Mi Abonyunk - Ingatlan: Mindennek az Alfája és Omegája?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

Steve968 - 2010.12.30. 11:56:26

Ingatlan: A gazdaság alfája és omegája?

Az alábbiakban Steve cikksorozatának első része következik. Mint szakmabeli, igazán érdekes  újdonságokkal tud nekünk szolgálni a témával kapcsolatban.

A makroökonómia tanulmányok alapján ismert, hogy az egyes országok gazdasága nem egyenletesen, hanem hullám-szerűen fejlődik. A gazdaság egészére jellemző a konjunktúra ciklusok az egyes gazdasági ágazati ciklusok eredőjeként jelenik meg. Az egyes ágazati ciklusokra is jellemző a ciklusok időtartamára és azok okaira vonatkozó általános rendező elvek, valamint meghatározóak egyes ágazatok eltérő fejlődési trendjei, azok súlyának változása az országok, valamint a világ gazdaságában. Az ingatlangazdaság a makrogazdaság valamennyi ágazatát, szektorát érinti, tehát az adott ágazathoz tartozó ingatlanok konjunktúraciklusai nem függetlenek az adott ágazat ciklusaitól. Ezért az ingatlanpiac egésze sem egységesen változik. Az ingatlanciklusok valamint az ágazati ciklusok időben sem egyeznek. Látható az időbeni eltérés, ennek oka az ingatlanoknak, mint termékeknek a rugalmatlanságában keresendő. Egyéb termékek esetén az ipar általában gyorsan tud reagálni a változó keresletre, az ingatlanok kínálat merev. Az ingatlanok helyhez kötöttek, így területileg eltérően jelentkező kereslethez nem tudnak alkalmazkodni. A helyi kereslet növekedésére lassan tud reagálni (terület megszerzése, tervezés, engedélyezés, építés). A trendeket befolyásolhatja a világgazdaság, annak alakulása, átalakulása, befolyásolhatja a demográfia, a politika, egyéb tényezők.

Magyarországon az ingatlanhoz való viszonyt külön kell választani a rendszerváltás előtti és azt követő időszakra. Pontosabban ez nem egy éles vonal, hanem egy hosszú átmenet, ami 1988-ban kezdődött. Előtte az állami illetve szövetkezeti tulajdoni forma volt a jellemző, illetve a lakóházak vonatkozásában jelen volt a magántulajdon is, elsősorban a családi házak vonatkozásában. Így ingatlanpiacról nem beszélhetünk. Különösen nem a nem lakó ingatlanok vonatkozásában, mert ott elsöprő többségben voltak az állami vállalatok, kisebb hányadot képeztek a szövetkezetek. A mezőgazdaság vonatkozásában már más volt a helyzet, ott ugyan több termelőszövetkezet volt, mint állami gazdaság, de az állami gazdaságok nagyobb területen termeltek. Kifejezetten igaz ez néhány kiemelt egységre (pl. Bábolna). A beruházáskor pedig egyszerűen kisajátították a szükséges telekterületeket. A lakóingatlanok vonatkozásában sem beszélhetünk pezsgő ingatlanpiacról. Itt is az építkezők sokszor az államtól kapták a telekterületeket. Komplett lakótelepek épültek egy telekre (ezeket később izgalmas volt felosztogatni). A panellakások többsége állami, tanácsi tulajdonban voltak, így azokat a bent lakók bérelték, nem piaci körülmények között. Mindezek függvényében a gazdaságban ugyan a nagy lakóépület beruházások megjelentek, de torzították is azt. Ráadásul mindezt hitelekből, az államadóság jelentős megduzzasztása révén.

(folytatjuk …)

 


Gazdaság:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Megduplázódik az alkalmi munkások után fizetendő adó

Így alakult az ingatlanpiac az elmúlt fél évben

Megéri Abonyban családi házat venni?

A kötelező biztosítás váltás menete lépésről lépésre

Fiatalos lendülettel fejlődik a Niki- Bau Trans

Ha ilyet vettél a Pennyben, ne edd meg!

Vádemelés az abonyi nevelőszülő ellen

Vezetéstechnikai tréningek Budapest környékén: mik a lehetőségek?

Kedvezően alakul az abonyi lakáspiac

Elindult, de szerdán megint leáll a kecskeméti Mercedes gyár

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok