Mi Abonyunk - Ingyen kerülnek önkormányzati tulajdonba állami ingatlanok
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7080, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.07.29. 12:03

Írja az MTI/ FIDESZ híre, örömmel bejelentve fenti tényt. Valószínű, hogy ez csak a kezdet. A cikkből kiderül, hogy az önkormányzatok örülnek. Viszont, ha lesznek olyan ingatlanok, melyeket ha akarja, ha nem át kell vennie egy település önkormányzatának, akkor ezzel többet ártanak majd, mint használnak. Most képzeljék el azt, amikor az állam átadja tulajdonba például az abonyi rendrőség épületét..... Reméljük erre nem kerül sor. Arról egyelőre nincs információnk, hogy térségünkben is adnának át ingatlanokat. Egyébként a történet nem mostani, a kormány még áprilisi ülésén döntött minderről. Íme, a hivatalos hír: Hosszabb ideje kihasználatlan épületek, üresen álló belterületi telkek kerülhetnek államiból önkormányzati tulajdonba. A mintegy 1200 ingatlan ingyenes átadásával 32 település több százmillió forint értékben gyarapodhat - közölte az átadásokat lebonyolító Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pr-menedzsere az MTI-vel.

Czifra Boglárka tájékoztatása szerint az állam ezzel a döntéssel igyekszik elősegíteni az önkormányzatok munkáját, hogy az ingatlanok jó kezekbe kerülve a helyben lakók életminőségét javítsák. A vagyonkezelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen, több szempontot mérlegelve állította össze az átadandó, mintegy 1200 tételt felsoroló listát - tette hozzá.

Czifra Boglárka közölte, az átadás feltételei között a legfontosabb, hogy az önkormányzatok 15 évig kizárólag a kötelező helyi feladatok ellátásához használhatják fel az átadott ingatlant és minden év végén be kell számolniuk róla, hogy addig miként gazdálkodtak az átvett javakkal. Az Országgyűlés június 17-én fogadta el az ezzel foglalkozó, az egyes állami és önkormányzati ingatlanok ingyenes tulajdonba adásáról szóló törvényt.

Az MTI munkatársai néhány településen megkérdezték, mit terveznek az átvett ingatlanokkal.

A Békés megyei Battonyán a városközpontban álló, eddig állami tulajdonban lévő egykori rendőrségi épület már évek óta egészségügyi és szociális ellátóközpontként működik. Korobán Erika, az intézmény vezetője szerint az önkormányzati tulajdonba vétellel felgyorsulhat az épület korszerűsítése, mivel az önkormányzat jogosult lesz különféle pályázatokon indulni fejlesztési források megszerzésére. A kétszáz négyzetméteres épületben működik többek között a családsegítő, és itt fogadják a segítők a szenvedélybetegeket. Elmondta, azt remélik, hogy pályázat útján felújíthatják az elavult fűtési rendszert. Az épülethez tartozó parkosított kertben nyaranta rászoruló gyerekeket táboroztatnak és a pluszforrások elnyerésével kényelmesebb körülményeket teremthetnek nekik.

Felpezsdülhet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászdózsa kulturális élete, miután az állam az önkormányzatnak adta a Tarna holtágának partján fekvő egyik parasztházat. A porta Korcsok Imréé, a település köztiszteletben álló neves pedagógusáé, helytörténeti krónikásáé volt, néhány évvel ezelőtti hirtelen halála után, örökösei nem lévén, az ingatlan az állam kezébe került. Szerencsés István (Fidesz-KDNP) polgármester ismertetése szerint a házban rendezik be ezentúl a nyaranta a községben szervezett nemzetközi alkotótábor központját, a művészek itt találkozhatnak, mutathatják meg egymásnak és az érdeklődőknek festményeiket. Az év többi időszakában pedig a helyi polgárőrség központja lehet az épület; a szervezet a közbiztonság óvásán kívül szabadidős és sportprogramokat is szervez.

Több mint egy hektárnyi, értékes telekkel gazdagodott a Pest megyei Vecsés. Szlahó Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy a terület a város leginkább fejlődő részén fekszik. Budapest vonzereje miatt sok az itt letelepedő új lakos, a közelben házak tucatjai épültek az elmúlt években. A többnyire fiatal, többgyerekes családokra tekintettel a telek egy részén játszóteret, szabadidős foglakozásokra alkalmas sportsarkot alakítanak ki, amelyek már az idén elkészülhetnek. A telek másik részét szálloda bővítésére használják fel, és az elképzelések szerint egy vállalkozásfejlesztési központot is kialakítanak a helyi gazdasági élet fellendítésének megkönnyítésére.

A Tolna megyei Bátaszék egy családi házat kapott az állami vagyonátadás keretében - tájékoztatta az MTI-t Bognár Jenő (Fidesz-KDNP) polgármester. A városközpontban álló, felújításra szoruló épület örökösök híján került az állam tulajdonába, és a tervek szerint a város szükséglakásként, egyfajta biztonsági tartalékként használja, ha netán valamilyen természeti csapás, vagy egyéb ok miatt hajlék nélkül maradt lakosok elhelyezéséről kellene gondoskodni. Szó van arról is, hogy egy többgyermekes, rászoruló családnak ajánlják fel beköltözésre.

Visszakerült a balatonfüredi önkormányzat tulajdonába a város közepén álló, Toncsi-villaként ( lásd képünk ) ismert épület - számolt be róla Bóka István polgármester (Fidesz-KDNP). Az ingatlant a volt tulajdonos, Bálint Jánosné még a 80-as években a megyei idegenforgalmi hivatalra hagyta, azzal a kikötéssel, hogy itt rendezzék be a város helytörténeti múzeumát. A végakaratnak megfelelően a házban működött a Városi Helytörténeti Gyűjtemény, ám szervezési okok miatt néhány éve a relikviák egy része másik épületbe költözött, a házat pedig átadták az államnak. A polgármester elmondta, számítások szerint az önkormányzat 20-25 millió forintból hozhatja rendbe a házat, ehhez pályázni szeretnének. A tervek szerint a felújítás után az épület különféle kulturális rendezvények lebonyolítására is alkalmassá válik.

(MTI - fidesz.hu)

Gazdaság:
FIDESZ   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Töltsd le az APP-ot, vásárolj a Közeli boltban! Nyerj!

Másfél millió embernek küld levelet a NAV- Te köztük vagy?

Elstartolt az ingyenes szállítással működő abonyi online bolt! Abonyiak Abonyért

Még a koronavírus megjelenése előtt mérséklődtek a Pest megyei ingatlanárak

Ingyen hitelt vehetnek igénybe a gazdák

Új bolt nyílik!

Jól működik az abonyi online bolt! Pozitív tapasztalatok

Ilyen most az abonyi ingatlanpiac- az elmúlt 5 évben szárnyaltak az árak

Gazdaságvédelmi Akcióterv: már elérhető a munkahelyvédelmi bértámogatás

Moratórium. A hitelesek negyede tovább törleszt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok