Mi Abonyunk - Adóháború?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7573, belépett felhasználók: 0.

admin - 2010.12.14. 13:11:31

Az adórendszer kormány által megindított átalakítása nem váltja majd be a hozzá fűzött reményeket. Az adófizetés ösztönzése érdekében a hatóság látványos akciókat indíthat, ám ezek eredménytelensége előre borítékolható - vélik a szakértők.


A személyi jövedelemadó mértékének csökkentése és lineárissá tétele, valamint a családi adókedvezmények kiterjesztése a lakossági adóterheket enyhíti ugyan, ám az adórendszer részleges átalakításától remélt változások várhatóan elmaradnak - állították egybehangzóan a Menedzserpraxis Kft. által szervezett adókerekasztal résztvevői. A jövedelemadó egykulcsossá tétele elvben ösztönzi az adófizetést, hiszen növeli a rendszer átláthatóságát. Pitti Zoltán, az APEH volt elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára és Vadász Iván adószakértő, az Adókamara alelnöke szerint azonban az szja egyszerűsítésétől várt fehérítő hatást ellensúlyozzák az újonnan kivetett szektorális különadók okozta rendszerszintű torzulások.


Nem divat az egykulcsos adó


A személyi jövedelmek lineáris adóztatása amúgy sem összeegyeztethető a nyugat-európai normával. Több mint fél évtizede az Európai Unióban is felmerült ugyan a jövedelmek mértékétől független, egységes adóteher bevezetése, ám hosszas vita után a lehetőséget elvetették. Pitti Zoltán szerint az egykulcsos adó a középréteget erősíti, ahelyett, hogy az alsóbb rétegek terheit mérsékelné.


A változások csak duzzasztják az adózási szükrezónát, hiszen az összes szja 70 százalékát a kereseti skála felső 20 százalékába soroltak fizetik, míg a lakosság 50 százaléka egyáltalán nem fizet személyi jövefdelemadót - őket a jövő évtől bevezetett változások sem késztetik majd nagyobb adófegyelemre. Az pedig túlzó várakozás, hogy az adóváltozásokkal kedvezőbb helyzetbe kerülő magasabb keresetű réteg a többletjövedelmekből a belső fogyasztást ösztönzi majd. Az alacsonyabb szja a tőkefelhalmozást, illetve a főként importból származó luxuscikkek iránti keresletet növeli majd a szakértők szerint.


A társasági adóteher 10 százalékra mérséklésével, és néhány kis adó eltörlésével nem csökkentek érdemben a vállalkozások adminisztrációs terhei, márpedig a kormányzati célok - Magyarország versenyképességének javítása, illetve a foglalkoztatás és a belső fogyasztás élénkítése - csak így érhetők el. A szakértők szerint az adórendszert amúgy sem lehet fehéríteni a kormány által alkalmazott módszerrel, amely az átalakítást extra adókból finanszírozza.
Forrás és további részletek: HVG.hu

 

Önt hogyan érinti az adórendszer változása?
   
  Jobban járok
  Nem tudom még
  Rosszabbul járok
  Nem változik semmi
  Változik az adórendszer?
   
Eredmény
Gazdaság:
Adó   
FIDESZ   
 4 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Fiatalos lendülettel fejlődik a Niki- Bau Trans

20 millió forint vásárlóértéke Abony és környékének ingatlanpiacán

Felhívások jelentek meg az Üzleti Parkkal kapcsolatban

Töltsd le az APP-ot, vásárolj a Közeli boltban! Nyerj!

Másfél millió embernek küld levelet a NAV- Te köztük vagy?

Elindult, de szerdán megint leáll a kecskeméti Mercedes gyár

371596 Ft a bruttó átlagkereset megyénkben

Megnéztük, hogyan változtak az abonyi ingatlanárak tavalytól mostanáig!

Új bolt nyílik!

Jól működik az abonyi online bolt! Pozitív tapasztalatok

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Így oldották meg

Steve968 -

2010.12.15. 12:19:51

hogy ők több lét vigyenek haza, nem emelték a fizetésüket, mert annak rossz üzenete van. Így viszont csak néhány embernek tűnik fel. A többség meg még ott tapsol az első sorban. Mert még mindig 2/3-os többsége lenne, ha most lennének a választások. Néhány hete a szóvivő kérdésre azt válaszolta, hogy aki 2-3 ezer forinttal keres majd kevesebbet jövőre (az átlag fizetés), az is jól jár, mert egyszerűbb lesz az adóbevallás. Csak azt felejti el, hogy egy részüknek a munkáltató elkészíti, vagy ha csak onnan van jövedelme, akkor az APEH készíti el egyszerűsített eljárásban, valamint ez az évi 24-36 ezer forint hiány feléért is elkészítik az éves adóbevallást. Ja neki nem számít az a 2-3 ezer pesó. Na erről ennyit. Csaó-csaó: Steve968
A multkor

ketila -

2010.12.15. 09:42:30

a híradóban nagyon sajnálták Viktort, hogy másfél millát veszít a 13. havi pénz elvonása miatt (mellesleg most vették észre, hogy nekik megmaradt a 13. havi! He! He! He!) de arról csendben vannak, hogy az egykulcsos személyi jövedelem adókulcsal több mint 5 azaz ÖT millával többet vihet haza évente! Egyébként Én csak reménykedem, hogy nem járok rosszabbul mivel nyögdíjas vagyok.
HA-HA

leho -

2010.12.14. 22:24:52

Az a baj,hogy hazudnak mindenkinek,csak a tehetösebbek járnak jól!!!!!!!!!!!!Bekaphatják a..........Na de mindegy,éljen viktor KIRÁLY!!!!
na ez nagyon ciki

veroniq -

2010.12.14. 17:48:55

Eddig 21: rosszabbul járok, 9 nem tudom, 6 jobban, 2 változik egyáltalán? és 5 nem változik semmi.... Akkor baj van? Szerintem az. Sajnos!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok