Mi Abonyunk - Vigyázz a szemedre! Kormosék segítenek!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7573, belépett felhasználók: 0.

kormosoptika - 2011.03.25. 09:14:04

Tudod-e? KORMOSÉK segítenek!

 

A hatályos jogszabályok szigorú előírásokat fogalmaznak meg azon munkáltatókkal szemben, akiknek alkalmazottjaik képernyő előtt végeznek munkát. Akik több, mint négy órát töltenek el a számítógép mellett, azoknak a munkáltató köteles biztosítani éleslátást biztosító szemüveget. Nos, mindezt ösztönzik azzal is, hogy nem kell a megvásárolt szemüveg után járulékokat és adót sem fizetni. A képernyő előtti munka – nagyon sok esetben- folyamatos látásromláshoz vezet, és ennek következtében az ilyen munkát végzők egy-két évente kénytelenek szemorvoshoz fordulni.

A KORMOS OPTIKA vállalja cégek, vállalkozások, dolgozóinak, közigazgatásban, közszférában dolgozó szakembereknek szakorvos által történő szemvizsgálatát is, mely a képernyő előtti munkavégzés optimális feltételeihez kapcsolódik!

Elérhetőség: KORMOS Optika Abony, Ráday u. 2. / SPAR-nál / Telefon: 53/655-668 és 30/906-9439

 

Részletek a képernyő előtti munkavégzésről:

 Geléria a kínálatról, itt: http://www.miabonyunk.hu/images/galeria/korm/

 

 „ A rendelet előírja a munkáltatónak, hogy a szükséges (a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító) szemüveget, mégpedig a minimálisan szükséges mértékben – kell biztosítania.
A minimálisan szükséges mérték adott – hiszen az orvos előírja a szemüveg pontos paramétereit; az ehhez szükséges szemüveg keretet (szintén a minimálisan szükséges mértékben) a munkáltatónak kell biztosítania. A munkáltatóknak tudniuk kell, hogy a képernyő előtti munkához szükséges, éleslátást biztosító szemüveg/kontaktlencse védőeszköznek számít, tehát nem kell utána megfizetni a személyi jövedelemadót, továbbá mint természetbeni juttatás nem képez munkáltató járulékalapot. „

A képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg szemészeti szakvizsgálat eredményeként meghatározott, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse, és ennek a lencsének a rendeltetésszerű használatához szükséges keret.
A képernyő előtti munkavégzéstől független egyébként is használt szemüveg vagy kontaktlencse nem sorolható ebbe a kategóriába. Viszont ha szakorvosi vizsgálat megállapítja, hogy látásuk romlása a munkavégzésük során alakult ki, és emiatt kellett cserélni eddigi szemüvegüket, akkor joggal várhatják el munkáltatójuktól, hogy részükre biztosítsa a rendelet által előírt minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveget.

Hatályos jogszabályok minderre: 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet és ennek módosításáról szóló 3/2002. (VIII. 30.) ESzCsM rendelet

 

 

Egészségkárosító hatások:

A képernyő előtti munkavégzés legfontosabb negatív hatása az elfáradás, szellemi és fizikai értelemben egyaránt. Összetettebb a terhelés, ha adatbevitel is történik, hiszen a szemnek alkalmazkodnia kell a dokumentum, a klaviatúra, a képernyő távolságához. A képernyőfigyelés olyan panaszokat okozhat, mint a homályos távolra látás, vörös fájó szemek és fejfájás, vibrálás, kettős látás, lassú újrafókuszálás a papírról képernyőre és fordítva, emellett előfordulhat a képernyő előtti munkával járó kimerültség és stressz.
A kar, a kéz és a vállöv átmeneti elfáradásától a tartós fájdalmon át a krónikus lágyrész változásokig sok probléma előfordulhat a billentyűzet kapcsán is. A hát, a nyak és a fej hosszú idejű statikus helyzete szintén egészségügyi panaszokat okozhat. Emellett számolni kell az ülőmunkával járó egészségromlással is: kialakulhat aranyér, a comb nyomása miatti pangás a visszerekben, a kismedencében.

A képernyő előtti munkavégzés törvényileg megengedett időtartama:

A képernyő előtti munkavégzés időtartama a napi 6 órát nem haladhatja meg (másfajta – nem képernyő előtti – munkát végezni), illetve óránként 10 perces szünetet biztosítani kell, és ezeket az időtartamokat nem lehet összevonni. A számítógépet és a hozzá kapcsolódó munkakörnyezetet úgy kell kialakítani, üzembe helyezni és üzemben tartani, hogy a rendeltetésszerű használat ne jelentsen egészségi kockázatot vagy balesetveszélyt a munkavállalónak.

 

Forrás és részletek: http://www.standard-team.com/cikkek/ohsas-munka-vedelem.php

 

 

 

Egészségünk:
Reklám   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

A koronavírus járvány sokaknál pszichés zavarokat okozott

Orbán szerint hamarosan lesz vakcina

COVID kórház a ceglédi is- Államtitkári nyilatkozat

Dr. Imreh Zsuzsanna doktornő üzenete

A környező országokhoz képest sikerült lassítani a vírus terjedését

Rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás

Pusztai Dezső ceglédi kórház főigazgató: Két hétig nagyon nehéz lesz

30 év körüli a legtöbb új koronavírus fertőzött

A BCG-oltás enyhítheti a koronavírus-betegség tüneteit

ÉLELMISZERBIZTONSÁGI TANÁCSOK A LAKOSSÁG RÉSZÉRE A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY IDEJÉN

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok