Mi Abonyunk - Figyelj! Megúszhatod a Lyme kórt!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7076, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2012.09.29. 11:49

Kedves nagykőrösi olvasónk mesélte el nekünk ezt a történetet, és azért szeretné közreadni, hogy másokon is segíthessen. Ha csak öt gyermek vagy felnőtt menekül meg a félelmetes kórtól, akkor már elérte azt, amit szeretne üzenni, mondja. Sajnos Nagykőrösön az utóbbi időben egyre több a kullancs, ezt a orvosok is megerősítették. Azt mondják, ennek oka, hogy a madarak behordják a városba a nem kívánatos élősködőket. Ismerősöm elmesélte, hogy elvitte pici gyermekét az orvoshoz, aki elmondta, hogy szezonban sajnos 15-20 kullancsot is szednek ki a betegekből.

„ Nagyon jó helyre kerültünk az ügyeleten, egy kedves doktornő fogadott és végre megtudtuk, hogy mit kell figyelnünk a gyereken, ha Lyme- kór gyanút keresünk. Elmesélte, hogy a kezdeti tünet egy kokárdaszerű folt képében jelentkezik. Kivették a kisfiamból a kullancsot, de mondta a doktornő, hogy azért figyeljünk, hátha máshol is van. Később kiderült, hogy nagy mázlink volt, mert időben elkaptuk a betegséget. A nagyobbacska lányom vette észre, hogy a legkisebb gyerekem lábán valóban megjelent egy kokárda folt. A közepe piros, körben fehér, tényleg olyan alakú, össze sem lehet téveszteni! Ekkor rohantunk és az időben történt szakszerű kezelésnek köszönhetően nem lett Lyme kóros a kisgyermekem. Antibiotikumot is kaptunk és vérvételre is elmentünk. Csak azt nem értem, hogy miért nem tájékoztatnak erről a védőnők vagy a gyermekorvos! Én nagyon odafigyelő anyuka vagyok pedig, de ezt nem tudtam volna magamtól. Ha a betegséget nem kapjuk el időben, akkor már csak a tüneteket lehet kezelni. Nagyon hálás vagyok az orvosnak, le a kalappal előtte. Az is borzalmas volt, mikor a vért levették és három nap múlva vitték el csak a mintát, összesen 3 hétig kellett várnunk a végeredményre. Azt az időszakot senkinek sem kívánom! Nagyon izgultunk, hogy mi lesz. A Lyme- kórnak szörnyű következményei lehetnek, iszonyú, ha valakinek így kell később leélnie az életét. „- mondja a háromgyermekes anyuka, aki időben észrevette, hogy fertőzött kullancs csípte meg gyermekét és megúszták a betegséget.

A szakirodalmat böngészve kiderült, hogy nem minden esetben jelenik meg sajnos a kokárdafolt. Viszont ha igen, akkor valóban sürgősen menjünk orvoshoz!

Szakirodalom: „ vándorfoltok: Ez utóbbi elsőként a csípés helyén látható, később azonban a test más részein is megjelenhet. A vörös szélű folt akár 50 cm átmérőjűre is kiterjedhet, majd közepe lassan kifehéredik, de sem viszketéssel, sem különösebb fájdalommal nem jár. Sőt, bizonyos idő elteltével - az említett tünetek többségével egyetemben - nyomtalanul el is tűnik, azonban a fáradtság érzése akár hetekig fennállhat. …. „

A szörnyű kórnak még ezen kívül több tünet együttese is van. A betegség második szakaszára már súlyosabb tünetek jellemzőek, melyek közül a leggyakoribbak a fejfájás, a tarkómerevség, idegi fájdalom, ritkábban pedig szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom és az egyik arcfél ideiglenes bénulása.
Ha a betegséget a felismerés hiányában nem kezelik, az akár maradandó következményekkel is járhat. A Lyme-kór harmadik szakaszában ugyanis - amely egyébként akár évekkel később jelentkezik csak - az idegrendszeri zavarok mellett súlyos ízületi gyulladások alakulnak ki, amelyek elsősorban a térd ízületeit érintik. A gyulladás kevésbé fájdalmas, mint amennyire látványos és súlyos: a térdek megdagadnak, meleg tapintásúak, a térd mögött pedig ciszták alakulhatnak ki, amelyek megrepedése már jelentős fájdalmakat okoz. A harmadik szakaszt is elérő, Lyme-kórban szenvedő betegek 10%-ánál az ízületi problémák maradandóak.

A szakma szerint is igaz, amit Olvasónk állít, ha időben észreveszik, jól kezelhető! Figyeljenek tehát a kokárdafoltokra és egyéb gyanús, intő jelekre!

LŐVE

 


 

Egészségünk:
kullancs   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

30 év körüli a legtöbb új koronavírus fertőzött

A BCG-oltás enyhítheti a koronavírus-betegség tüneteit

ÉLELMISZERBIZTONSÁGI TANÁCSOK A LAKOSSÁG RÉSZÉRE A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY IDEJÉN

Ha ilyen potencianövelőt vettél, dobd ki! Betiltották!

Extra undorító és penetráns: Disznó a kanálisban

Dr. Imreh Zsuzsanna doktornő üzenete

A környező országokhoz képest sikerült lassítani a vírus terjedését

Így kérdezhető le a betegéletút, és jelenthető is a szabálytalanság

Ma van a kávé világnapja- Akkor ünnepeljünk

Digitális ágyak érkeztek a ceglédi kórházba

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
A madarak hozzák be..

Alkesz -

2012.10.01. 21:59:59

mert extrém módon elszaporodtak a kullancsok! Ugyanis 2008 óta az Európai Únió területén tilos a kullancs irtása...Persze az országos Epidemiológiai Közponet hivatalosan nem ismeri el, hogy több kullancs lenne és több ember betegedne meg Lyme-kórban.. Mert széllel(Únióval) szemben ugye nem pisilünk..

Az orvosoknak pedig fokozottan figyelniük kell, mert nekik bejelentési kötelezettségük is van..


Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok