Mi Abonyunk - Döntött a Kormány: önálló régió lesz Pest megye!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7980, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2016.01.04. 13:05

 

A Kormány döntött: támogatja Pest megye és Budapest közigazgatási határai mentén történő kettéválasztását önálló NUTS2-es régiókká.

A Magyar Közlöny 2015.december 29-i számában megjelent kormányhatározat értelmében a nemzetgazdasági miniszter - a Központi Statisztikai Hivatal elnökével együttműködésben - 2016. február 1-ig kidolgozza a Közép-magyarországi régió NUTS-besorolásának módosítására irányuló kérelmet, és azt a brüsszeli magyar Állandó Képviselet útján benyújtja az Európai Bizottság Főtitkársága, valamint az Európai Unió Statisztikai Hivatala (EUROSTAT) részére.

 

 

A Kormány döntése eredményeként - figyelembe véve a vonatkozó uniós szabályokat - 2018-tól Pest megye önálló NUTS2-es régióvá válik, így a magyarországi régiók száma - az eddigi hétről - nyolcra bővül.

Mivel Pest megye önálló régióvá válása az Európai Bizottság döntésétől számított második évben léphet hatályba, első ízben csak a következő, 2021-től induló uniós fejlesztési ciklusban jelenthet a megyének - mint kevésbé fejlett régiónak járó - többletforrást. Annak érdekében, hogy Pest megye gazdasági-társadalmi mutatóinak negatív tendenciái már ebben a fejlesztési ciklusban mérséklődjenek, a Kormány arról is döntött, hogy a nemzetgazdasági miniszter - a feladatkörükben érintett miniszterek bevonásával - megvizsgálja a Pest megyei önkormányzatok és a Pest megye területén működő vállalkozások számára célzott fejlesztési források biztosításának lehetőségét - már a mostani fejlesztési ciklusra.

Az uniós támogatáspolitikai szabályozás a támogatás szintjét és a nemzeti hozzájárulás mértékét (társfinanszírozási arány) hozzáigazítja az egyes régiók fejlettségi szintjéhez. A Pest megye és Budapest által alkotott Közép-magyarországi régió speciális helyzetét az okozza, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében – Budapest hatása miatt – a közösségi átlag fölött áll, ezért – eltérően a többi hat magyar régiótól – 2014-2020 között nem jogosult olyan mértékű és feltételrendszerű európai uniós támogatásokra, mint a közösségi átlag 75 százaléka alatti legfejletlenebb régiók. A régióban elérhető források csökkenése elsősorban Pest megyét érinti hátrányosan, mivel Pest megye Budapest nélkül a kevésbé fejlett régiók jogosultsági szabályai szerint lenne támogatható.

GDP EU orszagos 7

A Pest megyei települési önkormányzatok és Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése az elmúlt másfél évtized során több alkalommal kezdeményezték Pest megye önálló NUTS 2 régióvá válását annak érdekében, hogy önálló tervezési-statisztikai régióként a megye egésze a valós fejlettségének megfelelő régió kategóriába kerüljön besorolásra az Európai Unió támogatáspolitikája szempontjából. Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése legutóbb 2015. október 30-án hozott határozatával javasolta a Kormánynak, hogy a 2016. évi regionális lehatárolás felülvizsgálat során Pest megye önálló NUTS2-es régióvá válásáról szülessen döntés. Pest Megye Önkormányzata a döntés megalapozásához egy megalapozó tanulmányt is készített, amely gazdasági-társadalmi mutatókkal igazolta: Pest megye leszakadásának oka részben arra vezethető vissza, hogy nem jutott hozzá azokhoz a forrásokhoz, amelyek tényleges fejlettségének megfelelően megillették volna.

A 187 Pest megyei települési önkormányzatból 182 testületi határozattal erősítette meg támogatását Pest megye önálló régióvá válása iránt. A Fővárosi Közgyűlés szintén egyhangú határozattal támogatta a kezdeményezést.

Nagykőrös és Szentlőrinckáta települési önkormányzatai - az önálló régió támogatása mellett - népszavazás kiírását kezdeményezték a település szomszédos megyéhez történő csatlakozása érdekében. A magyar területszervezési jogszabályok alapján a megyeváltás - eredményes népszavazás és az Országgyűlés támogató döntése esetén - csak 2019-ben léphet hatályba. Az uniós jog értelmében a megye 1%-át meghaladó népesség más megyéhez történő átvitele esetén e települések - függetlenül attól, hogy 2019-ben közigazgatásilag más megyék, ezáltal más régiók részei lehetnek - csak 2021-től lesznek jogosultak a kevésbé fejlett régióknak járó támogatások igénybevételére. Erre az időpontra pedig már Pest megye is kevésbé fejlett régióként tervezheti meg - remélhetőleg a jelenlegi támogatási szint többszörösének megfelelő - uniós forrásfelhasználást.

pestmegye.hu  

Gazdaság:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Így alakult az ingatlanpiac az elmúlt fél évben

Megéri Abonyban családi házat venni?

A kötelező biztosítás váltás menete lépésről lépésre

Fiatalos lendülettel fejlődik a Niki- Bau Trans

20 millió forint vásárlóértéke Abony és környékének ingatlanpiacán

Vádemelés az abonyi nevelőszülő ellen

Vezetéstechnikai tréningek Budapest környékén: mik a lehetőségek?

Kedvezően alakul az abonyi lakáspiac

Elindult, de szerdán megint leáll a kecskeméti Mercedes gyár

371596 Ft a bruttó átlagkereset megyénkben

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok