Mi Abonyunk - Instant üditőital por!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

UHUka - 2011.02.18. 21:10:50

A gyermekek figyelmére és tevékenységére káros hatást gyakorolhat! Olvastam ezt ezen a bizonyos italpor tasakján! Elkezdtem utánanézni az összetevőknek,de semmi ilyenre utaló összetevőt nem találtam, de valamit igen, CIKLAMINSAV! Erről egy cikk:

Az utóbbi időben nagy reklámozással beindult egy kampány, az új (sötétszínű) teljesen cukormentes kóla érdekében. Miután meggyőződtem, hogy a tartalomban aszpartam és ciklamát szerepel édesítőszerként, felvilágosítás érdekében végig "pásztáztam" az internetet. Íme a beszámoló a ciklamátról:
A nagyon gyenge idegzetűek számára javaslom ismét Dr. Gunda Tamás összeállítását (Linklista 2. tétel), ahol a 900-as listára kattintva azonnal látható, hogy a 952-es cyklamat "á r t a l m a t l a n "!
Ha a zöldszínű számra kattintunk, kicsit okosabbak leszünk, vagy esetleg zavarba jövünk ekkora ártalmatlanságtól.
Aki teljesen meg akar nyugodni, az a 3, vagy a 4 sz. linkben olvashatja a következőket.
"E-952
Ciklaminsav és ciklamátok (nátrium-, kálium, kalciumsó)
Szerep: Ízfokozók, Édesítőszerek
Hatás: nagy mennyiségben karcinogén(rákkeltő hatású)
Mesterséges édesítőszer, az USA-ban tiltott. Szacharinnal keverve van forgalomban. A ciklamát bekerülhet a méhlepénybe és az anyatejbe. A bélflóra ciklohexil-aminná alakítja át, ami - az állatkísérletek szerint - károsítja a herét és a spermiumokat. Az állatkísérletek - nagy adagokban történő alkalmazás esetén - hólyagdaganatot jeleztek."

A fenti közlemény - az USA-ban tiltott - ugyan 38 évvel ezelőtt volt aktuális és legalább 22 éve nem stimmel, de mégiscsak megnyugtató. Közvetve azt is tudjuk Gunda Úrtól, hogy az állatkísérleteket csak akkor kell figyelemre méltatni, ha nem jelez betegségtüneteket. Ha meg nagy mennyiségben rákkeltő hatású, akkor csak az a kérdés hány mázsát kell megenni ahhoz, hogy egy kis rákot kaphasson a fogyasztó.

Erősebb idegzetűeknek és gyermekes olvasóknak ajánlom az alábbiakat.
A ciklamát nevű mesterséges édesítő anyag fehér, szagtalan por, a cukornál 30-40-szer édesebb, a cyclohexylsulfaminsav és sói(Na,Ca).

A ciklamátot tényleg betiltották az USA-ban 1979-ben rákkeltő hatása miatt. Feltételezésem szerint ennek oka az lehetett, hogy vagy -1._a Coca-Cola cég nem szándékozta alkalmazni; vagy - 2._ az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer-Hivatal (FDA) szakértői között a Kóla cég megbizottja (lobbi) hosszabb ideig beteg volt és nem tudta megakadályozni a betiltást.
Hamar rájöhettek a hibára, mert már 1984-ben közölte a "Cancer Assessment Commitee", hogy semmi baj, a ciklamát nem rákkeltő.
Ezt egy évvel később az "US National Academy of Sciences", mint "független" vizsgálat eredményét megerősítette. Így a tilalmat feloldották, hála a Coca-Cola cégnek.
Bármilyen ártalmatlan, mégis tűrési határértékeket állapítottak meg világszerte. Ezek a határértékek országok szerint változó volt, a szerint milyen erős volt az amerikai lobbi. Köztudomású, hogy Brüsszelben 150 amerikai cég képviselteti magát egy céggel, aminek a lobbizás a feladata, így az EU környezet- és egészség-védelmi törvények már eleve felhigítva kerülnek megvalósításra.
A 80-as évek végén egyes országok megemelték a max felvehető napi mennyiséget pl. Dánia, Svédország, Belgium, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Svájc és Izrael. Az USA élelmiszeriparától függetlenebb államokban (Franciaország, Anglia), továbbra is tilos volt élelmiszerben felhasználni.
A Világegészségügyi-Szervezet (WHO) ciklamátból a napi megengedhető maximális bevételt (ADI) 11 milligrammban/testsúlykg-ként állapította meg. Az EU 1991-ben meghatározta, hogy az Unió területén engedélyezett a ciklamát használata. Így Franciaországban és Angliában is feloldódott a tilalom.
Röviden ismertetem a német az egészségügyi fogyasztóvédelem és állatorvostan szövetségi intézetének (BGVV) állásfoglalását 2001.május 31-én.
Az állásfoglalás arra hivatkozik, hogy az Európai Tudományos Élelmiszer-Bizottság (SCF) 2000 márciusában egy sor kiegészítő vizsgálatok alapján a ciklamát végérvényes napi adagját (ADI) 0-7 mg/testsúlykg-ban állapította meg. Figyelembevéve, hogy az italokban a megengedett mennyiség 400 mg/liter, az ilyen italok fogyasztásával különösen gyermekeknél és fiataloknál a napi (ADI) dózis túllépésével kell számolni. A fogyasztók megelőző egészségvédelme érdekében az Intézetnek az a meggyőződése, hogy az italok megengedett ciklamát tartalmát csökkenteni kellene, vagy teljesen lemondani felhasználásáról ilyen nagy mennyiségben fogyasztott élelem, azaz ital esetében.
(Megjegyzés: ellenkezőleg, valahol azt olvastam, hogy inkább meg akarják emelni 400-ról 2500-ra a mg/liter mennyiséget!!)
A fenti állásfoglalást valószínűleg elfogultsággal vádolná Dr.Gunda Úr, hiszen az ő cikkének a címe: "Élelmiszeradalékokról elfogultság nélkül"
Lehetséges! De az emberek egészségének érdekében való elfogultság még mindíg humánusabb és szimpatikusabb, mint a vegyipar részvényeseinek nyereségének érdekében való elfogultság.
Az igaz, hogy a gazdaságban is lehet egészségről beszélni. Vannak egészséges (jól jövedelmező) és beteg, gyengélkedő (ráfizetéses) vállalatok. A kérdés csupán az, hogy mi az előbbre való, az emberek, vagy a vállalatok egészsége?

Egészségünk:
Blogok   
   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Érdemes elektromosra cserélni a hagyományos fogkefét

A koronavírus járvány sokaknál pszichés zavarokat okozott

Orbán szerint hamarosan lesz vakcina

COVID kórház a ceglédi is- Államtitkári nyilatkozat

Dr. Imreh Zsuzsanna doktornő üzenete

Kérdezz, felelnek - tanácsadás az interneten

Rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás

Pusztai Dezső ceglédi kórház főigazgató: Két hétig nagyon nehéz lesz

30 év körüli a legtöbb új koronavírus fertőzött

A BCG-oltás enyhítheti a koronavírus-betegség tüneteit

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Nagyszerű!

Nanuska61 -

2011.02.19. 09:10:22

Remek, sterilizálják az embereket.

A gyógyszeripar fellendül, amelyek nem magyar kézben vannnak.  Majd lehet szaladgálni a klinikákra, hogy miért nem születik gyerek, meg mit csináljak a daganataimmal.

Szedjen ezt-azt, jó drága gyógyszert!

Bye


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok