Mi Abonyunk - Orbán Viktorral akar tárgyalni a devizahitelesek helyzetéről az MSZF
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7055, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.03.04. 11:51

Orbán Viktor miniszterelnökkel akar tárgyalni a Hitelesek helyzetének átfogó rendezéséről a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal. A tárgyalóküldöttség vezetésével Róna Péter professzort, a nemzetközi pénzügyek szakértőjét bízták meg. A delegáció feladata a Hitelkárosultak követelésének 8 pontos előterjesztése, és megnyugtató megoldás elérése a kormánnyal és a bankokkal. A küldöttség tagja egy Hiteles és az MSZF képviselője – tudatta a Magyar Szociális Fórum a Szociális Kerekasztal vasárnap megtartott tanácskozásán született határozatok alapján.
     A budapesti Magyarok Házában a Hitelkárosultak és szakértőik, köztük Róna Péter, Damm Andrea, Varga István és Egyed István részvételével megtartott tanácskozáson figyelmeztették a kormányt felelősségére. Mint írják, a hitel-probléma megoldatlansága kiélezi az országban uralkodó megélhetési válságot, az egzisztenciájuktól és otthonuktól megfosztott emberek között kezd erőre kapni a „minden mindegy” és a „minél rosszabb, annál jobb” tettlegességig fajuló hangulata, s átfogó megoldás híján ez a hangulat exlex, kezelhetetlen állapotokat idézhet elő.
     Határozatában a Szociális Kerekasztal üdvözli, hogy a Hitelkárosultak tömegesen kezdenek kiállni magukért, egymásért, emberi jogaikért. Felhívja a Sorstársak figyelmét arra, hogy megoldást csak világos és olyan konkrét követeléssel lehet elérni, mint amilyen a megerősített 8 pontos dokumentum. A Kerekasztal óvatosságra int azokkal szemben, akik nem megoldási javaslattal hívják az utcára az embereket, hanem azért, hogy a jogos népi elégedetlenségből fegyvert kovácsoljanak maguknak a demokratikus normáktól elrugaszkodó politikai célokért. Arra szólították fel a Hitelkárosultakat, hogy a 8 pontos megoldás mellett álljanak ki, mert ez fogalmazza meg a legvilágosabban és a legtisztábban az érdekeiket!
     Elhatározták, hogy figyelemmel kísérik a pénzügyi biztos által kezdeményezett háromoldalú szakértői tanácskozást, bár nem tartják a magukénak, mert a benne helyet foglaló valamennyi „civilt” a kormány megbízottja választotta ki, a Hitelkárosultaknak nem volt beleszólásuk abba, hogy kik képviseljék a civil oldalt. A Kerekasztal véleménye szerint sem a pénzügyi biztosi intézmény, sem a háromoldalú tanácskozás nem pótolhatja a politikai akaratot a megoldásra. A hitel-problémát már rég meg lehetett volna oldani pénzügyi biztos kinevezése nélkül is, ha lett volna hozzá kellő politikai akarat. Az akarat hiánya a pénzügyi biztos megoldási igyekezetét is meghiúsíthatja – írják.
     A Kerekasztal megállapította, hogy a Hitelkárosultak megközelítőleg ezer perindítási szándéknyilatkozatot helyeztek letétbe annak a tíz szervezetnek a felhívására, amely felkarolta érdekeiket. Kezdeményezte, hogy a letétbe helyezők most váltsák valóra szándékukat, és nyújtsák be kereseteiket a bíróságokon. A tömeges perindítással újabb fegyverhez juthatnak ahhoz, hogy kikényszerítsék az államtól a központi intézkedést, nevezetesen a közérdekű perindítást a bankok ellen, a Hitelkárosult állampolgárok védelmében.
     A Hitelkárosultak 8 pontos követelése a következő:
A devizahitel hibás termék. A hibás terméket vissza kell váltani, ill. ki kell javítani.
A Hitelkárosultak nem akarnak kibújni tartozásuk alól, hanem annyit akarnak visszafizetni, amennyit ténylegesen felvettek, kiegészítve a Magyar Nemzeti Bank mindenkori kamatával.
A keletkezett túlfizetést be kell számítani a tőketartozásba, csökkentve vele annak összegét.
A jogtalanul elvett javakért kártalanítani kell a megkárosított embereket, anyagi és erkölcsi kárpótlásban kell részesíteni azokat, akiktől elvették egyetlen, jogszerűen birtokolt otthonukat, és más javaikat, mert nem tudták fizetni a bank által egyoldalúan és önkényesen számlázott törlesztést.
Kárpótolni kell azoknak a hozzátartozóit, akik belehaltak a banki önkénybe, és a végrehajtói meghurcoltatásba.
A bankok térítsék meg a Hiteleseknek okozott kárt, kártalanítsák és kárpótolják a megkárosított embereket.
A létesítendő magáncsőd intézmény keretében elsőbbséget kell biztosítani azoknak, akiket a bankok és végrehajtóik kisemmiztek mindenükből, és semmi reményük sincs arra, hogy állami segítség nélkül visszailleszkedhessenek a társadalomba.
A végrehajtás kriminalizálódik. Ezért azonnali leállítását követeljük. A bankok nem adhatják el követelésüket, és eredeti áron kötelesek visszavásárolni azt.

Az MSZF devizahitelesekkel egyeztetett álláspontja szerint a devizahitel-probléma átfogó megoldása politikai akaraton múlik. Az államnak (kormánynak) közérdekű keresetet kell benyújtania a bankok ellen, a megkárosított állampolgárok védelmében. Tartalmilag ennek a keresetnek meg kell felelnie a fenti követelések 1-6 pontjaiban foglaltaknak. (A 7-ik pont teljesítése külön feladat.)

Az átfogó rendezés eléréséig meg kell tiltani az árverezéseket és a kilakoltatásokat.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

Gazdaság:
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Elstartolt az ingyenes szállítással működő abonyi online bolt! Abonyiak Abonyért

Még a koronavírus megjelenése előtt mérséklődtek a Pest megyei ingatlanárak

Ingyen hitelt vehetnek igénybe a gazdák

A NAV válaszol a koronavírus helyzetben az adózók kérdéseire

Elindultak az emeletes vonatok a Cegléd- Budapest vonalon

Ilyen most az abonyi ingatlanpiac- az elmúlt 5 évben szárnyaltak az árak

Gazdaságvédelmi Akcióterv: már elérhető a munkahelyvédelmi bértámogatás

Moratórium. A hitelesek negyede tovább törleszt

Agrárkamara: a magyar élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

Nincs ok a készletfelhalmozásra.

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön szerint milyen az abonyi városi kommunikáció?
   
 Kiváló, tudunk mindenről, köszönjük 
 Egész jónak tartom..... 
 Nem jó, semmiről sem tudunk 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok