Mi Abonyunk - Szinte olyan kevés pénz jut megyénknek, mint macisajtban a brummogás
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7975, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2016.06.15. 20:56

 

Örömhírként harangozzák be azt, ami szerintem borzalmas. Régiónk nem képes felvenni a versenyt az EU-s források elérésének tekintetében más, fejletelebb területekkel. Így külön forrást kapunk. Idén összesen kettőmilliárd forint áll rendelkezésre, melyen osztozniuk kell a települési önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak is. Egy nagyobb önkormányzati fejlesztés belekerülhet fél, egymilliárd forintba is, az idei kétmilliárd sajnos kevés lesz, mint macisajtban a brummogás. A további években több pénz lesz ugyan, de nem az igazi.... 

LŐVE

 

Íme, a hivatalos " vidám " hír minderről:

 

A vállalkozásokra és a leszakadó térségekre koncentrálnak.

Hat részletben kaphatja meg Pest megye a nyolcvanmilliárd forint fejlesztési pénzt az államtól, idén kétmilliárd forintot különíthetnek el erre a célra a költségvetésben. A gazdaságélénkítő és turisztikai programokat várhatóan nevesítik, az önkormányzati fejlesztésekre szabadon pályázhatnak a települések.

Ebben az évben kétmilliárd, jövőre 14 milliárd, aztán 2021-ig évente 16 milliárd forint fejlesztési pénzt kap Pest megye a központi költségvetésből – tudtuk meg Wentzel Ferenctől, a Pest Megye Közgyűlés alelnökétől. Emlékezetes, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban jelentette be heti szokásos sajtótájékoztatóján, hogy a kormány 2021-ig 80 milliárd forintot biztosít Pest megyének, mivel fejlesztésekre szinte semmilyen forrást nem kapnak az Európai Bizottságtól.

Az uniós csatlakozás óta a megye azért van nehéz helyzetben, mert Budapesttel együtt alkotta a Közép-magyarországi régiót. Az unió pedig az EU egy főre eső átlagos GDP-jéhez viszonyítva sorolja fejlettségi kategóriákba a régiókat. S mivel Budapesten magas az egy főre eső GDP, ez felhúzza az egész régió átlagát, a jóval fejletlenebb Pest megye ezért sokkal kevesebb fejlesztési pénzhez jut.

A megye ezért az év elején a különválás mellett döntött, és 2021-től önálló régióként pályázhat az uniós fejlesztési pénzekre. Wentzel Ferenc elmondta, még nincs döntés arról, hogy miként használják fel az állami forrásokat.

– Évek óta zajlik egyeztetés arról, hogy ha a nemzeti költségvetés helyzete megengedi, akkor miként lehet kompenzálni Pest megyét. A Nemzetgazdasági Minisztérium felkért minket arra, hogy gyűjtsük össze a településeken azokat a helyben megoldatlan problémákat, amelyekre a szűkös források miatt az önkormányzatok nem tudnak költeni. Ezeket az elmúlt években összegyűjtöttük és csoportosítottuk. Szétválasztottuk az önkormányzati és a gazdaságfejlesztést feladatokat, s így létrejött egy adatbázis településekre, programokra lebontva. Most a kompenzációnál ez alapján írjuk ki a pályázatokat – fogalmazott Wentzel Ferenc.

Az egyik csoportba tartoznak a gazdaságfejlesztő és turisztikai programok, itt várhatóan az lesz a gyakorlat, hogy az előzetes felmérések és hatásvizsgálatok alapján nevesítik a turisztikai programokat. – A kis- és középvállalkozások fejlesztése a cél – mutatott rá a közgyűlés alelnöke. Szavai szerint az önkormányzati feladatellátást segítő programoknál, óvodák és iskolák korszerűsítésére, utak, orvosi rendelők építésére és fejlesztésére nem célzottan írják ki a pályázatokat, a leszakadó térségekre pedig kiemelten figyelnek majd.

A kormányhatározat itt olvasható: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK16084.pdf

 

Forrás: Pest megye hivatalos honlapja

Gazdaság:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Így alakult az ingatlanpiac az elmúlt fél évben

Megéri Abonyban családi házat venni?

A kötelező biztosítás váltás menete lépésről lépésre

Fiatalos lendülettel fejlődik a Niki- Bau Trans

20 millió forint vásárlóértéke Abony és környékének ingatlanpiacán

Vádemelés az abonyi nevelőszülő ellen

Vezetéstechnikai tréningek Budapest környékén: mik a lehetőségek?

Kedvezően alakul az abonyi lakáspiac

Elindult, de szerdán megint leáll a kecskeméti Mercedes gyár

371596 Ft a bruttó átlagkereset megyénkben

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok