Mi Abonyunk - Orbán és a nyugdíjak
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7076, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.01.18. 19:36:16

Nyugdíj: minél később, annál fájdalmasabb

 

Az évszázad közepére a lakosság több mint fele nyugdíjas lesz Magyarországon, az ő nyugdíjukat pedig a kisebbségbe kerülő dolgozóknak kell majd ellátni, pedig az ő befizetéseik most sem elégségesek ahhoz, hogy egyensúlyban tartsák a nyugdíjkasszát. Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten bejelentette, hogy a kormány februárban bemutatja a nyugdíjrendszer reformjáról kialakított elképzeléseit. De mit tehet a kormány, hogyan tudja nullszaldóssá tenni az évi százmilliárdos veszteségeket termelő rendszert, vagyunk-e már olyan eltökéltek, mint a svédek, és tényleg a sok álrokkanttal van-e a legnagyobb baj?

Orbán Viktor miniszterelnök a Dow Jones hírügynökségnek adott múlt csütörtöki interjúbanarról beszélt, hogy a kormány Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján február 15-ig megvitatja a nyugdíjrendszer, a munkanélkülieknek járó ellátás, a gyógyszertámogatási rendszer és a tömegközlekedési rendszer reformját.

A strukturális reformok elindítását a múlt ősszel jelentette be Matolcsy, és mély, átfogó átalakításokat ígért több alkalommal Orbán is. Az [origo] a hét elején több minisztériumot is megkeresett, hogy a tervezett reformokról érdeklődjön, de az érintett tárcák sem tudtak részleteket mondani a februárra tervezett koncepcióról, illetve nem voltak tisztában azzal sem, mi lesz a szerepük a beígért reformokban.

A nyugdíjrendszer tervezett reformjáról Orbán Viktor kevés részletet árult el, néhány mondatos nyilatkozata alapján azonban az [origo] a kérdés szakértői segítségével próbálta felvázolni, milyen változtatások lehetségesek, illetve hogyan valósulhatna meg a költségek visszafogása. Arra kerestük a választ, hogyan működhet-e Magyarországon az Orbán által emlegetett egyensúly a kiadások lefaragásával, illetve más országokban mi mindent kellett megtenni mindehhez.

Mennyibe kerül a nyugdíjrendszer?

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2009-es adatai szerint 2 millió 989 ezer ember kap valamilyen nyugellátást, ez a népességnek közel 30 százaléka. Az államnak ez összesen közel 3000 milliárd forintjába kerül, egy ellátottra átlagosan nagyjából 83 ezer forint jut havonta. Ha csak a saját jogon járó nyugdíjakat vesszük - tehát a hozzátartozóknak járó juttatásokat nem -, akkor 2009-ben 92 ezer forint volt az átlagos nyugdíj havonta. A parlament honlapján elérhető az a nyugdíjakkal és a várható demográfiai változásokkal kapcsolatos tájékoztató, amelyet minden évben kötelezően csatolni kell költségvetésről szóló törvényjavaslathoz. E szerint 2011-ben a Nyugdíjbiztosítási Alap hiánya 372 milliárd forint lesz, ami a GDP 1,3 százaléka.

Mi nehezíti a megoldást?

A várható élettartam növekedése, illetve a tisztán társadalombiztosítási rendszert választók 100 százalékos nyugellátással történő nyugdíjbavonulása miatt szintén nőni fognak a nyugdíjrendszer kiadásai. A tájékoztatóból az derül ki, hogy az elkövetkező évtizedekben a nyugdíjas korúaknak a munkaképes korúakhoz viszonyított aránya a korábbi korhatáremelésnek köszönhetően kisebb mértékben emelkedik, 2060-ra azonban így is eléri a mai szint közel kétszeresét. Így a tájékoztató adatai alapján 2060-ban a 8,5 milliós össznépességen belül 3,7 millió foglalkoztatott lesz, miközben 3,1 millió nyugdíjast kell eltartania a rendszernek. A nyugdíjasok arányának emelkedése különösen a 2030-as évektől gyorsul fel, amikor az 1970-es években született nagyobb létszámú generáció eléri a nyugdíjkorhatárt.

 

 

Forrás és részletek: http://www.origo.hu/itthon/20110114-mi-lehet-az-orban-viktor-altal-meglebegtetett-nyugdijreform.html

 

Beküldő: Steve

Gazdaság:
Nyugdíj   
 6 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Töltsd le az APP-ot, vásárolj a Közeli boltban! Nyerj!

Másfél millió embernek küld levelet a NAV- Te köztük vagy?

Elstartolt az ingyenes szállítással működő abonyi online bolt! Abonyiak Abonyért

Még a koronavírus megjelenése előtt mérséklődtek a Pest megyei ingatlanárak

Ingyen hitelt vehetnek igénybe a gazdák

Új bolt nyílik!

Jól működik az abonyi online bolt! Pozitív tapasztalatok

Ilyen most az abonyi ingatlanpiac- az elmúlt 5 évben szárnyaltak az árak

Gazdaságvédelmi Akcióterv: már elérhető a munkahelyvédelmi bértámogatás

Moratórium. A hitelesek negyede tovább törleszt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Süllő

tomsojer -

2011.01.26. 12:50:20

Egyre jobban kezdem megérteni egyik barátom mondását!

-Én gondoskodtam a nyugdíjamról, van 4 gyerekem!

 

Régen sem volt nyugdíj, hanem a család tartotta el az öregeket. A mai helyzet annyival más hogy most is mi tatrjuk el az öregeket,csak az állami lehúzó szervezet közbeiktatásával.

Itt válik kulcsfontosságúvá az öngondoskodás

bat.janos -

2011.01.26. 11:52:12

nekem még rengeteg időm van a nyugdíjig, mivel én még pályakezdő vagyok, de azzal tisztában vagyok, hogy az állami nyugdíjra akkor már nem számíthatok.

Mindenkinek azt ajánlom, hogy önerőből rakja össze a kis nyugdíját.

Itt válik kulcsfontosságúvá az öngondoskodás

bat.janos -

2011.01.26. 11:23:23

nekem még rengeteg időm van a nyugdíjig, mivel én még pályakezdő vagyok, de azzal tisztában vagyok, hogy az állami nyugdíjra akkor már nem számíthatok.

Mindenkinek azt ajánlom, hogy önerőből rakja össze a kis nyugdíját.

hisz még valaki a politikusoknak?

fejesg -

2011.01.20. 14:33:45

Mert én már nem. Mondhatnak amit akarnak, úgyis az ellenkezője az igaz. Reggel hallottam a rádióban, hogy a régi nagy szoci (már nem az) Lendvai Ildikó komoly szerepet vállalt a Kövér László által irányított azon szervben, amely a külhoni magyarok választójogát erőlteti. Szóval van egyáltalán jobb és baloldal?!?!?! Vagy egyszerűen csak nagyon gazdagok és nagyon szegények vannak?

Jó volt...

Tibi -

2011.01.19. 12:48:57

... a régi családipótlék rendszer. Kaptunk egy alapot és a többit az adónkból lehetett leírni. Így tényleg csak azok kaptak pluszpénzt akik dolgoztak. Most minden kedvezményt azok kapnak meg, akiket Süllő is említ, mivel ők rászorulók (megérdemlik)!?. Akinek nem inge ne vegye magára! Bocsi!!!

Na akkó...

Süllő -

2011.01.18. 20:37:20

Tisztában vagyok azzal, hogy a nekem cirka 20 év múlva kirótt nyugdíjra nem számíthatok. Azzal viszont nem vagyok tisztában, hogy az elkövetkezendő évek alatt miből fogom megteremteni tisztes nyugdíjamat. De, hogy jó pár éve a Hetényi kórházból százmazó információ alapján - ami az utóbbi évek alatt valószínűsíthetően nem változott - a magyar újszülöttek a nem dolgozó segélyes réteg újszülötteinek mindössze 10 százaléka... Kell tovább magyarázni?...Szomorú


Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok