Mi Abonyunk - Macskajaj!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2010.12.29. 15:36:11

Jön a Szilveszter, az Előszilveszter és jön az Utószilveszter. Az év ezen része sokak számára nem csupán egy feledhetetlen buli, hanem a mértéktelen alkoholfogyasztásé is. Most megpróbáltam összegyűjteni Önöknek, egy csomó ezzel kapcsolatos érdekességet. Vigyázzanak magukra és egymásra, az év ezen szakában is!

Másnaposság

A másnaposság jellemzően hasogató fejfájással, verejtékezéssel, hányingerrel, esetleg remegéssel vagy szorongással jár. A nagy mennyiségű alkohol kiszárítja a szervezetünket, és kimeríti az ásványi anyag készletünket. A fejfájást az agyban lévő véredények kitágulása, az émelygést és az izzadást pedig a vér rendellenesen savassá válása (ezt az állapotot nevezik acidózisnak) okozza..

 

A hányással a szervezet megszabadul a méreganyagoktól, és utána megkönnyebbülünk. A fejfájás csillapítására aszpirint vagy íbuprofent használjunk, ne paracetamolt, amely károsíthatja a májat, ha alkoholfogyasztás után vesszük be.

 

Tévhit, a kutyaharapást szőrével!

 

Tévhit, hogy a másnaposság hatásos kezelése, ha „ráiszunk”. Könnyű belátni, hogy ezzel hozzáadunk a szervezetünkbe juttatott alkohol mennyiségéhez, s csak megnöveljük a kijózanodás idejét. Az egyik legjobb „gyógyszer” ilyenkor a tiszta víz, már csak azért is, mert az alkoholfogyasztás – bármilyen hihetetlen is – folyadékvesztéssel jár.

 

A másnaposság enyhítésére próbáljuk ki az alábbi trükköket:

 

Ébredés után

  • Amint felkeltünk, igyunk meg két nagy pohár vizet a kiszáradás ellensúlyozására.
  • Igyunk meg egy nagy pohár grépfrút vagy narancslevet. A gyümölcslében lévő egyszerű cukor (fruktóz) felgyorsítja az alkohol anyagcseréjét.
  • Ha szoktunk kávézni, kezdjük egy-két csészével a másnapot is. A koffein érösszehúzó hatású, azaz szűkíti az agyi vérereket, ugyanakkor vizelethajtó is, ezért ne vigyük túlzásba, és igyunk több vizet, nehogy még jobban kiszáradjunk.

 

Alvás helyett

  • Bár legszívesebben fel sem kelnénk egész nap, sokkal jobban járunk, ha rövid sétát teszünk, vagy  elmegyünk  kocogni. A mozgás fokozza az endorfin nevű hormon (a szervezet természetes fájdalomcsillapítója) termelődését, ami a sok alkohol fogyasztása miatt visszaesett.

 Forrás és részletek: www.otthonigyogymodok.hu

www.szabadfold.hu

 

 

 

A www.wikipedia.hu szerint:

Mik a másnaposság tünetei?

A másnaposság tünetei a súlyosságtól függően lehetnek: szájszárazság, szomjúságérzet, étvágytalanság, fejfájás, rossz kedélyállapot, ingerlékenység, bevérzett szemek, zaj- és fényérzékenység, kézremegés, fáradtságérzet, gyengeség, feszült idegállapot, szorongás, pánikrohamok (az arra hajlamos egyén esetén), lehangoltság, akut depresszió, émelygés és hányás. Szapora szívverés, emelkedett pulzus és vérnyomás előfordulhat.

A tünetek súlyossága az elfogyasztott alkoholmennyiségétől, minőségétől és az egyéni érzékenységtől függ. Általában az alkoholfogyasztás abbahagyása után több órával kezdenek jelentkezni a tünetek, mikor a véralkoholszint süllyedni kezd.

Okok:

 

A másnapossággal járó tüneteknek több oka is van. Az etilalkohol– az antidiuretikus hormon termelésének befolyásolásával – dehidratációt, azaz kiszáradást okoz, ami a szájszárazsághoz, valamint fejfájáshoz vezet. Az etanol a máj alhohol-dehidrogenáz enzimje hatására acetaldehidre bomlik, amit az acetaldehid-dehidrogenáz ecetsavvá alakít. Az acetaldehid mérgező, a főbb tüneteket ez a vegyület okozza. A vér laktát-szintje emelkedett, a laktátacidózis maradandóan károsítja az idegrendszert(főleg csökkent vércukorszint esetén). Kialvatlanság, hangos zene hallgatása, nem kielégítő táplálkozás tovább fokozzák a másnaposság szintjét.

A színes alkoholos italok előállítása és érlelése során keletkező kémiai anyagok tovább fokozzák a másnaposság súlyosságát és kialakulását. A gyengébb minőségű italok szintén.

A részegség időleges öngyilkosság.
Bertrand Russell

Hogy miért iszik az ember alkoholt, arra a történelem során már sok válasz született. Az ókori népek a bort isteneiktől eredeztették, ki Ozirisztől, ki Dionüszosztól, és még a keresztények is bort isznak az úrvacsora részeként. Az alkoholfogyasztásra persze sokkal prózaibb magyarázatok is vannak, s talán az üdvhadsereg jár a legközelebb az igazsághoz, amikor az alkoholt az ember állatiasságával hozza kapcsolatba. Hát persze ők nem az evolúció felől közelítették meg a jelenséget, s csak a végső konklúziójuk egyezik meg a modern evolúciós felfogással, mely szerint a gyümölcsevő emlősök ösztönös vonzalma az erjedt, tehát nagyobb energiatartalmú gyümölcsökhöz alapozta meg az alkohol iránti mély vonzalmat. Kétségtelen, hogy amire van az agyban receptor, s van hozzá a testben bontóenzim, annak a természetben is elő kell fordulnia, máskülönben miért is alakult volna ki. Az alkoholtartalmú gyümölcsökhöz való vonzalom tehát a túlélést szolgáló tulajdonságunk. Az alkoholtartalmú üvegek iránt vonzalom azonban már nem.

 

Forrás és részletek: www.alkoholszonda.hu

 

Egészségünk:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Érdemes elektromosra cserélni a hagyományos fogkefét

A koronavírus járvány sokaknál pszichés zavarokat okozott

Orbán szerint hamarosan lesz vakcina

COVID kórház a ceglédi is- Államtitkári nyilatkozat

Dr. Imreh Zsuzsanna doktornő üzenete

Kérdezz, felelnek - tanácsadás az interneten

Rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás

Pusztai Dezső ceglédi kórház főigazgató: Két hétig nagyon nehéz lesz

30 év körüli a legtöbb új koronavírus fertőzött

A BCG-oltás enyhítheti a koronavírus-betegség tüneteit

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok