan online bukmékereket, akikben megbízhat

 Online egyszerűbb elintézni a karácsonyi bevásárlást

CSILLAGDA!

Nem cáfolják a tartalékos katonák mozgósítását

Fehér fürdőszoba - az örök klasszikus

Megjelent a PayPal fizetési rendszerrel működő legjobb magyar online kaszinók toplista

DFP részecskeszűrő tisztítás - Vajon minek köszönhető?

Románia lezárta határait, kijárási tilalom lépett életbe

Harminc napra mindenkit kizárnak a véradásból, aki február 5-e után külföldön járt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok