Mi Abonyunk - Megadták Neki a végtisztességet
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

Markó Ferenc - 2010.11.28. 19:53:50

Képek Horváth György hadnagy földi maradványainak Szlovákiából történt hazahozataláról  ITT megtekinthetők! Fotó: Lőrinczy Veronika

 

Magyar pilóta halála a felvidéki Bucs község határában

 

 

Nemzetközi együttműködés keretein belül egy második világháborús magyar felségjelű repülőgép roncsmaradványainak kiemelése történt a szlovákiai Bucs község határában.

Egy szlovákiai magyar roncskutató csapat szemtanúk elbeszélései alapján 2009. október 25-én kutatógödör ásást végzett a feltételezett repülőgép becsapódásának helyszínén. Ásás közben a repülőgép roncsmaradványai között rátaláltak a gép pilótájának földi maradványaira, és magyar nemzetiségét igazoló rangjelzéseire. A helyi illetékes hatóságok értesítése után október 27-én a magyarországi hatóságokat is értesítették.

2009. november 16. és 20. közötti roncskiemelésre egy ötfős magyarországi roncskutató csapat utazott a helyszínre, amelynek tagja voltam én is. Feladatunk volt szaktanácsadóként segíteni a helyi roncskutató csapat munkáját a feltárás közben, továbbá a repülőgép típusának és a pilóta személyazonosságának megállapítása a rendelkezésünkre álló adatok alapján. Feltárás közben kb.

40 m3 földet kellett kirostálnia, és átvizsgálnia a nemzetközi csapatnak. Az egyik csoport kitermelte a földet a becsapódási gödörből, annak szélére, még a másik csoport azt átrostálta és tovább rakta. A könnyű szerkezetű homokos talaj átrostálására azért volt szükség, hogy a repülőgép beazonosításához szükséges legkisebb alkatrész darabok is előkerüljenek, továbbá a pilóta legapróbb csontmaradványait és személyes felszerelési tárgyait is összegyűjtsük.

Munkánk során a repülőgép fegyverzetéből előkerült lőszermaradványokat a szlovák rendőrség keretein belül működő tűzszerész hatástalanította. A pilóta földi maradványainak exhumálását pedig a nemzetközi előírások szerint a szlovák hadisírgondozó munkatársa végezte.

A feltárás közben előkerült egyes alumínium tartalmú alkatrészek a mezőgazdasági művelésű földterület műtrágyázásától erősen károsodtak.

A repülőgép motorját az 1960-as években a helyi TSZ dolgozók kiemelték, mert akadályozta a mezőgazdasági művelést. Előkerült még a repülőgép teljes fegyverzete igen jó állapotban (2 db géppuska és 1 db 20mm-es gépágyú).

A pilóta ruházatából és felszereléséből megtaláltuk mindkét magyar hadnagyi váll-lapot és a repülős jelvényét (koronás sast), pilótakabát maradványokat, csizma maradványokat, katonai gombokat és csatokat, valamint ejtőernyő és maszk maradványokat, személyes tárgyai közül pedig egy napszemüveg maradványt. Az azonosító cédulát (ún. dögcédulát) sajnos nem sikerült megtalálni.

Irattári anyagok, és magyar veszteséglisták alapján sikerült beazonosítani a repülőgépet és pilótáját.

A magyar Messerschmit Bf 109G-6 típusú vadászgépet 1945. február 19-én szovjet Lavocskin LA-7-es vadászgépekkel vívott légicsatában lőtték le, Esztergomtól északra.

A gép pilótája nagy valószínűséggel a 23 évesen hősi halált halt Horváth György hadnagy volt. A földi maradványok hazaszállítása után a DNS vizsgálat elvégzésének eredménye fogja ezt igazolni.

A hősi halottat a ma is élő 74 éves húga és annak családja a sárvári temető családi kriptájában helyezi örök nyugalomra a hivatalos eljárások lebonyolítása után.

A repülőgéproncs maradványok a helyi roncskutató egyesület Oroszka településen található military magánmúzeumában lesznek hamarosan láthatóak.

A feltárásról, valamint a pilóta rangjelzéseiről és személyes felszereléséről beszéljenek az alul közölt képek.

A pilóta földi maradványairól kegyeleti okok végett képet nem közlök.

Az utolsó képen a feltárásban részt vevő nemzetközi csapat tagjai láthatóak a szolnoki sajtótájékoztatón.

 

Abony, 2009. 11. 27.

 

Markó Ferenc

Civil roncskutató

Meghívó

Az ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázis

ünnepséget rendez 2010 október 1.-én 10 órakkor,

a 2.vh-ban eltűnt Horváth György hadnagy hazaszállítása alkalmából.

Eltűnt

Ez egy egyszerű kis szó, mely mindenkinek mást jelent. A családnak a reményt, a sok évtizedes várakozást, hogy visszatér, akiről semmi hír sincs. Annak a pilótának, akinek a harcokban nyoma veszett, majd a háború végén hazatért egy kalandos történetet. Azoknak, akik soha nem kerültek elő, legtöbbször a hősi halált. Horváth György hadnagy személyi kartonján „Eltűnt, Esztergom. 1945. február 19.” szerepel, mert az utolsó bevetéséről nem tért vissza.

Egy roncs, magyar pilótával

Ezen a napon a magyar 101. Vadászrepülő Ezred 7. százada Esztergomtól északnyugatra összecsapott az 5. és a 17. Légi hadsereg három vadászrepülő ezredével, Búcs – Muzsla – Köbölkút (Szlovákia) által határolt terület felett. A kialakult légi harcban egy magyar Me-109-es kényszerleszállt Esztergomnál, egy Me-109-es lezuhant és a pilótája Horváth György hadnagy eltűnt. Századtársai jelentése szerint a gépét Esztergomtól északra, 15 kilométerre látták utoljára, amikor függőlegesen zuhant a föld felé. Esztergomtól 20 kilométerre északkeletre, Búcs és Karva (Szlovákia) között egy repülőgép roncs került elő, melyben megtalálták a gép pilótájának földi maradványait és két magyar hadnagyi váll-lapot. A HM HIM Központi Irattár adatai szerint Esztergom környékén hadnagyi rendfokozatú pilóta csak Horváth György hadnagy tűnt el, ezért valószínűsíthető, hogy az Ő nyughelyét sikerült feltárni. Valószínű, hogy a megtalált pilótát a 13 légi győzelmes ász Fedor Alekszejevics Sznyegirev főhadnagy (179. Gárda Vadászrepülő Ezred) lőtte le, mert egy Me-109 lelövését jelentette Karvától északra.

A pilóta exhumálása

2009. október 25-én a Szlovák Köztársaság területén fekvő Búcs község mellett egy repülőgép roncsainak feltárása során a Magyar Királyi Honvéd Légierőben rendszeresített hadnagyi váll-lapok kerültek elő, ezért 2009. október 27-én értesítették Punka Györgyöt a Magyar Roncskutató Egyesület repüléstörténészét, és Magó Károly zászlóst, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, Szolnoki Repülő Múzeum munkatársát, hogy egy magyar pilóta nyughelye került elő. Abból a célból, hogy mindkét ország hatályos törvényei betartásra kerüljenek a munkálatok során, felkérés érkezett, hogy megfigyelőként, és tanácsadóként vegyenek részt a feltárásban. A magyar és a szlovák fél első találkozóján egyeztetés történt a szükséges feladatokról. A kiemelési, és exhumálási munkálatokhoz szükséges engedélyeket a Szlovák Köztársaságban Zsákovics László a Military Historical Museum exhumálási engedéllyel rendelkező szakembere intézte. 2009. november 16-án kezdődött el a feltárás, és exhumálás, mely régészeti módszerekkel, került végrehajtásra. A feltárás során az őstalajban látható becsapódási kráter teljes feltárásra került. Mivel az emberi maradványok a gép roncsai között voltak, a kiemelt 35-40 köbméter föld átrostálásra került, így emberi maradványok nem maradtak a repülőroncs kráterében. A sikeres munkálatok befejezése után egy sírcsokor lett elhelyezve a gödör alján, és egy perces néma csenddel tisztelegtek a kutatók az eltűnt pilóta emléke előtt.

Az előkerült földi maradványokat Dr. Magyar Lóránt igazságügyi orvosszakértő a helyszínen átvizsgálta, és megállapította, hogy az előkerült csontok igen nagy valószínűséggel egy 20-25 éves, felnőtt korú férfitől származnak. A csontmaradványok állapota típusosan a II. Világháborúban elhunyt holttestek állapotának megfelelő. A maradványokból DNS vizsgálatra történő mintavétel megkísérelhető a személyazonosság megerősítésének érdekében.

2009. november 19-én a hozzátartozók megtekintették a kiemelés helyszínét, az előkerült leleteket, és az emberi maradványokat, és az elvégzett munkálatokkal kapcsolatban elismeréssel nyilatkoztak. A család kérése, hogy az emberi maradványok kerüljenek haza Magyarországra, és kerüljön elvégzésre a DNS vizsgálat, amennyiben a maradványok állapota lehetővé teszi.

A munkálatok befejezése után a földi maradványokat a szlovákiai hadisírgondozó iroda képviselője átvette, és tájékoztatta a magyar kutatókat, hogy az emberi maradványokkal kapcsolatos munkákat alaposnak, és szakmailag felkészültnek minősítette.

Hazaszállítás

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis közbenjárására a pilóta földi maradványa október elsején helikopterrel érkezik az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázisra. Ez az első eset, hogy külföldön exhumálásra került egy II. világháborúban eltűnt magyar pilóta nyughelye, ezért a haza szállítás és az ünnepélyes fogadás a magyar katonai repülés történetének jelentős eseménye lesz.

Az ünnepség 2010 október 1.-én 10 órakor kezdődik a repülőtéren.

Külvilág:
Blogok   
 3 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

THESHOWK

Hogyan találjon olyan online bukmékereket, akikben megbízhat

 Online egyszerűbb elintézni a karácsonyi bevásárlást

CSILLAGDA!

Nem cáfolják a tartalékos katonák mozgósítását

Fehér fürdőszoba - az örök klasszikus

Megjelent a PayPal fizetési rendszerrel működő legjobb magyar online kaszinók toplista

DFP részecskeszűrő tisztítás - Vajon minek köszönhető?

Románia lezárta határait, kijárási tilalom lépett életbe

Harminc napra mindenkit kizárnak a véradásból, aki február 5-e után külföldön járt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Figura

Fácán -

2010.11.29. 12:51:04

Ez amúgy sem,önkéntes alapon működne.Az ilyeneknek találták ki a munkaszolgálatot.....
Horváth György galéria

Markó Ferenc -

2010.11.28. 20:36:52

A képgaléria és a cikk már szerepelt a régi honlapon. Többen kérték tőlem országos szinten, hogy állítsuk vissza az új honlapra is a galériát.
Sajnos

FIGURA7878 -

2010.11.28. 20:14:36

sokan eltűntek a második világháború alatt is.De én biztos,hogy a mostani kormány és kicsiny országunk miatt nem áldoznám fel se saját se családom életét.Lehet,hogy ezért sokan elítélnek de így van.Mert ez már nem a mi hazánk hanem a zsidóké és a romáké sajnos.

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok