Mi Abonyunk - Vigyázz a szemedre! Kormosék segítenek!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

kormosoptika - 2011.03.25. 09:14:04

Tudod-e? KORMOSÉK segítenek!

 

A hatályos jogszabályok szigorú előírásokat fogalmaznak meg azon munkáltatókkal szemben, akiknek alkalmazottjaik képernyő előtt végeznek munkát. Akik több, mint négy órát töltenek el a számítógép mellett, azoknak a munkáltató köteles biztosítani éleslátást biztosító szemüveget. Nos, mindezt ösztönzik azzal is, hogy nem kell a megvásárolt szemüveg után járulékokat és adót sem fizetni. A képernyő előtti munka – nagyon sok esetben- folyamatos látásromláshoz vezet, és ennek következtében az ilyen munkát végzők egy-két évente kénytelenek szemorvoshoz fordulni.

A KORMOS OPTIKA vállalja cégek, vállalkozások, dolgozóinak, közigazgatásban, közszférában dolgozó szakembereknek szakorvos által történő szemvizsgálatát is, mely a képernyő előtti munkavégzés optimális feltételeihez kapcsolódik!

Elérhetőség: KORMOS Optika Abony, Ráday u. 2. / SPAR-nál / Telefon: 53/655-668 és 30/906-9439

 

Részletek a képernyő előtti munkavégzésről:

 Geléria a kínálatról, itt: http://www.miabonyunk.hu/images/galeria/korm/

 

 „ A rendelet előírja a munkáltatónak, hogy a szükséges (a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító) szemüveget, mégpedig a minimálisan szükséges mértékben – kell biztosítania.
A minimálisan szükséges mérték adott – hiszen az orvos előírja a szemüveg pontos paramétereit; az ehhez szükséges szemüveg keretet (szintén a minimálisan szükséges mértékben) a munkáltatónak kell biztosítania. A munkáltatóknak tudniuk kell, hogy a képernyő előtti munkához szükséges, éleslátást biztosító szemüveg/kontaktlencse védőeszköznek számít, tehát nem kell utána megfizetni a személyi jövedelemadót, továbbá mint természetbeni juttatás nem képez munkáltató járulékalapot. „

A képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg szemészeti szakvizsgálat eredményeként meghatározott, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse, és ennek a lencsének a rendeltetésszerű használatához szükséges keret.
A képernyő előtti munkavégzéstől független egyébként is használt szemüveg vagy kontaktlencse nem sorolható ebbe a kategóriába. Viszont ha szakorvosi vizsgálat megállapítja, hogy látásuk romlása a munkavégzésük során alakult ki, és emiatt kellett cserélni eddigi szemüvegüket, akkor joggal várhatják el munkáltatójuktól, hogy részükre biztosítsa a rendelet által előírt minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveget.

Hatályos jogszabályok minderre: 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet és ennek módosításáról szóló 3/2002. (VIII. 30.) ESzCsM rendelet

 

 

Egészségkárosító hatások:

A képernyő előtti munkavégzés legfontosabb negatív hatása az elfáradás, szellemi és fizikai értelemben egyaránt. Összetettebb a terhelés, ha adatbevitel is történik, hiszen a szemnek alkalmazkodnia kell a dokumentum, a klaviatúra, a képernyő távolságához. A képernyőfigyelés olyan panaszokat okozhat, mint a homályos távolra látás, vörös fájó szemek és fejfájás, vibrálás, kettős látás, lassú újrafókuszálás a papírról képernyőre és fordítva, emellett előfordulhat a képernyő előtti munkával járó kimerültség és stressz.
A kar, a kéz és a vállöv átmeneti elfáradásától a tartós fájdalmon át a krónikus lágyrész változásokig sok probléma előfordulhat a billentyűzet kapcsán is. A hát, a nyak és a fej hosszú idejű statikus helyzete szintén egészségügyi panaszokat okozhat. Emellett számolni kell az ülőmunkával járó egészségromlással is: kialakulhat aranyér, a comb nyomása miatti pangás a visszerekben, a kismedencében.

A képernyő előtti munkavégzés törvényileg megengedett időtartama:

A képernyő előtti munkavégzés időtartama a napi 6 órát nem haladhatja meg (másfajta – nem képernyő előtti – munkát végezni), illetve óránként 10 perces szünetet biztosítani kell, és ezeket az időtartamokat nem lehet összevonni. A számítógépet és a hozzá kapcsolódó munkakörnyezetet úgy kell kialakítani, üzembe helyezni és üzemben tartani, hogy a rendeltetésszerű használat ne jelentsen egészségi kockázatot vagy balesetveszélyt a munkavállalónak.

 

Forrás és részletek: http://www.standard-team.com/cikkek/ohsas-munka-vedelem.php

 

 

 

Egészségünk:
Reklám   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Érdemes elektromosra cserélni a hagyományos fogkefét

A koronavírus járvány sokaknál pszichés zavarokat okozott

Orbán szerint hamarosan lesz vakcina

COVID kórház a ceglédi is- Államtitkári nyilatkozat

Dr. Imreh Zsuzsanna doktornő üzenete

Kérdezz, felelnek - tanácsadás az interneten

Rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás

Pusztai Dezső ceglédi kórház főigazgató: Két hétig nagyon nehéz lesz

30 év körüli a legtöbb új koronavírus fertőzött

A BCG-oltás enyhítheti a koronavírus-betegség tüneteit

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok