Mi Abonyunk - Szabályozzák az otthonszülést
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8066, belépett felhasználók: 0.

admin - 2010.12.21. 13:12:31

Negyven éves korig lehetne otthon szülni
Véget ért a szakmai egyeztetés, áprilistól kormányrendelet szabályozza az otthon szülést, amely így hivatalosan részévé válik az egészségügyi rendszernek. Tavasztól megnyílhatnak a születésházak is, a várandós nők terhességük 36. hétéig dönthetik el, hol akarnak szülni. A szülésnél képesített bába, vagy szülész-nőgyógyász jelenléte kötelező lesz, a kórházon kívüli szülést csak 18 és 40 éves kor közötti anyák választhatják. Ha az anya korábban császárral szült, akkor nem választhatja az otthon szülést, ahogy abban az esetben sem, ha erős dohányos, drogfüggő vagy nincs hideg-meleg víz a lakásában.
Lezárult az otthon szülést szabályozó kormányrendelet szakmai egyeztetése, a most kezdődő közigazgatási egyeztetés után 2011 április elsejétől hatályba léphet a jogszabály - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára. Szócska szerint eddig az otthon szülés szabályozatlansága volt a legnagyobb gond, de a rendelettel kihúzzák "ezt a méregfogat", a kormányrendeletnek köszönhetően jövő tavasztól az otthon szülés az egészségügyi rendszer részévé válik.
A társadalombiztosítás továbbra sem finanszírozza majd a kórházon kívüli szülést, csupán a minden szülésnél kötelezően kijelölt háttérkórház szolgáltatásait, ha szülés közben valamilyen okból mégis be kell szállítani az anyát. Így ha valaki otthon akar szülni, ennek költségeit magának kell vállalnia, továbbra is csak a kórházi szülés finanszírozott. "Jelenleg ezt tudjuk vállalni" - mondta Szócska, aki az [origo] kérdésére hozzátette: elsősorban a szabályozatlanságon akartak változtatni, de nem az a céljuk, hogy egyszer majd "50 százalék otthon szüljön", mivel továbbra is az intézményi szülést tartják biztonságosnak.
A rendelet szerint jövő áprilistól lehetőség lesz úgynevezett születésházak létrehozására. Ez azt jelenti, hogy aki nem tud otthon szülni - például mert az otthona nem felel meg a rendeletben szereplő követelményeknek -, az igénybe veheti a születésházak szolgáltatásait, amelyeknek működési engedéllyel és felelősségbiztosítással kell rendelkezniük.
Forrás és részletek:
http://www.origo.hu/itthon/20101220-aprilistol-hatalyos-az-otthon-szulest-szabalyozo-kormanyrendelet.html
A cikket Olvasónk ajánlotta szerkesztőségünk figyelmébe. Ha ön is szeretne nekünk küldeni egyet, küldjön mailt ide: szerkesztoseg@miabonyunk.hu
 

Egészségünk:
 3 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Érdemes elektromosra cserélni a hagyományos fogkefét

A koronavírus járvány sokaknál pszichés zavarokat okozott

Orbán szerint hamarosan lesz vakcina

COVID kórház a ceglédi is- Államtitkári nyilatkozat

Dr. Imreh Zsuzsanna doktornő üzenete

Kérdezz, felelnek - tanácsadás az interneten

Rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás

Pusztai Dezső ceglédi kórház főigazgató: Két hétig nagyon nehéz lesz

30 év körüli a legtöbb új koronavírus fertőzött

A BCG-oltás enyhítheti a koronavírus-betegség tüneteit

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Értem.

Truckman -

2010.12.22. 09:06:28

Szóval áprilistól. Csak azt nem értem, hogy jobb esetben a pottyantósba, hogy fog a vajjúdó, meg a szülész, ill. a bába beférni? A másik meg az, hogy megy majd majd az ucán a LIDL mögötti 4 emeleteseknél, aztán csak úgy rájön a szülés! Nemtudja eltaláni mi a frász próbál belőle kibújni ott alul, de nem szarnia kell az tuti, mert az nem olyan érzés! Akkor mi lesz? Hisz nem is tudta hogy "terhes"! Sőt! Az egész népescsalád sem látta rajta, hogy az! Muhahaha! http://www.youtube.com/watch?v=-F8iCewUMRI
Mint egy maffiózó

Steve968 -

2010.12.21. 16:20:33

úgy vitték. Sőt talán jobban vigyáztak rá, mint azokra szoktak. Kéz- és lábbilincs, vezetőszár - a képernyőről úgy cca. 50 kg-os asszonyra. Csaó-csaó: Steve968
Geréb Ágnes

Markó Ferenc -

2010.12.21. 13:53:41

"Szülinapi ajándék"! Tegnap ünnepelte Geréb Ágnes az 58. születésnapját. Ma a bíróság az előzetes letartóztatását megszüntette és házi őrizetbe helyezte a továbbiakban.

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok