Mi Abonyunk - Fura fóbiák! Neked is vannak ilyenek?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7065, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.03.07. 10:48

Mindannyian félünk, szorongunk valamitől, mégis képesek vagyunk legyőzni napi érzéseinket. Vannak azonban olyanok is, akiken elhatalmasodnak ezek az érzések, na akkor lesz valaki fóbiás. Én például a kígyóktól vagyok rosszul, de a magasban is félek. Vannak olyanok is, akik ennél sokkal különlegesebb fóbiában szenvednek. Például az anyósuktól rettegnek! Önnek milyen fóbiái vannak? Ossza meg velünk! Az alábbiakban egy kis összeállítást ajánlok Önöknek minderről. 

A fóbiás beteg rendszerint tisztában van a szorongás túlzott mértékével, de az adott tárgyat, személyt, jelenséget a valósnál mégis félelemkeltőbb tulajdonságokkal ruházza fel, majd igyekszik elkerülni a vele való találkozást.A fóbiák valamely tárgyhoz, személyhez, állathoz társuló szorongás, mely sokak életét keseríti meg tartósan. A kórkép kialakulása során a szorongás keres "tárgyat" magának, azaz a parttalan szorongás helyébe valamitől való félelem lép, ami könnyebben kezelhető az adott személy számára. Egyszerűbb esetben a félelemkeltő tárgy, állat, helyzet könnyen elkerülhető (ilyen például kígyótól való félelem), máskor azonban jelentősen beszűkíti az egyén életterét (például emberektől, terektől való félelem).

Sajnos a fóbia hajlamos "terjedni", azaz míg kezdetben mondjuk a beteg "csak" a buszoktól félt, később már a vonatok, villamosok, sőt maga az utca is félelmetessé válhat, így a beteg saját lakásának foglyává válik.

Folytatás ITT

Szinte már hétköznapi történet, ha valaki azt ecseteli, légszomja van a metrón, a liftben, vagy irtózik a pókoktól. De hallott már a bankkártya- vagy a szállodafóbiáról? Bizony, egyre több dolog vált ki szorongást belőlünk.

Rettegek, hogy nincs pénz a kártyámon - Arcafóbia

Leginkább a felnőttkor küszöbén alakul ki ez a fóbia, amikor a bankkártya használata az önálló élet szimbólumaként jelenik meg, és gazdálkodásra ösztönöz. Akik nem tudják a pénzüket beosztani, azoknak ez a szorongásuk később is fennáll. Ennek egyik jele például a nyilvános kártyahasználat kerülése. A fóbiában szenvedők sohasem mennek olyan automatához, ahol már állnak, de üzletekben sem veszik elő a kártyájukat, ugyanis attól rettegnek, nincs a számlájukon pénz. Érdekes, milliomosok közt is találni arcafóbot.

Érdekes fóbiák még ITT
 

Egyéb különleges fóbiák:
Az agyrofóbiások az utcákon, utakon, és más főútvonalakon való átkeléstől, illetve maguktól az utaktól való félelemmel küzdenek. Ez természetesen nagyban megnehezíti a városban történő kényelmes életvitelt. A szó maga a görög “gyrus”-ból ered, amelynek jelentése forgás vagy pördülés, mint ahogy a fóbiás elkerüli a közlekedés forgatagát.

A főzéstől való furcsa szorongást mageirocofóbiának hívják, amely a görög „mageirokos” szóból származik, és jelentése főzésben jártas személy. Ez a zavar gyengítő hatású lehet, és étkezési rendellenességekhez vezethet, amennyiben valaki egyedül él.

Az eisoptrofóbia tágabb értelemben a tükröktől való félelem, pontosabban leszűkítve a tükrön keresztül, a spirituális világgal való kapcsolatba lépéstől történő rettegés. A betegek indokolatlan aggodalmat éreznek, még úgy is, hogy tisztában vannak azzal, hogy félelmük megalapozatlan.

Pentherafóbia -Az anyóstól való félelem
Biztosra veszem, hogy a legtöbb házasságban élő ember ekkor vagy akkor, de szenvedett már ettől a rettenetes félelemtől.

 Ez egy olyan rettegés, amely olyannyira gyakori a nyugati társadalomban, hogy sokszor megjelenik a filmekben és a szórakoztatás más formáiban. Az elme ezen betegségére a sok rendelkezésre álló terápia közül a válás tűnik a legnépszerűbbnek. Egy, a pentherofóbiával összefüggő szorongásféle a novercafóbia, ami a mostohaanyától történő félelem - aminek leghíresebb elszenvedője Hamupipőke.

Egészségünk:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Dr. Imreh Zsuzsanna doktornő üzenete

A környező országokhoz képest sikerült lassítani a vírus terjedését

Így kérdezhető le a betegéletút, és jelenthető is a szabálytalanság

Ma van a kávé világnapja- Akkor ünnepeljünk

Digitális ágyak érkeztek a ceglédi kórházba

A BCG-oltás enyhítheti a koronavírus-betegség tüneteit

ÉLELMISZERBIZTONSÁGI TANÁCSOK A LAKOSSÁG RÉSZÉRE A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY IDEJÉN

Ha ilyen potencianövelőt vettél, dobd ki! Betiltották!

Extra undorító és penetráns: Disznó a kanálisban

Ne idd meg, ha ilyen ásványvizet vettél

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön szerint milyen az abonyi városi kommunikáció?
   
 Kiváló, tudunk mindenről, köszönjük 
 Egész jónak tartom..... 
 Nem jó, semmiről sem tudunk 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok