Mi Abonyunk - Áttörés a romos házak ügyében!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7076, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.03.22. 15:28

Válaszol a járási hivatalvezető. A kormányhivatalba küldtem egy levelet azzal kapcsolatban, hogy egy romos ház szomszédjai tehetetlenek, mert a helyi polgármesteri hivatalból elküldték őket azzal, hogy először fizessenek be 15.000 forintot, utána kezdenek el foglalkozni az üggyel. A járási hivatalvezető asszony mai napon nekem címzett levelében megírta, hogy „ a Ket. szabályai szerint Abony Város Jegyzője nem küldhette volna el az ügyfelet, kérelmét továbbítania kellett volna a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz. „ Továbbá lényeges momentum az is, melyet szintén szó szerint idézek Terbe- Szabó Csilla leveléből: „ A fényképekből megállapítható, hogy az épület ilyen mértékű romlása nem ez évben következett be, tehát 2013. január 1-jéig Abony Város Jegyzője volt a felelős, majd ez évtől - rendeletalkotással - ismét lehetősége van valamennyi településnek arra, hogy a hasonló esetekben maga is eljárjon. „ Ráadásul, ismét szó szerinti idézet következik: „ Az illetéktörvény mentességet biztosít az illeték megfizetése alól olyat esetben, ha a bejelentés közérdekű, vagy ha széles körben fenyegető veszély elhárításának céljából történik a bejelentés. „ Ez a jelek szerint egy ilyen eset. A hivatalvezető asszony levele számomra azért is hasznos volt, mert megtudhattam belőle, hogy amennyiben Abony alkotna egy úgynevezett településképi rendeletet, akkor maga a polgármester is teljes hatáskörben eljárhatna ilyen esetekben.
Egyébként az alapcikk megjelenését követően, mely ITT olvasható, megérkeztek másnap a közterület felügyelet munkatársai a helyszínre és fényképeztek. A mai napon a Ceglédi Járás szakemberei is szemlét tartottak, kíváncsian várjuk a fejleményeket.
Íme, Terbe- Szabó Csilla teljes, nekem címzett levele. Olvassák el, érdemes!
Köszönjük szépen megkeresését. Kérdésére a választ Dr. Terbe Szabó Csilla, a Ceglédi Járási Hivatal vezetője adja meg: A www.miabonyunk.hu weboldalon 2013. 03. 19-én megjelent "Segítség! Rádől a szomszéd háza a portámra!" című cikkre és újságírói megkeresésre az alábbi tájékoztatást adjuk: 2013. január 1-vel létrejöttek a Járási Hivatalok, így a Ceglédi Járási Hivatal Építésügyi Hivatala is a fenti dátummal kezdte meg működését.
Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) korm. rendelet ez évtől kezdődően a jókarbantartási kötelezési eljárásokat a korábbi települési hatáskörből áthelyezte az újonnan megalakult Járási Hivatalokba. Fentiek alapján Abony Városából a panaszos a Ceglédi Járási Hivatal Építésügyi Hivatalához fordulhat beadványával.
Fent említett rendelet 69.§ (1) bekedzés b) pontja alapján az építésfelügyeleti hatóság az ingatlan tulajdonosára vonatkozó jókarbantartási kötelezettség elmulasztása esetén kötelezi a tulajdonost az épület állékonyságát az életet és egészséget, a köz- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztető állapot megszüntetésére.
Az interneten közzétett cikkéből nem derül ki az ingatlan címe, ugyanakkor átnéztük az Abonyból eddig hozzánk beérkezett veszélyes állapotú épületek listáját, de az épület - a fényképek alapján - nem került bejelentésre.
Az Építésügyi Hatósági intézkedés kezdeményezésének illetéke az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. Törvény XV. melléklet I. fejezet 12. bekezdése alapján 15.000 Ft. Az illetéktörvény mentességet biztosít az illeték megfizetése alól olyat esetben, ha a bejelentés közérdekű, vagy ha széles körben fenyegető veszély elhárításának céljából történik a bejelentés.
A veszélyes állapotú épületekkel kapcsolatban azt a gyakorlatot alakítottuk ki, hogy a bejelentés megtételét írásban kérjük, illetékbélyeg lerovása nélkül. A kitűzött és megtartott helyszíni szemle után tudjuk eldönteni, hogy el lehet-e tekinteni az illeték megfizetésétől, vagy sem. A helyszíni szemle után dönthető el az is, hogy szükséges lesz-e kötelezési vagy egyéb építéshatósági intézkedés. A 312/2012. (XI. 8.) korm. rendelet alapján a közvetlen veszély elhárítására tudunk intézkedést hozni.
A település Önkormányzata az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62.§ (6) bekezdés alapján felhatalmazást adott arra, hogy településképi rendeletet alkosson. A 312/2012. Korm. rendelet 26.§ (2) bekezdése alapján Abony Város Polgármestere - a településképi rendelet megalkotása után - saját hatáskörében is intézkedhet a romos épületekkel kapcsolatban. Ilyen rendeletet tudomásunk szerint egy környező település képviselő testülete sem alkotott.
A fényképekből megállapítható, hogy az épület ilyen mértékű romlása nem ez évben következett be, tehát 2013. január 1-jéig Abony Város Jegyzője volt a felelős, majd ez évtől - rendeletalkotással - ismét lehetősége van valamennyi településnek arra, hogy a hasonló esetekben maga is eljárjon.
A szomszédos ingatlanban okozott kár, amit az elhanyagolt épület tulajdonosa idézett elő - polgári peres úton rendezhető.
Megjegyzem még, hogy a hasonló épületek tulajdonosi háttere problémás.
Az ilyen esetekben legtöbbször a kötelezés és bírság kiszabása sem mindig vezet eredményre. Ezeket a kiszabott bírságokat nem fizetik meg, nem intézkednek és a végén rá kell terhelni az ingatlanra ezen bírság összegeit. Sok esetben az ingatlan jelzáloggal terhelt, ebben ez esetben a teljes bontás előírása nem kivitelezhető.
A Ket. szabályai szerint Abony Város Jegyzője nem küldhette volna el az ügyfelet, kérelmét továbbítania kellett volna a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz.

Üdvözlettel:

Dr. Terbe-Szabó Csilla
Ceglédi Járási Hivatal
Hivatalvezető
 

Közbiztonság:
Abony   
Jegyző   
 2 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Behajtott a vasúti átjáróba és összetörte a sorompót- Megfizet érte

Megint szörnyű baleset volt a közelben

Kigyulladt egy konyha Abonyban

Leégett egy háztető Nagykőrösön

Szennyvízcsatornába zuhant kutyust mentettek meg tűzoltóink

Akár 5 millió is lehet a bírság, ha nem irtod ki a parlagfüvet!

20 méteres fa dőlt egy melléképületre Cegléden

Iszonyú volt: Égett a ceglédi hulladéklerakó

Lekapcsolták a drogbanda tagjait

25 milliót sikkasztott egy nő a ceglédi kórházban

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
köszike

veroniq -

2013.03.22. 23:01:35

Na, akkor ez lesz az igazi áttörés!

Üdv: Veronika

Településkép

Steve968 -

2013.03.22. 16:36:57

ezzel kapcsolatban a rendelet alkotás megkezdődött, ha minden jól megy, akkor a márius 28. napján tartandó képviselő-testületi ülésen a meg is vitathatják.

 

 

Csaó-csaó: {#emotions_dlg.steve968}


Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok