Mi Abonyunk - Viszonvádak az abonyi nő ellen, aki 9 lakost jelentett fel
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7669, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2021.02.22. 14:43

Február 22.-én került sor a Ceglédi Járásbíróság épületében arra a perre, melyben egy abonyi nő összesen kilenc személyt jelentett fel, főként facebook kommentek miatt. Ezen lap főszerkesztője egyben a www.miabonyunk.hu internetes portál főszerkesztő tulajdonosa is, és én magam is érintett vagyok az ügyben, mint „vádlott”. Rajtam kívül még két közszereplő és hat magánszemély érintett az ügyben. A jelenlévő 9 „vádlott” értetlenül állt a magánvádló feljelentése előtt, többen elmondták, hogy nem értik, miért vannak itt, nem tudják értelmezni a magánvádló beadványát. A bírónő a tárgyalás elején ismételten megpróbálta békés mederbe terelni az ügyet, békéltetést kísérelt meg.


A teremben lévő összes abonyi „vádlott” kijelentette, hogy szeretnék, ha az eljárás véget érne. Kérték a magánvádlót, hogy fejezze be a véleményük szerint becsületsértő, rágalmazó posztok megjelentetését. A magánvádló először közölte, hogy egy- két emberrel hajlandó lenne békülni, de ő nem akarja befejezni a közösségi oldalán történő posztolgatását. A tárgyalás későbbi szakaszában is mind a 9 feljelentett személy szerette volna lezárni az ügyet azzal, hogy „elfelejtik” egymást, és nem írnak egymásról a továbbiakban semmit.

A vége az lett, hogy a feljelentést tevő abonyi nő már senkivel nem akart békülni, folytatni kívánja posztjait a facebookon. Ekkor két „vádlott” viszonvádat nyújtott be. Ez azt jelenti, hogy a bírónő megvizsgálja ezen beadványokat, és ha ezeket a viszonvádakat alaposnak találja, akkor a magánvádló a perben szintén vádlott lesz.

 

A két magánvádon kívül is nyújtottak be dokumentumokat a tárgyalásra. Az egyik abonyi megvádolt nő külön kihangsúlyozta, hogy ő nem magánvádat nyújt be, hanem bizonyítékokat csatol be az üggyel kapcsolatban, melyből elmondása szerint kiderül, hogy a magánvádló mikkel vádolja őt, és szerinte a feljelentésében nem mond igazat, illetve zaklatja őt a magánvádló.


A bírónő a tárgyaláson a magánvádlónak azt mondta, hogy „Ez nem a Forsíte Saga”, célozva a magánvádló folyamatos facebook posztjaira.

 

A magánvádló azzal vádolta meg a jelenlévőket, hogy ők 42 darab kamuadatlapot hoztak létre, és abban bízott, hogy majd a hatóságok kinyomozzák ezen személyeket. Ezzel összefüggésben a tárgyalást vezető bíró elmondta, hogy nem lesz már több nyomozás, és az állításait arra vonatkozóan bizonyítania kell, hogy az itt jelen lévő hoztak létre 42 darab kamuadatlapot. A 9 „vádlott” egyöntetűen elutasította azt a vádat, mely szerint ők bármilyen kamuadatlapot létrehoztak volna. Ezen cikk írója, Lőrinczy Veronika a tárgyaláson kérte, hogy vizsgálják ki, hogy a magánvádló közszereplő-e, valamint kérte az elmeorvosi szakértői vizsgálatát is.


A tárgyalást összegezve elmondható, hogy az áprilisra kitűzött következő tárgyalási napon két „vádlottat” és magát a magánvádlót fogják meghallgatni. Mivel két viszonvád került beadásra, lehet, hogy a magánvádlóból is vádlott lesz. A jelen lévő 9 feljelentett mindegyike megbékélt volna, sőt a két, magánvádat benyújtó személy is kérte először a feljelentőt, hogy rendezzék békés úton az ügyet. Erre az abonyi nő nem mutatott hajlandóságot, így ellene magánvádakat nyújtottak be, becsületsértés, személyiségi jogok megsértése, zaklatás miatt.


A mai tárgyalással kapcsolatban a feljelentő abonyi nő már posztolt facebook oldalán, melyet saját elmondása szerint ezrek is olvasnak. Ebben több valótlan elem jelent meg. Tekintettel arra, hogy magam is jelen voltam a bírósági tárgyaláson, mint a www.miabonyunk.hu főszerkesztője, jogom van a vonatkozó magyar jogszabályok szerint beszámolni az ügyről.


Jogszabályi háttér


A bírósági tárgyalás nyilvánosságának elve a tisztességes eljáráshoz való jog egyik garanciális eleme. Lényege, hogy a bírósági tárgyaláson nemcsak az eljárási szereplők, hanem rajtuk kívül bárki jelen lehet hallgatóságként vagy a sajtó képviselőjeként.


Az EJEB számos határozatban foglalkozott az idézett követelményekkel: mind a polgári, mind a büntető peres eljárásokat érintően hangsúlyozza, hogy a bírósági tárgyalás nyilvánossága a tisztességes eljárás megvalósulásának egyik alapkövetelménye.


A tárgyalás nyilvánosságának legjelentősebb feladata a társadalmi ellenőrzés, ezért nemcsak az eljárási szereplők érdeke a nyilvánosság érvényesülése és a sajtó tárgyalási jelenléte, tudósítása a peres eljárásokról, hanem az egész társadalomé.


Az EJEB gyakorlata szerint egy társadalom demokratikus működésében a sajtó létfontosságú szerepet játszik, és a bírósági tárgyalásokról történő tudósítás a sajtó kiemelt feladata, biztosítva ezáltal a közvélemény jogát a tájékoztatáshoz. A Bíróság a 10. és a 6. cikkek kapcsolatáról több ítéletében is megismételte az álláspontját: a sajtó kötelezettsége és feladata a közvélemény tájékoztatása, és e feladatnak fontos része a bírósági eljárásokról történő tájékoztatás, ami összhangban áll a 6. cikk 1. bekezdésében meghatározott nyilvánosság követelményével. A közvélemény tájékoztatáshoz és információhoz való joga a sajtó tevékenysége által valósul meg, amely így a gyakorlatban biztosítja a bírósági eljárások nyilvánosságát és az igazságszolgáltatás működésének közvélemény általi kontrollját.

Forrás: https://media-tudomany.hu/archivum/a-birosagi-targyalasok-nyilvanossaga-veszelyhelyzet-idejen/ 

Lőrinczy Veronika
  

Közbiztonság:
Abony   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Emberkereskedelem, prostitúcióra kényszerítés a Mérgesen

Elkapta az ABOPOL a betörőt a szolnoki Intersparnál!

A PER: Nem tudta kizáratni a nyilvánosságot a vádlott

Ügyészségi közlemény- gyermekpornográfia

Bukott a banda: Hétszázmillió forint drogkereskedelemből

Megint lecsapott a TEK a Mérgesen

A PER: Izsó Balázs nyilatkozott lapunknak

Nem kukkolhatod a szomszéd udvarát a térfigyelő kameráddal!

Villanyoszlopnak ütközött egy autó Cegléden

9 ittas vezetőt állítottak bíróság elé Cegléden

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok