Mi Abonyunk - Amikor az egér is alkoholista
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.12.27. 13:30

Matos Lajos, az MTI szakértője írja:  Budapest, 2011. december 27., kedd (MTI) - Nicholas Grahame, a megszállott amerikai lélektanász, aki évtizedek óta foglakozik alkoholistákkal, ezen idő alatt kitenyésztett egy olyan egértörzset is, amelynek tagjai úgy isszák és követelik a szeszt, mint az emberi szesztestvérek. A professzor az alkoholszenvedély hátterét akarja ily módon vizsgálni.

Az alkohol hatásának vizsgálatára már sok állatkísérlet történt, nem kevés ilyen kutatás egereken folyt, de az emberi alkoholizmus és az egerek lerészegítése között alapvető különbségek vannak. A kísérleti állatok csak akkor itták a szeszt, ha semmi másféle folyadék nem volt elérhető és csak úgy váltak részeggé, ha a kutatók beléjük töltötték az alkoholt.


Grahame professzor úgy gondolkodott, hogy olyan egereket kell kitenyészteni, melyek úgy viselkednek, mint az alkoholista emberek: szükségük van a szeszre, mind többet isznak belőle és annyit fogyasztanak, ami meghaladja azt a mennyiséget, mint amit a májuk elbontani képes. Az alkoholszakértő 1997-ben kezdte annak az egértörzsnek a kitenyésztését, amelyik az előbbi feltételeknek megfelelt és új vizsgálatait már ezeken az állatokon végezte.


Az új egerek 40 generáció után minden kirakott folyadékból az alkoholt választják és annyit isznak, hogy véralkoholszintjük háromszor olyan magas, mint az autóvezetés esetén azonnali leállítás amerikai értéke. Ehhez testsúlyra számítva, annyi szeszt kell elfogyasztaniuk, mint a legsúlyosabb alkoholista embereknek - olvasható a tanulmányt ismertető Addiction Biology szakfolyóiratban.


Az Egyesült Államokban becslés szerint 17,6 millió súlyos alkoholista él és a szakemberek véleménye szerint ezek kezelhetők, de nem gyógyíthatók. Jó lenne, ha sikerülne olyan genetikai eltéréseket kideríteni, melyek az alkoholizmus hátterében előfordulnak és az új kísérleti állatok kitenyésztése ezt esetleg lehetővé teheti.
Az egerek génjei 80 százalékban megfelelnek az emberek génkészletének és ezért itt megközelíthető volna Grahame professzor szerint az alkoholszenvedély kezelése, ha ebben tényleg van szerepe a genetikának.


"Az új, alkoholista egértörzs lehetővé teheti, hogy jobban megértsük azokat az alapvető agyi mechanizmusokat, amelyek a szesz fogyasztásával kapcsolatosak, megismerjük a toxikus hatás hátterét és így közelebb jussunk a gyógyításához" - nyilatkozta a kutatás vezetője.
   

Egészségünk:
Alkohol   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Érdemes elektromosra cserélni a hagyományos fogkefét

A koronavírus járvány sokaknál pszichés zavarokat okozott

Orbán szerint hamarosan lesz vakcina

COVID kórház a ceglédi is- Államtitkári nyilatkozat

Dr. Imreh Zsuzsanna doktornő üzenete

Kérdezz, felelnek - tanácsadás az interneten

Rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás

Pusztai Dezső ceglédi kórház főigazgató: Két hétig nagyon nehéz lesz

30 év körüli a legtöbb új koronavírus fertőzött

A BCG-oltás enyhítheti a koronavírus-betegség tüneteit

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 6-os választókerületben?
   
 Gulykáné Gál Erzsébet Függyetlen 
 Juhász Petra Fidesz- KDNP 
 Krupincza János VFE 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok